Hydraulická kladiva Montabert Silver Clip - překvapení nekončí

Nejdříve si řekněme, jak takové kladivo funguje. Předně musí být nosič (rypadlo, nakladač,...) vybaven přídavným hydraulickým okruhem pro kladivo.

Olej z tohoto okruhu proudí do kladiva, kde svým tlakem působí na dusíkovou náplň v kladivu a stlačuje ji. Tlak dusíku stoupá, a jakmile dosáhne požadované hodnoty, olej je odveden pryč z kladiva a rozpínající se dusík udeří prostřednictvím oleje do pístu, který svůj pohyb předá do nástroje (špice, plochý sekáč nebo tupý). Celý tento cyklus se stihne v jedné sekundě několikrát zopakovat.

A nyní si povězme, jak vybrat nejvhodnější kladivo pro daný nosič. K tomu nám stačí vědět v podstatě dvě věci - hmotnost nosiče a průtok oleje v přídavném hydraulickém okruhu. Obě požadované hodnoty jsou uvedeny v technických parametrech všech kladiv. Velice obecně se dá říci, že hmotnost nosiče by měla být zhruba desetkrát větší než hmotnost kladiva.

Vymyslet co nejlepší kladivo je velká alchymie. Jde o to dosáhnout co nejlepších hodnot vzájemně protichůdných veličin. Chceme, aby energie úderu byla co největší, aby tyto údery po sobě následovaly co nejrychleji, aby hmotnost kladiva byla co nejnižší (abychom ho mohli použít na menším = levnějším stroji), aby mělo kladivo co nejjednodušší údržbu a co nejdelší životnost. Výrobce, kterému se v minulosti podařilo vynalézt řadu účinných receptů na řešení výše uvedených hlavolamů, sídlí ve Francii a jmenuje se Montabert.

Cílem jeho inovací a patentů byla donedávna spíše větší kladiva střední a těžké řady (500 - 3000 kg). Loni však vkročil s kladivem Montabert 125 SX (stejně jako větší kladiva využívá energie odraženého nástroje při následujícím úderu) i do lehké řady svých kladiv (50 - 500 kg). A v těchto dnech dochází k uvedení zcela nové lehké řady kladiv pod označením Silver Clip. Byl jsem zvědav, zda bude pokračovat pronikání technologií z vyšších řad do nižších, ale všechno je jinak. Kladiva Silver Clip překvapí něčím úplně jiným.

Silver Clip jako první na světě přináší realizaci zajímavé myšlenky. Proč při bourání kladivo neustále sundávat a odpojovat hydraulické hadice, abychom lžící prohrábli nebo odklidili vybouraný materiál? A proč kupovat vibrační hutnicí pěch, když můžeme využít kmitů kladiva? Ke kladivům Silver Clip je tak možno připojit lžíci, jejíž příruba je navržena pro uchycení zespodu na plášť kladiva a zároveň obepíná pracovní nástroj, který se nemusí vyjímat. Strojník pouze lžíci zajistí vložením čepu. A pak je zde vibrační deska, která se připojí stejně jednoduše, tedy bez nutnosti připojení hydrauliky. Kombinace lžíce a desky je ideální pro výkopy rýh, kdy po vykopání může strojník rýhu zasypávat a rovnou po vrstvách bez velkého zdržování hutnit.

Řada kladiv Silver Clip je nazvána podle patentovaného prstence Clip, který zajišťuje pouzdro nástroje a chrání mazací soustavu kladiva. Pomocí víceúčelového nářadí dodávaného s kladivem je možno prstenec okamžitě odjistit a uvolnit tak posuvné pouzdro a pracovní nástroj. Stejně jako v ostatních Montabertech je dusík neprodyšně uzavřený za membránou, což přináší konstantní tlak dusíku, a proto není nutno na stavbě držet bombu s dusíkem pro jeho pravidelné doplňování. Dále je zde tradičně systém Autopower, který zaručuje konstantní energii úderu bez ohledu na průtok a teplotu hydraulického oleje. Nechybí ani ochrana proti chodu naprázdno (při chodu kladiva, aniž by bylo v kontaktu s rozbíjeným materiálem, totiž dochází k extrémnímu namáhání uvnitř kladiva). A nakonec se dostáváme k tomu, co je vidět na první pohled - nový válcovitý tvar kladiv. Žádné šrouby, dobré odhlučnění a možnost rozebrání celého kladiva během necelých pěti minut jsou dostatečnými argumenty pro toto řešení.

První vlaštovkou z nové řady je Montabert Silver Clip 12 o hmotnosti 120 kg určený pro nosiče od 1,2 do 2 tun. Následovat budou další velikosti kladiv Silver Clip pro nosiče od 0,7 do 7 tun.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.