Caterpillar M315F: Recenze

Model M315F je veledůležitou novinkou Caterpillaru. Kolovou sedmnáctitunu s kompaktní zádí překypující výbavou si na nedávné Tatra Cat Roadshow otestovala hned celá horda strojníků.

Výrobce Caterpillar Inc.
Model Caterpillar M315F Stroj Rypadlo kolové
Výr.   č. CATM315FEF4D00289 Výroba Francie
Hmotnost 17 700 kg Rok   výr. 2017 Mth 21
Motor Cat C4.4 Kód HPKXL04.4MW1
ECS DDI, TAA, ECM, DOC, CTOX, EGR, SCR, AMOX, EPR Výroba Velká Británie (Perkins Engines Co. Ltd.)
Objem 4,40 l Výkon 117 kW RPM 1800
PZ Nakl. rotátor Rototilt R6 s hyd. RU dole,   lžíce Caterpillar Grading Bucket CW20 (š. 1600 mm, obj. 0,75 m³), nivelace   Trimble GCS Flex 2D
Pneu Bandenmarkt 315/70R22.5 GRADER-R (8 ks) Místo   zkoušení Hrušovany u Brna, Jihomoravský kraj

Zkrácená třistačtrnáctka 

Na M315F je zajímavý především její kompaktní rádius, který nepřesahuje zapatkovaný stroj. Zjednodušeně řečeno, M315F je M314F zkrácená o zadní panel kapoty. V porovnání s M314F klasické koncepce má M315F sice stejné dosahy a nosnosti, ovšem při zádi kratší o 20 %, o 6 % nižším poloměrem otáčení složeného ramene a o 3,5 % vyšší stabilitě.

Pod kapotou pracuje 4,4litrový čtyřválec Cat C4.4 ACERT s dvojitým přeplňováním o výkonu 117 kW. Splňuje emisní normu Tier 4 Final/Stage IV díky vstřikování močoviny AdBlue a filtru pevných částic DPF s životností stejnou, jako je životnost motoru. Jeho vypalování probíhá automaticky, strojník to pozná pouze podle zvýšených otáček motoru. 

Všechno o čem sníte. A ještě víc

V Hrušovanské pískovně na nás čekal model vybavený skoro vším, co najdete v prospektu v seznamu příplatkových položek. A také tím, co tam nenajdete - naklápěcím rotátorem Rototilt R6 a nivelací Trimble GCS Flex 2D. 

A právě Rototilt byl zcela očekávaně tím, k čemu strojníci vztáhli své dojmy. Odvážně zvolená velikost R6 s vlastní hmotností téměř půl tuny vyzvala Caterpillar M315F na souboj. 

A k tomu si strojník může užívat řízení pomocí joysticků, jízdu s tempomatem a centrální mazání všeho od otoče nahoru. Snad jediné, co bychom mohli ještě doobjednat, je tlumení kmitů lžíce při přejezdech, které na našem stroji není, ale v seznamu příplatkové výbavy se nachází. 

Při objednávání stroje si můžeme dokonce zvolit, zda bude na podvozku radlice s radiálním nebo paralelogramovým zdvihem. 

Gumy klamou tělem

My máme na stroji zdvih radlice paralelogramový, a k tomu navíc speciální pneumatiky Bandenmarkt 315/70R22.5 GRADER-R. Vypadají jako široké balony, ale skutečnost je jiná. „Tato guma klame tělem - jsou to dvě pneumatiky na dvou discích, normální dvojmontáž bez mezikruží. Když dostanete defekt, můžete dojet po druhé,” objasňuje Robert Kúbek.

„Záleží na tom, co to dělá na cestě. V terénu to může být dobrý,” uvažuje Pavel Čech, strojník OHL ŽS. Pavel Škopek, předváděcí technik a aplikační konzultant firmy Zeppelin CZ, vysvětluje: „Jsou to pneumatiky do měkka, mají nižší profil a při přejezdech neskáčou. Netaháte ze stavby na silnici bláto, které by se namačkalo do tupláků.” 

Rototilt R6 pod drobnohledem

Co se týká osazeného naklápěcího rotátoru Rototilt R6, Robert Kúbek, předváděcí technik společnosti Zeppelin SK, nás informuje, že „fígl je v tom, že se nemusíte se strojem přemisťovat,” a zároveň upozorňuje: „Není to moc vhodné na produktivní kopání. Tam to bude trpět.”

Ze Slovenska, konkrétně z firmy JSK Autodoprava, dorazil i strojník Kubo Sroka alias Kubo SK: „Páči sa mi, že je to kompakt,“ všímá si krátké zádi, a hned se jeho myšlenky stáčejí k Rototiltu. „Otoč má silu, je to silnejšie ako Nekr. Ale naklápanie je docela sklamanie. Je strašne pomalé,” lamentuje a Pavel Čech z OHL ŽS přitakává: „Při plné lopatě se naklápění seká, i když rotace je silná.” 

Od Pavla Škopka se však dozvídám, že Rototilt byl na stroj umístěn narychlo a okruh nebyl pořádně nastavený. Po předvádění byly požadované hodnoty průtoku zadány správně a naklápění začalo fungovat dle očekávání.

Josef Horacio Horák z firmy Pragometal Moravia měl na srdci jinou záležitost: „Ocenil bych, kdyby bylo nějaké tlačítko pro návrat do původní polohy.” To je velice dobrá připomínka, jelikož takové tlačítko Rototilt skutečně nemá, ale Caterpillar už připravil vlastní naklápěcí rotátory, plně napojené na originální displej v kabině, které automatickým návratem do základní polohy disponují. Český trh se ale nachází teprve ve fázi jejich očekávání.

Pro pohodlné ovládání Rototiltu je rypadlo M315F vybaveno příplatkovými ergonomickými joysticky s mnoha tlačítky, na které je potřeba si zvyknout. Zvláště, když přecházíte z jiné značky stroje. Ale stojí to za to, jelikož pak máte k dispozici čtyři proporcionálně ovládané větve pomocí koleček - na každém z joysticků je jedno kolečko nahoře a druhé vespodu. Jedna větev je na řízení, druhá na středotlaký okruh pro otoč drapáku a zbylé dvě pro naklápěcí rotátor.

S Pavlem Škopkem probírám i zvolenou velikost Rototiltu, jelikož tento výrobce má v nabídce ještě dva menší typy, které by hmotnostní kategorii M315F dle mého názoru odpovídaly lépe. Pavel Škopek je ale nekompromisní: M315F je tak silný stroj, že by ho menší Rototilty nezvládly. Z praxe totiž ví, že strojníci Rototilt nesundávají tak často, jak by měli, a dělají s ním i těžší práce. 

Kabina: Víc prostoru, perfektní rozhled

Kabina nabízí prostor a promyšlené odkládací prostory. Sedadlo strojníka lze posunout dostatečně vzad, sedák je nastavitelný zvlášť, volant menšího průměru má nastavitelný sklon i výšku a vše korunují dlouhé pohodlné pedály v dostatečné vzdálenosti od sedadla.

Schránka za sedadlem už nemá víko, takže je na rozhodnutí strojníka, jak ji využije. Zda na věci jako dříve nebo naopak pro sklopení opěradla ve chvílích odpočinku či „ležérní” práce. Pojistková skříň hned vedle samozřejmě víko má. Je ve své poloze zajištěné magneticky, takže ho nemusíte složitě „vylamovat” jako u některých jiných bagrů, se kterými jsem se setkal. 

Ve standardu najdete elektrické nastavování vnějších zpětných zrcátek otočným ovladačem po vzoru osobních vozidel. V zrcátkách toho vidíte opravdu hodně, jelikož mají pod sebou ještě panoramatické půlkruhy. A k tomu jsou vyhřívaná.

Ovšem to firmě Caterpillar nestačí a v otázce výhledu hrají prim dvě kamery- jedna vzadu a druhá vpravo. A co je potěšující, Caterpillar nepodlehnul nelogické módě ukazovat obraz z kamery pouze přímo na palubním monitoru, ale vyčlenil pro něj samostatný displej. Na něm můžete mít oba obrazy z kamer vedle sebe po celou dobu práce. A ani to není vše - každá z kamer má k sobě přiřazený LED reflektor, který za tmy osvětluje místo, do kterého je kamera namířena.

Jak je možno shlédnout ve fóru, uživatel s přezdívkou Emocuc Cuc to má nastavené tak, že si přes celý horní monitor zobrazuje pohled z boční kamery a níže na palubním displeji pohled ze zadní – foto zde: http://bagry.cz/forum/stavebni_stroje/pipak_caterpillar#msg203843

Závěr

„Na písečku“ Caterpillar M315F otestujete těžko. Nicméně jeho bohatá konfigurace byla ukázkovým příkladem možností, které v současné době kolová rypadla mohou svým majitelům nabídnout. M315F je jedním z povedených es v barvách Caterpillar.

Youtuber Radek Holba pořídil na akci video, na které se můžete podívat zde: https://youtu.be/iMrAlIBUlr4

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.