Case 1850K Series 3 – takový normální pásový dozer

Mezi evropské dodavatele dozerů se po delší době vrátila firma Case. Přestože má z čeho čerpat (už v roce 1956 se spojila s firmou American Tractor Company, aby představila svůj první pásový dozer), sáhla po osvědčeném dozeru z mateřského koncernu CNH.

Dvacetitunový Case 1850K Series 3 není jako Caterpillar D6T, který má delta podvozek a výstupní dělič krouticího momentu. A už vůbec není jako Liebherr PR 734 s hydrostatickým pohonem. Po technické stránce ho můžeme srovnat spíše s Komatsu D65 a samozřejmě s koncernovým sourozencem New Holland D180.

Pásový dozer Case 1850K Series 3 je poháněn novým motorem CNH 667TA. Zajímavostí je poměrně malý objem tohoto šestiválce s populární technologií common rail, který činí pouhých 6,7 l. Nicméně čistý výkon 137 nebo 148 kW dle provedení odpovídá dané kategorii dozerů. Navíc regulační pístové čerpadlo poskytuje neobyčejně velký výtlak 249 l/min. Je však potřeba dodat, že toto čerpadlo nezásobuje pouze pracovní hydrauliku, ale i hydrostatické řízení, které má prioritu. Hydrodynamický pojezd sestává mj. z jednostupňového měniče a předlohové převodovky se stálým záběrem. Ta má tři převodové stupně a umožňuje dozeru nejvyšší rychlost 10,9 km/h.

Protože má Case v koncernu CNH pozici prémiové značky, nemohla mu pouhá „povinná“ obměna motoru stačit. Pomineme-li poměrně zdařilé designové retuše, nabízí Case 1850K Series 3 ve standartu hydrostatické řízení Power Steering, a co je pro obsluhu neméně důležité, změnil se způsob ovládání pojezdu. Strojníci zvyklí na jiné značky tak už nemusejí být šokováni otočným minijoystickem a dvěma minipáčkami, Case dostal klasický joystick, který všechny funkce zastane stejně dobře.

Ovládání je tedy naprosto standardní, podobné najdeme u všech moderních dozerů. Vpravo od sedadla je joystick pro ovládání radlice. Pohybem dozadu se radlice zvedá, směrem vpřed klesá a při zatlačení páky zcela dopředu na doraz dojde k aretaci páky v této poloze a radlice se uvede do plovoucí polohy (opírá se o zem jen silou své vlastní váhy). Pohybem vlevo a vpravo se ovládá příčný sklon radlice, a pokud je dozer osazen radlicí PAT (Power Angle Tilt – hydraulicky stavitelný úhel naklonění), potom se otáčením joysticku kolem jeho svislé osy ovládá naklonění radlice doleva a doprava. V případě že je dozer osazen zadním rozrývačem nebo jen přípravou pro něj, je hned vedle joysticku pro ovládání radlice umístěn další joystick pro jeho ovládání.

Řízení pojezdu, zatáčení a řazení je soustředěno do joysticku umístěného vlevo od sedadla. Dozer Case 1850K Series 3 má v základní výbavě hydrostatické řízení. To funguje tak, že hydromotor řízení otáčí planetovými koly planetových rozvodovek, čímž ovlivňuje otáčky unašečů satelitů, které přenášejí krouticí moment do koncových převodů. Výsledkem je plynulé zatáčení, u něhož jsou v záběru oba pásy pohybující se odlišnou rychlostí. Možnost otáčení na místě protiběžným pohybem pásů je samozřejmostí.

Ještě více vlevo se nacházejí dvě tlačítka, která jsou dnes u všech novodobých dozerů jakousi povinnou výbavou. Prvním je tlačítko s označením AL, což je Auto Load nebo chcete-li Auto Kick Down, tedy aktivace automatického podřazení při příliš nízkých otáčkách motoru. Na druhém tlačítku je napsáno AS a slouží jako Auto Shift. Za tím nehledejte automatické řazení, tato funkce přijde vhod při častých změnách směru jízdy. Díky ní lze nastavit, aby se při zařazení zpětného chodu automaticky nastavil druhý převodový stupeň. Bohužel jinou kombinaci, například vpřed druhý, vzad první převodový stupeň, navolit nelze.

Přístrojová deska obsahuje kromě obligátních analogových ukazatelů otáček, hladiny paliva, teploty chladicí kapaliny a různých kontrolek také pětimístný digitální displej, který po otočení klíčkem v zapalování ukazuje počet motohodin a po nastartování aktuálně zařazený převodový stupeň. Na to mu stačí první číslo, ostatní čtyři pozice jsou vyhrazeny pro zobrazení číselného kódu poruchy, když k nějaké dojde.

Servisní přístup kromě čtyř odklápěcích panelů charakterizuje odklopná kabina. Tu je možno odklopit po uvolnění šestice šroubů pomocí hydraulického válce napojeného na ruční čerpadlo, čímž se otevře přístup k hnacímu ústrojí a hydraulice. Je to zároveň jediná cesta, jak se dostat k hydraulickým filtrům, abychom je mohli jednou za 1000 Mh vyměnit. Předepsaná výměna oleje v motoru je každých 500 Mh.

Case 1850K Series 3 nepřináší nic převratného, ale má vše, co by moderní dozer měl v dnešní době mít. Prostě takový normální pásový dozer.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.