Amutec Fantom: Krabička poslední záchrany

Nedávno mi na stole přistála naditá čtvercová obálka. A ejhle, uvnitř černá krabička. Co to může být?  Zjišťuji, že se jedná o zařízení Fantom Car Security určené k recenzi.  Když k recenzi, tak k recenzi. Pusťme se do něj.

Fantom Car Security pochází od pražské firmy Amutec a představuje jednu z nejdostupnějších možností sledování vašeho mobilního majetku -bagrů a podobných hodnotných věcí, na kterých vám záleží, nebo je potřebujete ke své práci. Je to jako byste si do bagru schovali mobil s GPS přijímačem a pak přes nějakou chytrou aplikaci zjišťovali jeho polohu.

Problém mobilu ale je, že se vám za pár dní vybije. Naproti tomu Fantom Car Security funguje na běžně dostupné tužkové baterie až dva roky. A to ho nepřipojujete na akumulátor ve stroji. Což je výhoda nejen při montáži, kdy se nemusíte chytat ke stávající elektroinstalaci, ale též v případě, když nějaký chytrák akumulátor odpojí.

Malý odběr energie je dán tím, že Fantomova krabička nemá displej ani reproduktor, a po většinu času zůstává nečinná. Probouzí se pouze dvakrát za den, pokud neurčíte jinak, a sem tam posílá SMS.

 

Obsah balení

Co mi to všechno přišlo? V obálce nacházím igelitový sáček s černou plastovou krabičkou a barevnými knížečkami. Krabička putuje pod stupnici mého svinovacího metru, díky čemuž zjišťuji její skutečné rozměry: 10,3 x 5,9 x 2,0 cm. Dovnitř, pro výměnu baterií, se dostanete po demontáži šestice šroubů s křížovou hlavou po obvodu.

Největší prostor v krabičce zaujímají baterie. Jedná se o tři opravdu výkonné tužkové články Energizer Ultimate Lithium AA. Na tištěném spoji umístěný slot hostí již vloženou předplacenou SIM kartu Vodafone s kreditem 200 Kč.

Horní povrch krabičky zabírá štítek nalepený v mírném prolisu. Kromě označení výrobce na něm najdeme výrobní číslo a upozornění „Tuto stranu nestínit!“. Ke krabičce je přiložena fixační, oboustranně lepicí páska tvaru obdélníku s rozměry shodnými jako prolis pro štítek. Nalepí se na štítek, aby zakryl výrobní číslo a upozornění o nestínění? Asi ne, ale proč má stejný tvar? Pojďme prostudovat dokumenty .

První brožurka je od Vodafonu a obsahuje SIM kartu. Tedy již neobsahuje, protože obal má porušenou pečeť a SIM karta je vylomená a vložená v zařízení. Dokonce je i aktivována, takže se s ní nemusíme vůbec zdržovat.

Dále v balení nacházím propagační leták a posledním dokumentem je uživatelský návod. Ten na 15 barevných stranách popisuje používání a ovládání Fantoma, včetně tipů, kam všude jej lze umístit. Návod uvádí, že je zařízení vlhkotěsné a prachotěsné. Pouze při provozu v místě vystaveném proudu vody se doporučuje nanést slabou vrstvu silikonu na přírubu krabičky.

 

Co vidíme na webu

Na adrese www.fantomcarsecurity.cz  se přihlašuji do webové aplikace. Přihlašovací údaje jsem po chvíli hledání objevil v návodu na straně 13. Jako jméno vkládám výrobní číslo jednotky, heslem je telefonní číslo SIM karty včetně předvolačky 420 (to zjišťuji na druhý pokus). Následuje obrazovka aktivace systému, kam zadávám e-mailovou adresu. V přijaté poště mi obratem přistává kód, který vepisuji do příslušného pole na téže stránce. Vše probíhá úspěšně a dostávám se na stránku s přehledem komunikace s Fantomovou krabičkou. Vzhledem k tomu, že zatím žádná neproběhla, je tato stránka prázdná. Zkouším proto klikat na odkazy nahoře.

Informace o systému mě mimo jiné zpravují o konci platnosti SIM karty, tedy termínu, do kterého si ji mám opět dobít, abych ji mohl používat. Dále klikám na odkaz Povely a nastavení. Mohu zde zadávat jednorázové povely, povely pro základní nastavení zařízení a také nastavovat Velkou a Malou kontrolu. Při Velké kontrole zařízení posílá SMS (ovšem vy obdržíte e-mail – viz dále), při Malé se jen probudí a zjišťuje, zda mu přišel nějaký SMS povel.

Klikám na tlačítko „Pošli odkaz na mapu Google.“ Vyskakuje na mě hláška „Bude odeslán SMS povel nebo nastavení. Chcete opravdu pokračovat?“ Klikám na OK a vyskakuje potvrzení „Zpráva byla úspěšně odeslána.“ Klikám opět na OK. Povel se objevuje v historii komunikace společně s ikonkou, která po najetí myší oznamuje „Sms byla odeslána, ale nebyla dosud doručena.“

Zde je potřeba zmínit, že Fantom v základním nastavení posílá zprávy pouze prostřednictvím e-mailů. Respektive pošle SMS, ta ale dorazí na server Amutecu, který ji přetransformuje do srozumitelného e-mailu. A to, i když vy pošlete Fantomovi SMS. A také až poté, co se probudí. Takže mám čas. Vzal jsem po práci krabičku do auta a schoval ji na velmi tajné místo – do přihrádky před spolujezdcem.

Protože jsem nastavené intervaly nijak neměnil, zahlásil se mi Fantom až ve 20:20 hodin e-mailem s odkazem na mapy Google. Na nich svítila ikonka s přibližnou polohou, kde se právě moje auto skutečně nacházelo. Píšu přibližnou, protože ve vztahu k poloze auta na mapě byla ikona asi o 50 metrů severněji, než měla být. Další týdenní pravidelná hlášení však už poskytovala přesnější polohu.

 

S poplatkem či bez. Vyberte si.

Vpravdě unikátní vlastností Fantoma je, že si ho můžete vzít pod kontrolu sami. Jednoduše ho odeberete z dohledu firmy Amutec a zbavíte se povinnosti platit roční poplatek 968 Kč s DPH za používání jejich webové aplikace (první rok máte v ceně, ale další roky už ne). Jak na to? Zabrousíte do návodu, kde zjistíte, že Fantom se dá ovládat nejen přes web, ale i z jakéhokoliv mobilu přes SMS.

Důležité je, že musíte najít příkaz pro změnu mobilního čísla, na které Fantom posílá své informace. V základním nastavení je zde uloženo číslo firmy Amutec, ale když si sem dáte číslo svého mobilu, začne se vám Fantom hlásit SMSkou přímo do mobilu a webovou aplikaci potřebovat nebudete.

Není to však ani zdaleka tak pohodlné, neprokliknete se na mapu a ztratíte přehled o historii jednotlivých hlášení. Je poměrně dost složité se v tom vyznat, takže tento systém komunikace s Fantomem bych doporučil jen pro luštitele kódů a podobné nadšence, kteří tuto činnost rádi vymění za placení poplatků.

A teď to hlavní. Co se stane, když se vám stroj nebo jiný prostředek, kam jste svého Fantoma ukryli, ztratí? Můžete si samozřejmě chladnokrevně počkat na pravidelnou zprávu Fantoma, ale většina z nás bude chtít předmět lokalizovat co nejrychleji. Příkazem přes web nebo SMS zahájíme vyhledávání, a jakmile se Fantom ten den probudí (standardně se probouzí dvakrát denně - po 12 hodinách), aktivuje se a začne nám posílat zprávy jednu za druhou po 20 minutách.

Je samozřejmě otázkou, zda se Fantom nachází na místě nestíněném před satelity GPS a není pod palbou rušiček signálu GSM. Proto se ale jmenuje Fantom, že je schopen ve skrytu přečkat na tajném místě, až toto vše odezní, a pak se vám jednoho krásného dne zahlásí. Tedy pokud ho někdo mezitím neodhalí či zda mu nedojdou baterky. Na výkonovou rezervu baterií je potřeba myslet, protože při častém hlášení v případě odcizení se adekvátně zvyšuje vybíjení.

 

Zatížení rozpočtu

Fantom Car Security je zajímavou alternativou ke sledovacím systémům. Nabízí řešení typu „udělej si sám“, zároveň ale s volitelnou možností profesionálního dispečinku a podpory. Počáteční investice je se vším všudy 7500,- Kč s DPH. Pak už jen kontrolujete a dobíjíte kredit (nejdéle po 10 měsících minimální částkou 200 Kč s DPH) a kontrolujete a měníte tužkové baterie (cca po dvou letech, 180 Kč s DPH). A pokud chcete, platíte si provoz webové aplikace (první rok zdarma, poté 968 Kč s DPH/rok).

Jsou to peníze, nad kterými je potřeba přemýšlet. Ale ve srovnání s existujícími alternativami, které sledují stroj neustále, je to cenově zajímavé. A v poměru k  ceně stavebních strojů je to výrazně zajímavé. Teď ještě, aby to zafungovalo, až to bude skutečně potřeba. Míru úspěšnosti má totiž v rukou samotný uživatel – jak důmyslně Fantoma umístí, a zda kontroluje výši kreditu a nabití baterek.

 

Závěr

Míru úspěšnosti při reálném odcizení nedokážu odhadnout, ale pokud se vám Fantoma podaří umístit na skutečně „neviditelné“ místo, neviděl bych to tak beznadějně. Krabičce by jistě prospěla menší velikost, nebo alespoň kdyby byla o něco placatější, hned by to s jejím skrýváním bylo jednodušší. Ale vývoj jde dopředu, a jistě se vydá směrem k miniaturizaci. Jen aby to zase neodskákala výdrž baterií, která je výhodou aktuálního testovaného kousku.

 

P.S.

V balení lze najít též dvě vkusné stříbrné samolepky, zřejmě pro umístění na sklo jako výstraha nenechavcům. Vzhledem k funkci samotného zařízení však jejich význam nechápu: proč zloděje informovat o přítomnosti zařízení, které má zůstat utajeno a neodhaleno? Nalepil bych je spíše tedy na stroj, který Fantoma ještě nemá, abych si z kriminálního živlu vystřelil, když nic jiného.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.