Téma: Stavení stroje

Autor

Zpráva

Anonymní - kldk@seznam.cz

Členem od: 06.10.2002
Příspěvků: 3814

12. leden 2005 23:15:55

Dobrý den, mohl by mi někdo pomoci? Potřeboval bych vysvětlit co znamenají tyto pojmy: návěsná lopatková konstrukce, podkop, dostatečná nosnost nakladače, rypná síla, hidrodynamický měnič, čtyřstupňová mechanická převodovka, řízené nápravy s vestavěnými brzdami, automatická uzávěrka diferenciálů.Věřím, že se najdou jedinci natolik chytří a studovaní, pro které je vysvětlit tyto pojmy velice snadné. Děkuji za pomoc (zkuste odpovědět co nejdříve).


Anonymní - kulicka@klimex.cz

Členem od: 06.10.2002
Příspěvků: 3814

14. leden 2005 08:12:38

Dobrý den,
pokud máte zájem o vysvětlení pojmů k nakladači, či máte zájem o nabídku nakladače nového nebo použitého, můžete mně kontaktovat na tel číslo 724 / 172229 nebo můj e-mail : kulicka@klimex.cz, jsem Vám ochoten všechny pojmy náležitě vysvětlit, popř. pomoci vybrat správnou kategorii nakladače vhodnou pro Vás. Naše firma je Vám schopna nabídnou nakladač jak nový, tak předváděcí nebo použitý včetně poskytnutí záruky. S pozdravem Kulička Martin


Anonymní - Roman Lžičař, lzicar@agrotec.cz

Členem od: 06.10.2002
Příspěvků: 3814

14. leden 2005 16:46:55

1) Návěsná lopatková konstrukce - neznám kontext, ale pokud je míněno lanové rypadlo s vlečným korečkem, jedná se v podstatě o to, že lžíce rypadla není pevně spojena s rýpadlem, ale je zavěšena na lanech. Používá se při těžbě na velké dosahy.
2) Podkop - zařízení určené pro rýpání do hloubky, nejčastěji sestává z výložníku, násady a podkopové lžíce.
3) Dostatečná nosnost nakladače - toto není žádný terminus technicus, spíše konstatování vzhledem ke stejně velkým konkurenčním nakladačům.
4) Rypná síla - síla vyvozená zavíráním podkopové lžíce nebo zaklápěním
nakládací lopaty, měří se na zubech nebo na břitu.
5) Čtyřstupňová mechanická převodovka - převodové ústrojí stávající ze soustavy ozubených kol umístěné mezi motorem a hnanou nápravou, řadicí pákou v kabině je možno nastavit jeden ze čtyř převodových poměrů, čímž dojde k přenosu výkonu od motoru na nápravy
6) Hydrodynamický měnič - zařízení vložené mezi motor a převodovku, slouží k plynulému přenosu kroutícího momentu od motoru na převodovku. Skládá se zpravidla ze tří částí, a to tzv. čerpadlové kolo, stator a turbínové kolo. Čerpadlové kolo je spojeno s motorem, otáčením čerpadlového kola dochází k proudění oleje který je pomocí tvarovaných lopatek přiváděn skrz stator na turbínové kolo. Turbínové kolo je spojeno s převodovkou. Tak jak proudí olej od lopatek čerpadlového kola na turbínové, dochází k postupnému roztáčení turbínového kola ( násobení). V okamžiku, kdy otáčky čerpadlového kola a kola turbínového jsou stejné, pracuje hydrodynamický měnič jako spojka.
7) Řízené nápravy s vestavěnými brzdami - nápravy se skládají z těchto částí : diferenciál, levá nohavice, pravá nohavice, levá poloosa, pravá poloosa, pístnice řízení. Kroutící moment je přes diferenciál rozváděn pomocí poloos do nábojů kol. Náboje kol jsou kloubově připojeny na nohavice náprav a dále jsou připojeny na buď na pístnice řízení nebo tzv. řídící tyče. V případě hydrostatického servořízení je přiváděn olej po otočení volantem na pístnice tak, aby došlo k plynulému otáčení kol. V případě mechanického řízení je síla, ktrou působíte na volant
přenášena přez volantovou tyč na tyče řídící a tím dojde k mechanickému otáčení kol. Pokud je náprava brzděna "vnitřními brzdami" jde vlastně o to, že v nohavicích náprav je vložena sada lamel které jsou bři brzdění stlačované olejem k sobě a tím dochází ke tření a bzdění.
8) Automatická uzávěrka diferenciálu - diferenciál slouží k tomu aby při průjezdu zatáčkou bylo plynulé otáčení kol. Tzn. vnitřní kolo se otáčí pomaleji vnější rychleji. Pokud však auto či stroj zapadne, dochází k protáčení jednoho kola. Pak dojde k automatického zablokování diferenciálu a obě kola se otáčí stejně (stejnou silou).


Anonymní - Martin, frogman1@centrum.cz

Členem od: 06.10.2002
Příspěvků: 3814

30. prosinec 2005 22:27:02

Ahoj přeju veselé svátky a silvestr Martin

PODKOP- na kopání přípojek př.: vody, plynu, elektřiny, atd... A také na základové podklady a jinné zemní práce př.: kopání příkopů, sklepů, zákopů, škarep, atd...
DOSTATEČNÁ NOSNOST NAKLADAČE- kolik uveze materiálu (zeminy) na přední radlici a na zadní radlici (podkopu)
RYPNÁ SÍLA- kolik materiálu (zeminy) bagr nabere do přední radlice nežmu prohrábnou kola
ČTYŘSTUPŇOVÁ MECHNICKÁ PŘEVODOVKA- řadíš bez spojky př.: 1,2,3,4+krabí chod
ŘÍZENÉ NÁPRAVY S VESTAVĚNÝMI BRZDAMI- př.: UNC- SMYKOVÉ ŘÍZENÍ KOL
AUTOMATICKÁ UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLŮ- zapadneš, prohrábnou ti kola a automaticky se sepne uzávěrka 4X4 a vyjedeš.
Kdy by jsi něco potřeboval stačí, když mi napíšeš e-mail na frogman1@centrum.cz


Přidat příspěvek k tématu