Nekomerční články

Silnou stránkou Terexu jsou malá kolová rypadla okolo 9 t. Oblíbený TW85 byl vystřídán typem TW95, který má být v mnoha ohledech ještě lepší. Horkou novinku jsme vyzkoušeli u firmy, jež má tři TW85 a k tomu i větší TW110.

Nedávno jsme psali o šestkové generaci pásových rypadel Hitachi. Jednalo se o model Zaxis ZX350LC-6, na kterém tehdy „ještě pořádně nezaschnul lak.“ Ten od té doby řádně vytvrdnul a my se jdeme podívat na o čtyři tuny lehčího brášku ZX300LC-6, který si najel do rozvalu vápencového lomu společnosti Kalcit v Brně Líšni.

Konečně je zde dlouho očekávaná recenze nivelace iDig Touch pro rypadla. Nivelace od firmy, která se soustředí na to, jak dovést 2D nivelace k dokonalosti. O podobných prohlášeních mám vždy své pochyby, a tak jsme objeli tři rozdílné firmy a nechali je nivelaci vyzkoušet přímo na jejich strojích tam, kde s nimi pracují.

JLG. John Landis Grove. Iniciály jména zakladatele americké firmy, které se podobně jako u JCB vtělily do jejího názvu. Největší výrobce teleskopických manipulátorů na světě přichází s novou řadou RS pro půjčovny, která je tak levná, že si ji pořizuje i Armáda České republiky. Proklepnul jsem čtrnáctimetrový JLG 3614RS.

Pásový dozer Caterpillar D7E firmy Vladimír Dostál - zemní práce, autodoprava, s.r.o. je šestým prodaným kusem v České republice a úplně první na Moravě. Jeden z největších moravských odběratelů strojů Caterpillar nám poskytnul stroj k recenzi během hektických prací na zemním tělese dálnice z Přerova do Lipníku nad Bečvou.

Téměř čtvrtstoletí spolupráce americké značky Case s japonským výrobcem Sumitomo vrcholí v nové generaci pásových rypadel řady D. Podívali jsme se na zuby nejprodávanějšímu typu CX210D LC o hmotnosti 21,7 t.