Téma: Jak na pařezy
Autor
Zpráva
21. srpen 2012 12:18:54
Pro Jan Čada,věřte že i tím svým prcekem doluji pařezy,ale asi proto že je to prcek nejsem profík ,takže mám představu jak se to asi dělá,ale jde mi o to že mám nacenit lesní cestu a tam je spousta pařezů,takže ten můj minibagřík nepřipadá v úvahu.Proto se ptám které rypadlo má smysl si půjčovat abych na tom neprodělal kalhoty,př.5 tuna je na to málo,9 tuna už má smysl.A to že je tato práce pro rypadla raubířina moc dobře vím.
21. srpen 2012 15:58:09
A co je střílet?
Okopat, pak kamarád pyrotechnik, nebo vůbec střelmistr, šoupnout pod něj kousek perunitu...
Výbuch ho samozřejmě nevyndá, ale odhodí hlínu kolem kořenů, je vidět, kudy který vede, a uřezat je motorovkou, stará lišta+starý řetěz, samozřejmě.Takhle jsme si hráli na vojenském cvičení, použili jsme jenom nějakou imitační náložku, a jak hlína lítala, a pařez stál ve svahu jako na nožkách.
Velitel tehdy litoval, že nemůže vzít ze skladu 400 gr. náložku TNT...
21. srpen 2012 19:52:10
To by byla paráda ale tento styl by mi asi neprošel a cenově by to taky asi nebylo zrovna nejlevnější
23. srpen 2012 22:28:01
já je trhám navijákem z VT-55 (max 900kN-90tun) nebo VT-34 (max 1200kN-120 tun). Pokud je ho za co uvázat tak vyleze a nebo praskne lano.Pravda je že vyleze i bez kopání nějakým bagrem.Ovšem bagr je lepšíUž jen kvůli spotřebě toho tanku.
a když jsme u těch výbušnin tak tohle-dokouejtedo konce:
29. srpen 2012 16:21:05
dnes sem se byl podivat na ¨dolovani¨parezu ackoli ja bych se tam hur dostaval tak sme si museli poradit jinak domaci zavolal zahradnikovi a ten privalil s frezou na parezi cumel sem jek trubka jak to pekne slo videl sem to poprve neni to sice bagr ale aby jste o tom vedeli ze to existuje treba se vam to bude nekdy hodit kdyz se k nejakemu korenakovi nebudete moct dostat
30. srpen 2012 00:12:33
pařezovku znám,ale tím se nezlikviduje bohužel celý pařez,ikdyž frézuje cca 20cm pod zem.Takže kdyby tam pak chtěl něco kopat tak stejně na zbytek pařezu narazí.Lepší je ho vytrhnout a pokud to nejde bagrem,tak odkopat růčo a vytrhnout hupcukem.
14. říjen 2012 10:05:04
Jak se to dělá v zahraničí:
14. říjen 2012 18:42:26
Chudák tatra.
Tohle na ni už bylo moc. Měli ten kmen nechat alespoň o metr vyšší, pak by se pařez líp vyvrátil a nebylo by to tak natvrdo.
14. říjen 2012 18:46:51
což Tatra, ale tomu lanku bych moc nevěřil.
14. říjen 2012 22:24:05
BVP a strom
16. říjen 2012 07:25:46
Ano, tak tohle už bylo stylově správnější, lano uvázané výše na kmeni, vhodnější technika.
Vylomili ho pěkně. Jenom ti dva nahoře na korbě zbytečně riskovali, v případě přetržení lana by mohli dostat zásah.
Měli vystoupit a dívat se na akci ze strany.
16. říjen 2012 19:55:09
no to BVPčko je lepší,já ho mám také,ale normálně má jen je ty dva háky na krajích,já si nechal navařit oko ještě přesně doprostřed.Jak je vidět z videa když ho tam nemá a dá jen jedno lano jako tady doprava tak to má tendenci zatáčet.proto tam mám navařený ještě uprostřed a tím to jede rovně a řekl bych že i větší sílu,protože zabírají oba pásy.
26. listopad 2012 19:44:25
takhle na to jdu já

26. listopad 2012 20:21:48
krásná mašinka
30. listopad 2012 16:55:01
Za starých časů prodávali pařezy chudým, těm bylo dovoleno si je za jistý obnos vykopat...po takovéhle mašině může nastoupit další mechanizace, která by přes pařezy nemohla.
Do lesa, kde je množství balvanů, jako např. u Louňovic u Mukařova u Říčan, se to ale nehodí, najet s tím na balvan skrytý pod povrchem a je to konečná. Ale dobře pařezy likviduje, další směr vývoje stroje bude jistě jeho stálé zvětšování...
21. prosinec 2012 17:17:31
bagroval jste někdo někdy pařez JAVORU ? potřeboval bych vědět jaké má kořeny.jestli po povrchu nebo do hloubky.
21. prosinec 2012 18:09:36
to nevim ale to poznas ba ne vazne nevim rad bych poradil
a nevis jak je na tom merunka?
21. prosinec 2012 21:44:44
Pavel Dušek:
Díky, meruňka moc nedrží akor když se to doluje bagrem. Nicméně má kořeny zpravidla po povrchu ale cca v 25-30cm hloubce a pak mívá dost často jeden dolu jdoucí. Ale na meruňku mi vždycky stačil rýč,sekera a hupcuk s nosností 1.6 tuny takže bagrem to bude raz dva.
22. prosinec 2012 00:10:14
pepo doky moc si pomohl jinak dekuji za radu merunky problem je ze je 20cm od garaze tak se bojim aby to nebylo zarostle v zakladech nu uvidime
22. prosinec 2012 11:58:12
Pavel Dušek
Tak ji vykopejte ručně,hele moc práce to není stačí najít kořeny(v tomoto případě hlavně ty co jdou ke garáži) ty useknout a pak vyrejpnout nebo zavázat řetězem nebo kurtou k radlici.Také by stačilo rýčem najít kořeny a useknout je a jestli má ještě kus kmenu tak je to jako páka,se do něj opřete a ona se vyvrátí,když ne tak najít další kořeny. A nebo to tedy odhrabat bagrem ale ty kořeny u garáže bych radši pro jistotu stejně usekl. V základech by kořeny mohla mít zvlášť jestli jsou kamené nebo cihlové,pokud by byly betonové tak by tam být nemusely.Kořen na to aby se někam dostal potřebuje mezeru.
Můžu vědět průměr kmene?
22. prosinec 2012 21:08:21
asi tak jak mas na obrazku
22. prosinec 2012 23:59:20
tak to není zas tolik,ta co je na obr. měla cca 30cm. Vytáhl jsem ji trojnožkou a řetězovou kočkou.jen jsem musel najít 2 kořeny a za ně protáhnout hadráka.Po vytržení byla trošku větší,na fotce už je totiž umytá.Ale rozdíl je cca 10-15 cm.
nicméně dneska jsem začal likvidovat třešeň,ovšem nikdy jsem takto velkou neviděl.Po tom co jem ořezal větve a zůstal jen kmen jsem změřil obvod a po přepočtu na průměr mi vychází 98cm v průměru,což zdá se odpovídá.Ale je to asi poprvé co vidím ovocný strom s takovýmhle průměrem kmenu.Až odříznu pařez schválně spočítám letokruhy.
23. prosinec 2012 11:25:15
jj to by me zajimalo kolik ji je
23. prosinec 2012 11:37:34
takle velkou třešeň jsem kdysi shazoval..rostla divoce u dráhy...vevnitř byla úplně dutá takže se nekonalo mnou odhadované množství dřeva
23. prosinec 2012 12:06:57
no tak už je vytržená i s kořeny,nicméně jsem na tom stejně jako kolega Horák,je dutá jako trubka.Takže se stáří nedpočítám.
nicméně ptal jsem se souseda vedle a ten říkal že už tam bydlí skoro 60 let a když tam stavěl barák,třešeň tam už byla a měla průměr už cca30cm. Takže si myslím že min. 70 let jí bude.
23. prosinec 2012 15:43:20
Pavle,ptal si se jak je na tym meruňka....toš sem ti ukázal,že už je vypálená
hezký svátky přeju...
23. prosinec 2012 22:21:38
ty pepo to bych ti mohl nafotit i svestku hrusku i jablon ale merunku ne kdyz se budem bavit u tohoto tema tak to by bylo asi na jine vlakno!
24. prosinec 2012 08:30:38
jasný Pavle nechme to tu pařezům a na srazu si dáme rozmrazovač já jen aby byla trochu sranda
24. prosinec 2012 10:26:18
to je jas ta bejt musi!
24. únor 2013 18:29:10
To vypadá takto.
V pátek jsem dostal 4 kousky ven, začínal jsem od těch slabších. Na začátku jich bylo 17 z toho 3 smrky-ty si nechám jako třešničku na konec, myslím si že půjdou nejlépe. Zbytek jsou lípy, metr kouká nad zem a v té výšce mají od 60-110cm v průměru. Otázka? Kolik času to zabere?? Dejte tipy, pak dám vědět.
technika: 30-tka zubatá lžíce, pásový bagr 6tun, traktor s navijákem