Téma: minibagr pro zahradníka

Autor

Zpráva

Michal Vícena

Členem od: 21.06.2023
Příspěvků: 2

21. červen 2023 13:01:06

Vážení uživatelé a přátelé bagrů,
uvažuji o pořízení minibagru pro svou práci a potřebuji poradit. Pročetl jsem toho tady hodně ale odpověď nenašel.
Jsem bagrem doposud nepolíben nicméně předpokládám, že nikdo zdejší se bagristou nenarodil ale pilnou prací se bagristou stal.
K věci. Mou prací je údržba a realizace zahrad. Tedy při realizacích často potřebuji upravit více či méně terén. Pokud potřebuji upravit více tak se hodí nějaká větší technika. Na často opakované názory někoho si zavolej nebo si bagr puč v půjčovně je jednoduchá odpověď. Mám např. poptávku na zakázku s úpravou terénu. Termín do 14 dní. Známý co mi občas s minibagrem vypomáhá má ale čas až první středu v září a půjčovna bude mít bagr k dispozici koncem července. Zakázka pryč. Oslovit někoho cizího neověřeného již neriskuji. Za neprosto mizerně odvedenou práci pak ve finále odpovídám zákazníkovi já. Proto zvažuji vlastní stroj.
Co potřebuji, aby stroj uměl. Srovnávat terén do roviny jako základ pro trávníky apod. Samozřejmě se potom ještě musí doladit. Úprava svahu, tedy použitelná svahovka. Občas odkopání terénu a přemístění zeminy, nejčastěji v rámci pozemku. Odkopání a tvorba teras ve svažité zahradě. Občas nastrkat a umístnit nějaký větší kámen. Je mi jasné že jej neuzvednu ale nastrkat na místo by stroj měl zvládnout. A až se s tím naučím pořádně dělat tak mimo zahradnickou sezonu práce někde na drobných zakázkách výkopových prací. Rodina má hlad i v zimě tak musím vydělávat celý rok a pokud do toho stroje investuji tak na sebe musí vydělávat.
Cenový rozpočet cca 250.000,-, váha cca 1,5t - budu vozit na vozíku za dodávkou. Stroj nový nebo spíš jetý. Vyhnout se jednoznačně číně? Jak poznám, že je to plnokrevná čína? Podle názvu se v tom neorientuji. Samozřejmě spolehlivost, dostupnost servisu a náhr. dílů. A nejsem zrovna ten nejšikovnější mechanik takže jednoduchá údržba.
Na co se zaměřit při výběru stroje? Výkon motoru, jednoválec/trojválec, výkon pro lžíci abych odkopal i nějaký jíl, navážku apod. Občas je potřeba odkopat vytrhat menší pařezy a kořeny.
Napadá mě ještě pár otázek ale už jsem toho napsal dost. Tak aby to měl taky někdo trpělivost dočíst do konce.
Díky za rady.


Renda G.

Renda G.
Členem od: 12.02.2010
Příspěvků: 473

22. červen 2023 22:38:37

Michale největší problém vidím v té ceně, za kterou chceš stroj pořídit, obávám se že za tu cenu nekoupíš spolehlivý stroj. V té cenové kategorii nejspíše koupíš dost starý stroj, se zubovými čerpadly, vymlácenými čepy, s hadicemi které ti budou praskat atd. tedy nepřesný starý nespolehlivý stroj který budeš neustále opravovat. Za spolehlivější stroj budeš muset připlatit cca na dvojnásobek. Předpokládám že ŘP skupinu E máš.

Lepší malý bagr, než velká lopata
http://www.grulich-rene.cz


Michal Vícena

Členem od: 21.06.2023
Příspěvků: 2

23. červen 2023 07:35:36

Rendo, díky za reakci. Éčko aktuálně řeším stejně jako průkaz strojníka. Cena je samozřejmě rozhodující. Variantou je pořídit dražší stroj, který mi bude financovat leasingovka. Potom ale musím utáhnout splátky tj mít kšefty. Nejsem bezhlavý střelec, co pořídí jakoukoliv mašinu a pak se teprve zajímá o věci kolem.
Možná tedy ještě rada po jakých modelech minibagrů se dívat a čemu se naopak vyhnout.


Renda G.

Renda G.
Členem od: 12.02.2010
Příspěvků: 473

23. červen 2023 13:11:21

Michale asi mi spíš zavolej nejsem moc pisálek ale po telefonu není problém číslo najdeš na mých stránkách
jináč strojničák nepotřebuješ tak na tom můžeš něco málo ušetřit

Lepší malý bagr, než velká lopata
http://www.grulich-rene.cz


Přidat příspěvek k tématu