Téma: Předběžná praxe.

Autor

Zpráva

Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

14. říjen 2008 00:40:47

Omlouvám se že této otázce zakládám nové téma ale opravdu mě to zajímá. tkže... - Doufám že mi odpoví hlavně pan Hájek případně nějaký školitel co sem chodí. Jak má vypadat předběžná praxe v rozsahu 400 hodin???? Myslím přímo ten pruběh. Mám si to představit tak že na 400 hodin si nováček sedne do bagru a nějaký vlastník firmy která ho chce zaměstnat se na něj bude 400 hodin koukat a hlídat ho??? Protože jak se tam píše tak předběžnou praxi potvrzuje Vysílací organizace. Takže mu tu praxi vlasně vystaví člověk kterej o tom nemusí vubec nic vědět??? Cítíte tam ten paradox a tu směšnost toho celého??? Pak se mi divte za muj názor na strojničáky. A taky by mi přišlo korektní že když tu někdo chce zduraznovat potřebu vlastnit strojničák a je to člověk kterému se bezmezně v teto oblasti věří tak at zduraznuje i potřebu vlastnit jeřábnický prukaz a popřípadně vazačský. Nechápu proč se tu lidem říká než polovina.


emil cat

Členem od: 29.08.2008
Příspěvků: 336

14. říjen 2008 18:35:59

V našej firme to bývalo takto.Firma vlastnila cca 25 strojov. Prišiel mladý vyučený strojný mechanik ,dali sme ho do dielne a chodieval na výpomoc ako 2. vodič na UDS,či pomocný strojnik na báger ku staršiemu skusenejšiemu kolegovi . Ten mu dal párkrat vyskušat a ak mu to šlo robil častejšie ,ked sme videli že je dost skusený postupne chodil na jednoduchšie práce pod dohladom alebo s druhým strojnikom,cuval vozy,premazával ,proste naberal prax .Vychovávat nástupcov bolo a je samozrejme v každej firme .Podotýkam ,že vždy bol vyučený v obore a hádam ho tá práca bavila a mal k nej vztah . Po skušobnej dobe sme ho posielali na strojnicky kurz. Neviem čo je na tom čudné ,je žeriavnický,lešenársky,vodičský.......Hodiny si odmakal ,musel presvedčit o kvalitách ,lebo stavbyveduci nechceli hocijakých ,ktorí nevedeli robit. Neviem ,teraz čitam že hocikto ,potvrdí hocičo ,nič nemá váhu ,a pobavi ma ked mi volá vyučený murár ,masiar že on to vie . Človek sa má učit kým je mladý ,tvárny ,tie rekvalifikačné kurzy nezamestnaných........Machu hádam som to vysvetlil. V mojej firme nikto nerobí inu prácu ako je vyučený , okrem kopáčov, automaticky odmietam zamestnat samoukov a takých čo "ja som to robil tam a tam ",alebo má 3 mesiace min . mzdu kým nepresvedči o kvalitách. Kto si veri pristupi ,kto špekuluje a strieda firmy pojde zas dalej skušat a kočuje celý život. Myslim že na ovládanie stroja je potrebné školenie,prax a potvrdenie aby sa mohol zamestnávatel rozhodnut ,či človeka prijat ,alebo nie,či mám dat na reči a prijat človeka len -tak?.


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

14. říjen 2008 22:14:47

Az na to že školení ti nedá nic a praxe se podepisuje jen tak aniž by v tom stroji někdo seděl...Takže strojničák muže mít člověk kterej absolutně nic neumí. Když ke mě ale přijde člověk a řekne já s tím umím tak mi je jedno čím je vyučenej. Prostě si za to sedne a ukáže a je vyřešeno.


emil cat

Členem od: 29.08.2008
Příspěvků: 336

15. říjen 2008 05:50:49

Ja mám iné skusenosti. Škola dá vela,človek musi rozumiet základným principom remesla,práce .Mal som aj takých čo na dvore ukázal že vie základy a v krizových situáciach zlyhal/prevrátil stroj ,nevedel si poradit v obtiažných situáciach/. Kto u mna pýta hodiny o praxi musi si ich odrobit zadarmo,alebo za nižšiu mzdu ,za každu školu sa plati,len neznalý potvrdi len tak ,bol by som hlupák keby som to nevyužil .Aj absolventi chodia na prax zo školy ku mne za pár korun čo platim škole a učia sa ,komu sa páči po vyučeni ostane a na tom možem stavat ,kto pride potvrdit prax len tak tak sa s nim ani nebavím.Keby dávali potvrdenia naozaj ,bolo by viac dobrých strojnikov a neučili by sa potom na zamestnávateloch a investoroch.


Jan Čada

Členem od: 03.01.2008
Příspěvků: 776

15. říjen 2008 06:55:40

Emile vše co si napsal,není podle mě až tak pravda.Praxe je trochu jiná.Nejlepší bagrák nebo řidič nebude přece ten,kterého tatínek dal učit na černé řemeslo.Vždyť on se to možná ani učit nechtěl.Naopak někdo měl rád mašiny a dali ho na kuchaře.Ty bys ten podnik,kde jsem kdysi 20 roků dělal určitě musel rozpustit.Nejlepší řidič byl právník a pekař.
Co je mi platné ,že vím co je evolventa,zkouška tvrdosti Brinel RokW Wikrs,nebo pořadí vstřiku .Hlavně v dnešní době. Taky mě vytočí řeči jako:Bagrákem se hochu musíš narodit,to se nemůžeš naučit.A on chudák ještě shání telefon na pána,který mu slíbil,že ho to za 850/h naučí.
Zácvik 400h má být zadarmo.Já měl ve třetím ročníku učení taky plat.Tam jde o to ,že po každé není vhodná doba a místo na zaučování.Teď jsem čistil hektar od náletu stromků.Každý vytrhnout.100hodin.Nikdo nikde,jen bažanti.To by bylo pro začátečníka.
A když už jsem v tom hodnocení,tak bych z tohoto místa dovolil poznámku k p. Machovi.Dej si závazek ,že už toho necháš .Všichni víme jak to myslíš,ale když doporučíš ženský ,která se tu ptá jak se dostat ke strojničáku přes hodiny zácviku pro svého zaměstnance a ty jí odpovíš ,že to je na hoooo,Ona poděkuje se slovy vy jste zlatý ,to mi spadl kámen ze srdce.V tu chvíli mě napadne boží mlýny---------Zdravím


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

16. říjen 2008 14:39:59

Ceho mám nechat??? Toto je forum a lide tu říkají své nazory a od toho to tu je. Nebo je tu smí říkat jen někdo??? Mimochodem koukám že otázka okolo předběžné praxe se nikomu nelíbí tak raději mlčí. A mlčí i ty kteří by měli mít zájem odpovědět.


emil cat

Členem od: 29.08.2008
Příspěvků: 336

16. říjen 2008 17:07:16

Jane,dobrý vodič može byt hocikto.Vodičský je dnes ako násobilka,možno len zopár ludi ho nemá .Strojnik musi rozumiet stroju ,systému pohonu,hydraulike,mal by vediet urobit jednoduché opravy,sposoby práce,riziká,predvidavost ,výmenu základných dielov ,neviem ako by to robil právnik či pekár.,určite by si poradil ale tažko bude manuálne zručný človek ktorý najlepšie roky presedel pri knihách,alebo mieseni cesta.Ked zoberiem chlapca z SOU a trochu ho to bavi tak má náskok 2-3roky pred samoukmi,mladý je vnimavý ...... Strojnici sa menia ,referencie poskytne málokto s tel.čislom na overenie ,tak podla veku strojničáku posudzujem aku má prax a čo vie.Takže som za strojničáky a prax.


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

16. říjen 2008 19:42:39

Praxe možná ale strojničák nedokazuje nic. Pří jeho získávání tě nenaučí nic a v tom myslím se mnou bude většina souhlasit. Další věc je že já po řidiči rozhodně nechci aby bagr uměl opravit. Od toho je servis který se v případě poruchy volá.


Daniel xdand

Daniel xdand
Členem od: 13.09.2007
Příspěvků: 248

17. říjen 2008 06:58:27

stim servisem souhlasím dnes jsou bagry většinou složite a i mechanikovy který není zaučený na ten typ tak trvá než na to příde jak to rozebrat nebo vyměnit a pokud se nejedna o stare stroje stejně naně nemužete kvuli zaruce a potkal sem strojníky kteří uměli jen vyměniot kolo a zakladní udržbu (mazaní) a kopali perfektně tak že se někdo vyučí mechanikem tak neznamená že to umí jak kte praci memá vztah tak se muže učit 100 let a stejně se to nenaučí.
a školení strojníku není zbytečné jde o bespečnost prace a bespečný provoz stroje to platí i o ostatních prukazech nikdo učený znebe nespad a vše se musí naučit jak praksí tak teorijí


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

17. říjen 2008 11:02:30

Na teorii tě nenaučí nic ale je to jen prostředek jak na někom vydělat. A docela snadno... Na to abys nikoho nezranil potřebuješ použíat hlavně zdravej rozum. Strojničák v kapse nějakého blba z něj zodpovědného člověka neudělá.


damco daneko

Členem od: 12.02.2008
Příspěvků: 179

17. říjen 2008 21:35:18

Emile,to co tu pises je sice pekne,ale malo pravdepodobne.Jednoducho ja taku firmu nepoznam
Je len malo takych firirem co zoberu cloveka bez praxe s tym ze ho vyskolia na bagraka. Nevravim ze niesu take pripady ,ale velmi malo. Moja skusenost je taka ze kazdy chce cloveka s praxou. Ja si to jednoducho neviem predstavit ,ze by mi napr. v nasej firme dali niekoho cudzieho ku mne s tym aby som ho ucil. Jednoducho nie je nato cas ,lebo kazdy chce vykon. Ako by som to pocul,chod si ho ucit inde mi tu nie sme cvicisko.
Nesuhlasim aj s tym ze hovoris ze niekto " kocuje"a preco nie ak mi da niekto lepsie podmienky ,socialne,financne tak preco by som nemenil firmu???
Lojalnost to uz asi bolo.


emil cat

Členem od: 29.08.2008
Příspěvků: 336

18. říjen 2008 07:55:30

Ja to robim takto:Ak má niekto prax ,chce zaraz slušný plat vyskušam ho tak ,že ho nechám ,alebo pošlem robit samého.Tam sa ukáže čo kto vie. Každý nový musi pri nástupe podpisat nižši plat pri zaškoleni ,potom mu zvýšim /min .3 mesiace/Aby strojnik nekočoval , zloži mi 10 tis .ako zábezpeku a podpiše hmotnu zodpovednost/živnostnik/ ,že odrobi 3 mes a plat 1 mesiac pozadu/-tých serioznych a čo to podpíšu je minimum .Pri nástupe podpiše ,že ak odide počas výpovednej lehoty /po skušobnej lehote/ 1 mzda,alebo faktura mi ostane /na Slovensku je to v zákonniku práce/Tak sa vyhnem špekulantom ,a znižim si náklady za zhánanie náhrad.Možno je to pre niekoho kruté ale ja musim tiež skladat zábezpeky na stavbách že ich dorobim v terminoch.Vačšinou sa chlapci pridu na novom stroji naučit a potom.....Neviem kde všetci robite ,alebo čo robite ,ale ked to čitam tak si myslim niekedy že som v Somálsku ,alebo Čade -serioznost musi byt.
Lojálnost nie je serioznost .Nemožem niečo začat a nedorobit . Plati sa po odovzdani diela. To by sme všetci začali a ked nám ponuknu lepši biznis nechali to tak išli inde -to je Albánsko ,Rumunsko alebo Mongolsko,?Aj hokejisti,futbalisti podpisuju kontrakty na rok -dva. Nie su každý mesiac v inom klube.


damco daneko

Členem od: 12.02.2008
Příspěvků: 179

19. říjen 2008 12:01:20

Emil a Ty si kde v SOMALSKU,alebo v MONGOLSKU???preco by som ti mal skladat nejaku zabezpeku? Zato ze na Teba robim a zarabam ti peniaze??
Uz som nieco preskal ale to co ty pises to som,nieze este nezazil,ale este ani NEPOCUL.!! To potom maju platit vsetci zamestnanci napr,murari,alebo tesari?? Preco potom od teba utekaju,kolko im davas na hodinu?? A to ze im zadrzis vyplatu!!! Ako to mozes robit!!!???Ak si niekto odrobi to co ma a aj ked odide akoze mu ty nevyplatis?! A TIE PENIAZE CO TI ZAROBIL TO JE AKOZE V PORIADKU ZE?!.A chcel by som vidiet ten paragraf,ze si mozes nechat niecu mzdu !!!


Tomáš Polách

Tomáš  Polách
Členem od: 10.07.2007
Příspěvků: 153

19. říjen 2008 12:51:23

to teda koukám, pokud odejde behem zkušební doby zustane mi jedna vyplata. Co to jako má byt?? Vždyt na nic takového nemate pravo.Od toho je zkusebni doba pokud mi ta práce nebude vyhovovat z jakehokoliv duvodu tak mám možnost odejit. Taky už sem neco prošel ale takové jednání jsem ještě nevidel. Taky se mi stalo že sem z práce odešel po mesíci a půl, ne že bych chtel delat nekomu naschvály ale prostě sem zjistil že mi to místo nesedí jak sem čekal a od toho ta zkusebni doba je.. Bez urážky, ale tohle mi říct někdo tak se mu zrovna vysměju a točím se ve dveřích


emil cat

Členem od: 29.08.2008
Příspěvků: 336

19. říjen 2008 12:55:21

§ 62 Zákonnika Práce č.311/2001z.z a jeho novela 348/2007Z.z. z 28.6.2007odsek 3 -prečitaj si !.To su moje podmienky ,nikto nie povinný ich prijat,každému to poviem pri nástupe .Sem -tam sa potom sudim ,zatial som neprehral. Ja bežne skladám zábezpeky. Zamestnanci odchádzaju všade -je to v mode ,ak si živnostnik t.j. firma podpisuješ zmluvu ,tu musiš dodržat, ak nie tvoj podpis je.....a už pri podpise klučkuješ.Dufam že tvoje živnostnictvo nespočiva v : sadzba na hodinu x počet hodin .Poznám takých ,ak pride problém ,je po živnosti ..... Všade kde robim je splatnost 30-90 dni ,zábezpeky su od 100 tis do 3.mil ,také si dávaju podmienky obstarávatelia ,nikto ma nenuti skladat ich ,bud to zoberiem ,alebo nie ,taký je biznis a k tomu zádržné 10% z faktury do kolaudácie a 5 % záručné na 3-5 rokov na nastupenie reklamácie ,neviem kde robiš ty demco a podla tvojich slov ma to ani netrápi. Ak niečo berieš vážne ,tak zvážiš podmienky a bud podpišeš alebo nie. A na mna nikto nerobi , každý robi na seba -dostane mzdu ,alebo cenu za prácu aku sme dohodli .Na mna by robil vtedy keby ja som ležal ,on by robil a čo vyrobi by som si nechal a jemu nedal nič.A odrobi si vtedy čo má ked dodrži zmluvu a tam je to napisané a nim podpísané ,ale vidim že ty to nepochopiš demco .Dufam ,že nosiš leninovu brigadierku a odznak KSČ. Pozor 7. november sa bliži a AURORA vraj ešte kotví pri Smolnom./dufam ,že vieš o čom hovorim .. Tomáš ,prečitaj si ,po skončeni skušobnej doby som napisal,teda 3 mesiacoch.... A maš pravdu Tome vačšina sa zasmeje ,a otoči vo dverách a som rád že tak urobia ,ti ktorí podpišu ostanu vo firme aspon rok a dá sa na nich spolahnut. To su skusenosti čo ma naučil život a podmienky ktoré si kladu investori pre ktorých robim,a keby som sa otáčal vo dverách a smial sa musel by som chodit robit do Irska.....


Přidat příspěvek k tématu