Téma: Dph na zemní práce v roce 2012
Autor
Zpráva
19. leden 2012 21:57:44
Něco jsem zaslech,že by se od nového roku nemělo účtovat Dph u zemních prací.
Zadal jsem dotaz na Business.center.cz a tady je odpověd.
Co ostatní na to????
>Je pravda,že se u zemních prací nebude účtovat od roku
>2012 DPH?
Ano, pokud se jedná o tyto práce
43.12.12 Výkopové zemní práce a přesun zeminy
Z:
- výkopy příkopů pro městskou kanalizaci, inženýrské sítě, komunikace atd.
- výkopy příkopů pro různé stavby
- odstraňování kontaminované půdy
- sanace území
- rozsáhlé zemní práce, výkopy, svahování, přemisťování zeminy při stavbě náspů nebo
zářezů před výstavbou komunikací (silnic, dálnic, železnic, atd.)
- jiné výkopy a zemní práce j. n.
DPH doplní a odvede odběratel a současně si může i nárokovat.
20. leden 2012 07:08:09
Tomu rozumím tak,že se bude účtovat DPH u zemních prací(takže bych různé druhy nevypisoval),ale ty ten úřad přeneseš na příjemce plnění.Dáš mu fakturu na 10 000,on vypočítá daň 14/20% a tu by měl odevzdat za tebe .Protože ji ale chce taky vrátit,tak asi nula od nuly pojde.Nebude nic dávat státu a stát jemu .To je mezi dvěma plátci.
U práce, kterou budu dělat pro neplátce DPH a bude chtít doklad(hypotéka ,půjčka,podivín atd.)si myslím ,že daňový doklad budeš muset vypsat normálně po staru a vybrané DPH ,které nemůžeš přenést na někoho ,kdo o něm neúčtuje ,budeš muset ty odevzdat.Samo je to moje verze,kterou tu může kdokoliv upřesnit.
20. leden 2012 07:50:21
DPH se fakt nebude účtovat, ale jen firmám, které jsou plátci DPH (vyfakturuje se jen cena bez DPH a uvede sazba DPH bez částky). Když budeš vystavovat fakturu soukromé osobě nebo neplátci, tak i s DPH! Jedná se o tzv. přenesenou daňovou povinnost a spadají tam skoro všechny stavební práce. Nechápu sice význam, ale je to tak .
20. leden 2012 09:08:15
Povinnosti poskytovatele plnění v režimu přenesení daňové povinnosti
Poskytovatel stavebních a montážních prací má v rámci režimu přenesení daňové povinnosti na DPH povinnost:
A-- vystavit daňový doklad a to do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění (§ 26 zákona o DPH) se všemi náležitostmi běžného daňového dokladu podle § 28 odst. 2 zákona o DPH (včetně sazby daně), ovšem s výjimkou výše daně. Na místo toho na vystaveném daňovém dokladu musí uvést sdělení, že výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého je plnění uskutečněno
B--vést evidenci o plněních poskytnutých v režimu přenesení daňové povinnosti a výpis z této evidence předložit správci daně (viz. bod 2.5.)
C--vykázat poskytnutí těchto plnění v daňovém přiznání (řádek 25),
20. leden 2012 09:10:53
myslim si ,že je to další zbytečná buzerace..... plný odkaz
http://www.businessinfo.cz/cz/cla...nost-dph-stavebnictvi/1001635/62366/
20. leden 2012 10:42:13
Tomáš Čapčuch - je to z důvodu že stát měl ohromné úniky na DPH. Praxe byla taková že na bílého koně se založilo s.r.o. a začaly se prodávat faktury lidem co potřebovali odpis. Tzn. prodávaly se faktury a ta firma nikdy DPH neodvedla a dostat peníze z nějakého ukrajince bylo nemožné. No a po roce se založila firma nová a tak se jelo stále. Je to praxe i v jiných oborech ale v stavebnictví to bylo nejrozšířenější.
23. květen 2012 22:38:00
o.k. preneseni jsem pochopil
jeste ale nevim kdy je 14% a kdy 20% DPH ?
Diky
24. květen 2012 06:07:07
Když ti dají nějaký podklad (stavební povolení),které spadá do snížené sazby,tak jim napíšeš 14%.Když jim napíšeš 20%,tak oni si vypočítají stejně co chtějí,protože ze zákona si tu povinost /vypočítat a doplnit /převedl na ně.Tak tomu rozumím já.Stát --berňák už si elektronicky ohlídá,jestli to příjemce udělal dobře.
24. květen 2012 20:47:43
o.k. jak bys resil poruchu na vodovodu v Domove duchodcu ?
24. květen 2012 21:14:07
Přenesená daňová povinnost platí v případě fakturace práce mezi dvěma firmama a musí být na faktuře napsáno že se jedná o přenesenou daňovou povinnost. Pokud budete fakturovat soukromé osobě tak budete vyplňovat fakturu jako doposud a budete jako dřív odvádět DPH vy a to ve výši kterou tam vy uvedete. A pokud firma přijme od vás fakturu za práci tak si tam žádné DPH nedoplní a zaúčtuje ji normálně bez DPH a to samé uděláte vy pokud ji přijmete o někoho jiného. Takže jediná změna je při fakturaci práce mezi firmama. Trochu vopruz je podání DPH na finančák protože chtějí zvlášť lejstra plus elektronické podání. Ale dá se to.....
24. květen 2012 21:22:32
Fáňa Z. - Ale pozor! Kvalitnější výklad Vám jistě podá pan Fáňa Z. Ten rozumí všemu.....
01. červen 2012 13:07:23
Jak by řekl hostinský Palivec-celá přenesená daňová povinnost stojí za ho*no,je v tom teď akorát bordel a ani na finančáku sami neví,co a jak se má dělat.....zbytečná buzerace jak jinak než od Kalouska.....
01. červen 2012 20:24:02
No je pravda že se nějak museli bránit neskutečným únikům na DPH a jinak to nešlo.... Tohle bych jim za zlé neměl....
01. červen 2012 23:53:48
Pane Machu, nechcete mi tvrdit,že fandíte nynější vládě..že ne?Pro poctivého podnikatele zbytečná buzerace......
02. červen 2012 10:59:04
Alda - No řeknu to jinak. Fandit budu jakékoli vládě která bude mít opravdovou snahu něco zlepšit a udělat. Tím ale neříkám že s touto vládou ve všem souhlasím. Je tam strašně moc prospěchářů kteří tam jsou jen pro svoji nenažranost. Pamatuji když mi můj děda vyprávěl že starostu dělal jako čestnou funkci bez nároku na nějakou finanční odměnu. Byla to čest a lidé si ho vážili. To už je dávno pryč....Jinak co se týká tohohle nápadu s DPH tak s tím jen souhlasím. Ono totiž ten úředník nemá šanci zjistit a rozhodnout kdo je poctivý a kdo ne takže holt to dělají všichni. Jinak pro vás to neznamená nic jen to jinak vyplníte. Pro účetního to znamená jednou za kvartál 5 minut práce navíc.....Takže nemějte jim hned vše za zlé co třeba pro vás znamená malinko práce na víc protože na druhou stranu tohle státu ušetří možná miliardy s čímž určitě taky souhlasíte že je to dobře. Druhá věc je ta že ten dobytek to rozkrade......