Téma: Lanove bagry
Autor
Zpráva
04. červenec 2010 08:16:02
No Martine .. jednou jsem měl možnost řídit ruskej raketovej nosič - zkrácenej pro trucktrial - byli v něm dva Chevrolety a ten bral 100 na 100 na půl plynu!!!!
Ale to moc k tématu "Lanové bagry" není , že ?
Zdravím
04. červenec 2010 17:41:33
A ted zase neco k tematu - zrovna jsem se dival na to video z Mladejova a musim rict, ze je to uplne perfektni. Z toho by mohl byt regulerni dokument! Fakt dobre, jeste ze se tady v republice najdou i takovi nadsenci jako pan Kolomy
09. červenec 2010 15:44:50
Cvekl, Z., Kolář, J.: Univerzální rypadla, SNTL, 1963
Na posledných 2 obrázkoch by mohol byť bager D-051, ten sa v knihe spomína ako výrobok Uničovských strojíren najčastejšie.
Zaujímavé je, že typ Ry-151, ktorý sa začal vyrábať až po roku 1963 (v uvedenej knihe sa Ry-151 vôbec nespomína), bol podľa mne dostupných informácií plne mechanicky ovládaný - bez vzduchu a hydrauliky. Starší, ale menší D-051 mal vzduchové ovládanie. Prečo sa začal vyrábať Ry-151 "po starom" ?
09. červenec 2010 15:59:47
"Pán Google" našiel aj iný zaujímavý titul: Kluz Z.: Rýpadla RY 1, Mb 2, RY 100 (provoz, údržba a opravy), Praha 1963.
Jeden kus tejto knihy je v knižnici Sokolovské úhelné as., ďalší v akomsi "WorldCat". Má niekto možnosť prelistovať túto knihu a prefotiť z nej čo-to zaujímavé ?(Myslím, že tam je zaujímavé všetko
). Ďakujem.
12. červenec 2010 10:31:53
Milan Kudláček: odkiaľ máš tie obrázky? Sú fajné.
12. červenec 2010 17:25:06
Citaci přesných zdrojů bych musel dohledat, je to každopádně malá část z knížek a časopisů z 50.-70. let, které se dají vyhledat v Univerzitní knihovně, pokud má člověk hóódně času, a to už bohužel pár let nemám... Malá část proto, že tam nebýval scanner ale pouze kopírka a s ohledem na kvalitu tisku a fotografií v literatuře té doby je při přefocení a teprve následném naskenování většina obrázků nepoužitelná...
14. červenec 2010 15:30:37
Tak to je sklizen
Super fota, doufam ze nekde existujou jeste dodneska i lepsi kopie.
15. červenec 2010 15:43:24
Takýto poklad má vo svojom archíve pani Božena Royová, kronikárka mesta Horní Bříza. Foto bolo zverejnené v HBZ 04/2008 :
http://www.hornibriza.eu/index.php?active=156&lang=cs
Možno má toho aj viac, kto ste z blízka...
16. červenec 2010 14:41:22
Licenční provedení motorového rypadla Škoda-
Menck typu Mb2 s lopatou 1 m3 na stavbě
přehrady Lipno v roce 1952. Německé stroje typů
Mb a Mc se u nás začaly vyrábět během druhé
světové války, kdy byly bombardovány továrny
v Německu, a jejich produkce pokračovala ve
Škodě a ČKD i po válce.
(z časopisu Zakládání staveb 3/2009, autor článku Zdeněk Bauer)
16. červenec 2010 14:44:29
U starších parních lopatových rypadel se v případě potřeby odmontovala lopata a na její zdvíhací lano se zavěsil drapákový koš. K novějším rypadlům se už dodávaly zvlášť upravené drapákové výložníky.
Motorové rypadlo Menck & Hambrock typu M IV v drapákové úpravě použila firma Bukovský v letech 1931–32 u Brandýsa nad Labem.
(z časopisu Zakládání staveb 3/2009, autor článku Zdeněk Bauer)
01. srpen 2010 08:05:14
Jako malej kluk jsem s velikým zájmem pozoroval v Praze - Malešicích, jak lanovým bagrem zvedají krycí panely z teplovodního kanálu mezi paneláky. Byl to dnes již nevídaný bagr na kolovém podvozku. Najednou prásk! Prasklo mu lano, vyletělo z kladek a šlehlo kousek vpravo vedle mne, jak jsem stál vzadu za bagrem, jen se zaprášilo. Bagrák z toho byl na mrtvici.
Od té doby dále od lanového bagru, dále.
02. srpen 2010 21:11:13
Tatra 138 autorýpadlo
Jinak na mém webu na adrese - http://www.trabantidoupe.wz.cz/srazkolin09.html
najdete pár fotek lanového bagru na podvozku Tatra 138 při ukázce práce ze srazu v Kolíně minulý rok.Hlavně ty fotky dole, co jsem fotil v pískovně.
03. srpen 2010 17:15:32
Fotky od pana Šimčáka - nádhera! Ty malé dempry na jedné z těch fotek jsou ty maďarské nebo Muir-Hill? A dost by mě zajímal typ toho autobagru na Zilu - že by někde v ČSSR pracoval takovýto stroj jsem dosud v žádné literatuře nenarazil, snad dohledám na Techstory... Jinak krásný je ten komentář u bagru Mb-2, nedávno jsem na jednom německém fóru v tématu o bagrech Škoda/Unex narazil na rozsáhlou diskuzi německých účastníků, podivujících se jak moc se ty československé bagry podobají jejich Mencku a bylo to uzavřeno něco jako: vida, tak první velcí kopírovači nebyli číňani, ale už tehdy Češi... Což mi přijde jako dost smutná neznalost...
29. srpen 2010 11:01:44
Ten laňák na yourku se furt koupe
Až ho vytáhnou, tak bude mít na podvozku korály...
29. srpen 2010 20:41:45
Chcem sa opytat niekoho kto sa vyzna....
Na tej jednej fotke som je vidiet Tatru813 dumper.
To bol prototyp,alebo sa vyrabala taka Tatra.,...talebo preco sa nevyrabala?
20. září 2010 06:31:08
Utopenec II...
23. září 2010 12:26:45
Najít pod vodní hladinou lanový bagr musí být pro potápěče zážitek! Videa jsou skvělá, nicméně abych se přiznal, raději bych podobné stroje viděl na souši ![]()
V každém případě věřím, že něco podobného nepostihne mladějovský exponát D500, jehož renovace zdárně pokračuje a rypadlo má už i svůj vlastní přístřešek. Pan Karel Benda pořídil pokračování videa s panem Radoslavem Kolomým, který zde opět komentuje a názorně ukazuje poslední výsledky jeho náročné práce. Natočeno přístrojem Olympus PEN E-P1: