Nivelační 2D systém Topcon X22 pro rypadla – luxus či nezbytnost?

Výkopové firmy si pomalu začínají pořizovat nivelace na rypadla. Různých řešení existuje celá řada a my si dnes představíme „zlatou střední cestu“ v podání firmy Topcon a jejího 2D systému X22. Podíváme se na obsah krabice, vše nainstalujeme na stroj a vyzkoušíme, zda a jak nám to při kopání pomůže.

 

Co najdeme v krabici

Topcon X22 je 2D systém, který může pracovat v režimu 1D nebo 2D (v režimu 2D se rypadlo může při práci i otáčet). Za 199.000,- Kč bez DPH dostanete krabici s obrázkem bagru a tajuplným označením „X22“. Co teď? Namontovat svépomocí nebo požádat o kompletní dodávku i s montáží, kdy cena poskočí na 220 – 230 tisíc? Po zkušenosti s osazením na bagr musím říci, že pokud by se měla instalace provádět přímo na stavbě, nechal bych si to dodat se vším všudy. Ovšem v případě stroje na dílně a volného dopoledne bych neváhal zajistit si nivelační přístroj a po navaření desek pro kapsy čidel se do toho pustil sám s nějakým pomocníkem.

V krabici totiž kromě již zmíněného klasického nivelačního přístroje a metru najdete vše, co k montáži budete potřebovat. Vrtáky, závitníky, šrouby, olovnici, libelu, řídicí jednotku s držákem a přísavkou na okno a sadu čtyř bezdrátových senzorů v držácích (kapsách) společně s navařovacími deskami. Vše je uspořádané v plastovém kufříku, jehož součástí jsou i dva obrázkové manuály v češtině. První říká, jak nainstalovat, zatímco ve druhém se dozvíte, jak se zařízením pracovat.

 

„Nazdobení“ výložníku a nástavby

Kam všude je třeba umístit čidla neboli senzory? Ze známých poloměrů drah jednotlivých čidel si systém dopočítává polohu břitu lžíce, proto musí být na každé pohyblivé části jeden senzor. Jedno čidlo tedy půjde na výložník (pokud je dvoudílný, tak po jednom čidlu na oba díly), jedno na násadu, jedno na lžíci (pokud je naklápěcí, pak se na ni umístí ještě další čidlo) a jedno na otočný svršek stroje.

Čidla se osazují na navařovací desky s průvarovými otvory, které se navaří na výše zmíněná místa. Následně se na ně pomocí čtyř šroubů namontují kapsy pro senzory.

Senzor na lžíci musí být zakrytován, aby byl chráněn před mechanickým poškozením. To se provádí pomocí navařeného U-profilu. Senzor na otočném svršku je umístěn na hliníkovém stožáru (jako jediný není v krabici s ostatními částmi systému, protože by se tam nevešel). V senzoru je zabudován elektronický kompas, který sleduje orientaci stroje, abychom docílili správný směr kopaného spádu. Zároveň má v sobě příčná a podélná čidla, kterými proměřuje náklon rypadla.

 

Co byste měli vědět o čidlech

Čidla ukrytá ve žlutých plastových krabičkách jsou odolná vůči pádu i vodě (pod vodní hladinou se však ztrácí radiový přenos informací z čidel). Jejich rozměry jsou navzájem totožné, což znamená, že je lze při troše nepozornosti zaměnit. Jediným vodítkem pro správné umístění je označení na spodní straně každého čidla. Systém se však při začátku práce zeptá, zda chceme zkontrolovat kalibraci čidel. Pokud s tím souhlasíme, systém na záměnu čidel přijde. Pokud kontrolu kalibrace přeskočíme, přijdeme na to sami, když pohneme jednou částí stroje a na displeji se nám pohne jiná.

Senzory se mohou přemisťovat z jednoho bagru na druhý i s kapsou, ale lepší je mít kapsy na všech bagrech osazeny a přehazovat jen senzory. Ano, je to tak. Jedno zařízení lze používat na více strojích, je snadno přenositelné. Za tímto účelem lze zakoupit samostatně další kapsy na čidla i navařovací plechy. Anebo si je můžete nechat vyrobit u zručného zámečníka za zlomek ceny originálu. Díky tomu, že je celé zařízení v jednom kufříku, bagrista si jej ráno nafasuje od vedoucího a jde s ním ten den pracovat. Pokud stojí rypadlo na nezabezpečeném místě, po skončení směny si strojník čidla v kufříku opět odnese.

Jednou za pár dní se senzory musí vložit do nabíječky, aby byly po 8 hodinách nabíjení opět připraveny pro další 120-hodinový nepřetržitý provoz. Pokud potřebujeme další senzor (třeba na druhou část dvoudílného výložníku), můžeme si ho přikoupit za cenu okolo 10.000,- Kč. Jinak je vše potřebné součástí sady.

 

Umění kalibrace

Součástí dotykového displeje v kabině je modul komunikující se senzory a držák s přísavkou na sklo. My jsme měli displej umístěn vlevo od volantu na čelním skle, abychom k němu mohli i zvenku, ale v praxi se držák umisťuje vpravo na boční sklo nad vlastní displej rypadla. Systém je napájen z 12V zásuvky pro zapalovač.

Kalibrace konkrétního stroje je poměrně zdlouhavá záležitost. Měří se řada parametrů, přičemž se u toho musí rypadlem různě pohybovat. Je také dobré naměřené vzdálenosti porovnat s dokumentací stroje. Kvalitní kalibrace tak může zabrat i několik hodin. Ale jak už jsem psal v úvodu, kdo by si ji chtěl provést sám, má možnost, systém ho vede krok za krokem. My měli osazení čidel a kalibraci na našem Komatsu PW148-8 s podkopovou lžící Nekr šířky 1 m hotovou během půl hodiny, protože jsme čidla jen provizorně nalepili a kalibrovali jsme narychlo pomocí měřicího pásma a vodováhy namísto nivelačního přístroje.

 

Hurá na přesné výkopy

Tak a jdeme kopat. Skrze červené okénko, jež ostatní čidla nemají, přijímá čidlo násady paprsek rovinného rotačního laseru, který stojí někde opodál. Když kopeme v rovině, namíříme laserový senzor do dráhy paprsku (což je indikované na obrazovce v kabině) a potvrdíme, že se jedná o naši niveletu. Potom nastavíme, že od této nivelety budeme kopat třeba 1,5 metru do hloubky. Následně můžeme v klidu hloubit, protože niveletu máme k dispozici po celé stavbě. Když kopeme ve svahu, použijeme spádový či sklonový laser, nastavíme na něm požadovaný spád, niveletu od laserového paprsku a o kolik chceme od nivelety kopat níž.

Nemáme-li na stavbě laser, systém X22 jako referenční rovinu použije skutečný povrch nebo kolík. Ale co když se v tomto případě rypadlo přesune? Je nutné celý systém opět znovu nastavit?

Není. Použijeme funkci tzv. překlopení bodů. Předtím, než posuneme podvozek, umístíme zub lžíce na bod, který je rovněž dosažitelný z místa, kam potřebujeme přejet. Na obrazovce stiskneme „OK“, posuneme stroj a umístíme zub lžíce na stejný bod. Na obrazovce znovu stiskneme „OK“ a máme nastaveno. I tak je ale přesnější a rychlejší používat X22 ve spojení s rotačním laserem, bez něj je to jen taková „nouzovka“, i když i ta se často může hodit.

Pomalu si uvědomujeme, že parťák, který vždycky kontroloval výšky, už není potřeba. Všechno máme na displeji. Vidíme na něm svůj bagr, plánovaný výkop i polohu lžíce vůči tomuto výkopu. Po levé straně máme k dispozici detailní identifikátor, jak moc jsme nad nebo už pod rovinou výkopu. V menu si dále můžeme nastavit, co chceme na displeji během kopání vidět.

Když strojník chce, naučí se se zařízením pracovat během jednoho dopoledne. Menu je intuitivní, ptá se jen na možnosti ano – ne. Nedopustí vlastní invenci. Budeme kopat v rovině? Ne, budeme kopat ve spádu. Bude ten spád nakloněný v jedné ose nebo ve dvou osách? V jedné. Budeme používat laser nebo kolík? Kolík. Jaká je výška od kolíku k niveletě?…. Tímto způsobem Topcon X22 člověka provází, nevyžaduje zdlouhavé přemýšlení.

Jak jste si asi všimli, systém komunikuje se strojníkem v češtině. Výhrady lze mít k místy ledabylému překladu s překlepy, což u takového profi zařízení zamrzí. Nicméně v dnešní době můžeme být rádi za to, že si někdo dal vůbec tu práci, aby nám to do rodného jazyka přeložil.

 

Závěr

Že je podobný nivelační systém pro rypadla přínosný, o tom dnes už nemá cenu vést dlouhé debaty. Otázkou jen zůstává, jaký zvolit, a kdy ho pořídit, zda se ceny časem ještě „neusadí“. Na druhou stranu, pokud systém ušetří jednu pracovní sílu, je návratnost velice rychlá už dnes. Topcon prý už brzy chystá možnost upgrade na 3D, takže je reálná šance, že si budete moci své X22 v budoucnu dodatečně rozšířit o další dimenzi.

Komentáře

Komentář – Hmmm hezká mašinka dost luxusní záležitost ve spojení s powerlitem a otočnou hlavou (bez urážky) lopatáci by byly bez práce. Jinak celkem zbytečná věc ve spojení k ceně. Pokud se nejedná o věčí zakázku kde by se to zaplatilo je to začim věc luxusu. Realita je jiná kam by sme přišly za 10let nebude strojník to co byvaval vše zmoderzinované a muže za tim sedět kde jakej tronda.

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.