Mobilní překladač Liebherr LRS 645 – odlišnost má své důvody

Mobilní překladač neboli reachstacker Liebherr LRS 645 přiletěl před pár lety z Marsu, aby předvedl pozemšťanům, jak také může takový reachstacker vypadat. Jeho mise v těchto dnech vrcholí na terminálu kombinované dopravy dopravní skupiny AWT v Paskově u Ostravy, kde jeho magická přitažlivost transituje strojníky z kabin Hysterů a Kalmarů do svého nadpozemského kokpitu.

 

Liebherr
LRS 645
Toplift Intermodální manipulace
1. řada 2. řada 3. řada 1. řada 2. řada 3. řada
Nosnost bez stabilizátorů 45 t 35 t 18 t 45 t 31 t 14 t
Nosnost na stabilizátorech 45 t 38 t 23,5 t 45 t 34 t 19,5 t
Stohování kontejnerů 8’6’’ 6 ks 5 ks 4 ks 5 ks 5 ks 4 ks
Stohování kontejnerů 9’6’’ 5 ks 5 ks 4 ks 5 ks 4 ks 3 ks

  

Základem je podvozek

Liebherr se na koncept reachstackeru podíval novýma očima a zkusil umístit kabinu vlevo, nikoli doprostřed. Kabina díky tomu nepřekáží pod výložníkem, který tak může sáhnout hlouběji. Stejně jako u jiných strojů je kabina posuvná vpřed a vzad, a to v rozmezí 1,5 m.

Šestiválcový motor Liebherr D 936 L disponuje výkonem 270 kW a najdete ho třeba i v pásových jeřábech LR 1100 až 1200 nebo HS 825 a 835 HD. Splňuje ještě normu Stage 3A, takže nemusí být osazen filtrem pevných částic.

Jako u každého správného Liebherru, je i u LRS 645 pojezd hydrostatický. Tedy plynulý, bezstupňový, bez volby rychlostních rozsahů. Pojezd funguje podobně jako u buldozeru - hydromotory jsou umístěny v každém z předních hnaných kol. A obdobné je i řízení - rychlost předních kol je na sobě nezávislá, což napomáhá hladkému průjezdu zatáček bez nadměrného opotřebení přední hnané a zadní řídicí nápravy. Reachstacker Liebherr LRS 645 obouvá vpředu i vzadu radiální stavební pneumatiky Good Year 18.00R25 EV-4S Industrial.

Náš LRS 645 je vpředu osazen opěrnými patkami, které zvýší nosnost až o 5,5 tun. Díky nim může zvednout a umístit kontejnery i do vzdálenějších pozic. Tuto vlastnost začali v AWT záhy využívat, protože tím šetří čas při nadbytečných přejezdech.

 

Banánový výložník s klasickým spreaderem

Výložník je odvážně zakřivený a zvedá ho jediný hydraulický válec, na rozdíl od běžných dvou. Tvar výložníku umožňuje umístit kontejner i za sloupec čtyř kontejnerů a rovněž za dva sloupce s kontejnery po třech. Také umí položit náklad přes dvoje koleje, což je právě v AWT velká výhoda.

Úchopovému zařízení na konci výložníku se říká spreader, někdy také přídavný rám nebo kleštiny. Spreader může zvedat kontejnery shora (tzv. toplift), kdy se uzamkne do manipulačních otvorů v kontejnerech, anebo může náklad uchopit zboku pomocí vyklápěcích noh. Tento způsob se užívá při kombinované (intermodální) přepravě po železnici a po silnici pro manipulaci s výměnnými nástavbami, trajlery a ISO kontejnery.

Výrobcem spreaderu je firma, která je dodává i pro zde přítomné reachstackery Hyster - švédský ELME Spreader. Liebherr na něm má ale umístěno více kontrolních světel, která signalizují bezpečné uchycení nákladu. V intermodálním režimu má pro každou nohu vlastní signalizaci, takže strojník ví, která z noh ještě čeká na správné umístění.

  

Nová dimenze ovládání

Už se nemůžete dočkat, až se podíváme do kabiny? Já také ne, tak pojďme. Nejdříve musíme překonat svislé stupačky, což je dáno umístěním kabiny po straně. Na pohodlná schodiště, která máme k dispozici u strojů se středově umístěným pracovištěm strojníka, si musíme nechat zajít chuť. Ale jakmile otevřeme posuvné dveře, svého horolezeckého výkonu litovat nebudeme.

Kabina je skleněným skvostem - postranní sklo sahá až zcela dozadu. Co zdálky vypadá jako zadní sloupek, je pouhý potisk skla vodorovnými bílými linkami. To je něco, co se běžně nevidí, a vytváří dojem jedinečnosti, ultramodernosti a především vnitřní vzdušnosti a viditelnosti z kabiny.

Kromě polohy kabiny je pro strojníky velkou změnou absence volantu a přítomnost druhého joysticku po levé straně. Strojník Marek Tarkoš si to pochvaluje, volant v kabině mu překáží. Též dvoujoystickové ovládání se naučil používat rychle. Nový levý joystick sice primárně ovládá jen řízení a pojezd, ovšem tlačítka na něm umístěná přebírají některé funkce spreaderu, jako naklápění nebo stahování a roztahování.

Jediným pedálem na podlaze je brzda, i když při běžné práci by neměl nastat důvod ji použít. Hydrostatický pojezdový systém má totiž na rozdíl od hydrodynamiky pod kontrolou nejen zrychlení, ale i zpomalování stroje. Otáčky motoru se nastavují automaticky podle polohy joysticku a zatížení, ručním ovladačem ani nožním pedálem si je neupravíte. Jednoduše se o to nemusíte vůbec starat. U strojů s konvenčním hydrodynamickým pojezdem musíte mačkat současně plyn i brzdu, abyste měli sílu na zdvih.

Kdybych měl Liebherra pořizovat do stávající flotily Kalmarů a Hysterů, měl bych obavy právě z odlišného ovládání. Nicméně po rozhovorech se strojníky, se kterými jsem mluvil pouhých 12 dní po dodání stroje, se podobné obavy ukazují jako liché. Právě naopak, ovládání chválili, líbila se jim citlivost a přímočarost reakcí zdvihu i pojezdu. Navíc způsob ovládání Liebherru je jednodušší. A na to se zvyká dobře, jako když z manuálu přejdete na automat.

 

Tři užitečné monitory

Sedadlo je nastavitelné podélně i výškově a je vyhřívané. V zorném poli máte tři monitory. Integrovaný dotykový monitor poskytuje pěkně a přehledně veškeré potřebné informace. Nad ním je instalován přídavný monitor kamerového systému Motec. Zatím přenáší obraz ze dvou kamer směrovaných na kontejnerové zámky spreaderu, ale již nyní se plánuje jeho doplnění o kameru, která bude sledovat dění za strojem. Na tu se strojníci těší.

Poslední třetí monitor je umístěn na podlahovém ocelovém otočném držáku. Není to jen pouhý monitor, nýbrž celý počítač Honeywell Thor VX8 s podnikovým informačním systémem. Skrze něj strojník dostává informace, odkud kam je třeba dopravit jaký kontejner.

Efektně působí dva úhledné stříbrné potenciometry vpravo na palubní desce. Ale k čemu vlastně slouží? K ničemu, nejsou zapojené. Liebherr použil standardizovaný panel z lanových rypadel, u kterých potenciometry řídí odvíjení lan. Člověk se může ptát, proč Liebherr potenciometry neodstranil a otvory po nich nezaslepil. Odpovědí může být, že jsou natolik pěkné, že by to bylo škoda. Když tedy budete mít dlouhou chvíli, můžete s nimi točit sem a tam, nic tím nepokazíte.

 

Pravidelná údržba

Spreader má 12 mazniček, zbytek obstarává centrální mazání Beka Max. Výložník maže servis, takže na strojníka dále zbývá už jen mazání zadní nápravy. Servisní místa se nacházejí pod výklopnými kryty po pravé straně stroje a vpředu. Napravo strojníka zajímá jen kryt přední, kde kontroluje zanesení palivových filtrů a provádí jejich odkalení, hladinu motorového oleje, je zde přístup k akumulátorům a jejich odpojovači, vpředu pak kontroluje těsnost brzdového systému.

 

Originální přístup se vyplácí

O strojích jako je LRS 645 se píše dobře, je totiž o čem. Originální technické a konstrukční řešení, svébytný vzhled a řada předností oproti zavedené konkurenci. Jeden z nejoriginálnějších strojů Liebherr je zároveň nejoriginálnějším reachstackerem. A nejlepší na tom je, že originalita není jednoúčelová, má svůj smysl a posouvá celý obor kupředu.

Výrobní štítek Liebherr LRS 645

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.