Kubota KX042-4: Recenze

Kubota uvedla na trh nové minirypadlo čtyřtunové kategorie KX042-4. Japonská konstrukce, velmi svižná hydraulika a vlastní motor splňující už teď emisní limity normy EU Stage V, která vstoupí v platnost až za dva roky. Je stroj i v ostatních ohledech o tolik napřed?

Výrobce Kubota Baumaschinen GmbH
Model Kubota KX042-4EU KGX2L Stroj Rypadlo pásové
Výr. č. 50016
Výroba Japonsko Montáž Německo
Hmotnost 4 200 kg Rok výr. 2017 Mth 6
Motor Kubota D1803-CR-T-EU73 Výroba Japonsko
Objem 1,826 l Výkon 29,0 kW RPM 2200
PZ Naklápěcí hlava Helac Powertilt PTA-050 dole s mech. RU Henle Kubota KS 03, lžíce Staves Kubota MS 03 Symlock (š. 1400 mm, obj. 0,19 m³), nivelace iDig Touch 2D
Pásy DRB 350x86x54 5P (Kubota RD158-22311) Místo zkoušení Praha

„Je opravdu dobrej. Veškeré mouchy, co byly předtím, vychytali. Až na tu kabinu,” říká Vladimír Skuhra, majitel dvou strojů Takeuchi. Rád se v kabině trochu natáhne, když čeká na další práci. Na Kubotě oceňuje rychlost, nad kterou má plnou kontrolu: „Citlivé ovládání, paráda.” A dodává: „Oproti Takeuchi je motor hlučnější.”

Hydraulika si notuje s motorem

Je to tím, že Kubota poněkud překvapivě zvolila tříválec. Ale je na tento motor patřičně pyšná - KX042-4 je díky němu první bagr ve čtyřtunové kategorii na světě, který již dnes splňuje emisní normy EU Stage V. K omezení výfukových zplodin využívá filtr pevných částic DPF a oxidační katalyzátor DOC ve spojení se zpětným nasáváním výfukových plynů EGR.

To, že je firma Kubota výrobcem motorů a současně i strojů, ji uděluje nespornou výhodu při ladění hydrauliky a motoru. Stroj může pracovat ve dvou režimech - Power nebo Eco. Po spuštění motoru se automaticky nachází v módu Power, který stiskem tlačítka na palubní desce můžeme přepnout na Eco, což by nám mělo zajistit o 15 % nižší spotřebu.

To, co Kubota KX042-4 předvádí po hydraulické stránce, je skoro až neskutečné. Především jsou pohyby všech částí podkopového ramene nebetyčně rychlé. Ovšem zároveň to není žádná splašená koza - joysticky vám umožní si rychlost a sílu nadávkovat tak, jak potřebujete. Vzájemná souhra všech funkcí, které bez problémů můžete používat současně, je dalším důležitým rysem KX042-4. Výložník s patou i vrcholem ve formě odlitku, stejně jako odlitý kozlík demonstrují připravenost téměř na vše. Japonská technologie a preciznost v celé své kráse.

Japonská měřítka

Japonská krása kabiny už ale není to, co bych se svými téměř dvěma metry výšky opěvoval. Stejně jako u japonských automobilů, i zde je znát, že ergonomickým měřítkem byl člověk japonského vzrůstu. Což znamená, že většině Evropanů bude kabina pohodlná, ale dvoumetroví strojníci už budou mít s prostorem problém.

Přitom Kubota kabiny umí – tedy alespoň u strojů, které vyrábí v Evropě. Opodál stojí další novinka Kuboty, o dost menší KX027-4 s hmotností 2665 kg a moderní hliníkovou kabinou navrženou v Německu. A věřte nebo ne, v tomto malém trpaslíkovi je místa mezi čelním sklem a opěradlem sedadla o celých 14 cm více. Díky tomu se tady sedí pohodlně i mě a Kubota KX027-4 má ode mě jedničku s hvězdičkou.

Drezura přídavných okruhů

Ale zpět k modelu KX042-4. Zasklení kabiny je řešeno rozumně, kromě horního čelního okna jsou všechna skla plochá, dveře mají sklo dělené. Vzhled klimatizovaného interiéru utvářejí oblé šedé plasty, které se dobře udržují. Na přehledném černobílém displeji si strojník může zobrazit a nastavit vše potřebné. Zvláště se mi líbilo přehledné a detailní nastavení ovládání průtoku v obou přídavných okruzích pomocí kolébek na joysticích.

Konkrétně jsem si na displeji přizpůsobil rychlost naklápění Powertiltu, který byl na plný průtok příliš rychlý. Na displeji vidím obě kolébky, které se nacházejí na levém a pravém joysticku, a u každé z nich mohu nastavit citlivost jejího pohybu zvlášť doleva a doprava. A to se mi velice hodí, protože Powertilt mi chodí na jednu stranu rychleji, což nechci.

Na displeji tedy kouknu na pravou kolébku, protože to je ta, kterou ovládám Powertilt, a pod ní vidím dva sloupce, které znamenají průtoky při pohnutí kolébkou doleva a doprava. Pravý sloupec pomocí tlačítka pod displejem razantně snížím a ten levý ještě o něco víc. Přitom si pořád hraji s Powertiltem a sleduji, jak se jeho reakce mění. Když jsem spokojen, nechám to tak a odejdu zpět na hlavní displej. Nyní se mi Powertilt ovládá jedna báseň!

Tři odstíny Powertiltu

Naklápěcí hlava Powertilt není v základní výbavě, ale v případě zájmu má zákazník u všech rypadel Kubota 4. generace možnost zvolit si jednu ze tří variant: Powertilt osazený přímo z fabriky se speciálním okruhem, Powertilt opět osazený přímo ve fabrice, ale navíc s rychloupínáním lžic a dvěma k tomu potřebnými speciálními okruhy, a nakonec ekonomickou variantu, kdy Powertilt na stávající okruhy osadí společnost Staves, český dovozce strojů Kubota. Cena v tomto případě vychází na polovinu toho, co originál, takže je nabíledni, že se tato varianta nachází i na našem testovaném stroji. Dva přídavné hydraulické okruhy s proporcionálním ovládáním jsou ve výbavě vždy.

iDig hezky česky

Když jsem si pohrál s originálním displejem firmy Kubota, vrhnul jsem se i na velký sedmipalcový barevný dotykový displej nivelace iDig Touch 2D, která zde byla poprvé představena ve své české verzi. Přítomný technik firmy Lopota Filip Klimecký, který se na překladu do češtiny z velké části sám podílel, mi poreferoval:

„Se systémem jsem si dobře rozuměl i v angličtině, protože je intuitivní a používá obrázky a videonávody. Jednoduchost systému je kouzelná, člověk se s ním naučí pracovat během pár hodin. Ale i tak jsme si dali na českém překladu záležet, aby strojník dokázal všechny funkce používat hned a bez předchozího studování návodu.“

Češtině v iDigu je opravdu těžko co vytknout, nenarazil jsem na žádnou větu nebo výraz, o kterém bych musel dlouze přemýšlet, a dokonce ani na překlep. Když to srovnám s tím, co vidím třeba i přímo na kontrolních jednotkách strojů mnohých slovutných výrobců, je toto skutečné pohlazení po duši. Jedině názvy instruktážních videí by mohly být taky v češtině, ale zase na druhou stranu je s podivem, že tam něco takového vůbec je.

Vzhůru na svah

O systému iDig Touch 2D jsme už psali. V případě Kuboty KX042-4 s Powertiltem je kouzlo v tom, že iDig můžeme spřáhnout přímo s naklápěcí hlavou Powertilt. Díky tomu lze sledovat naklopení jakékoliv lžíce, aniž by na ní muselo být speciální čidlo. Stačí jedno dvojité čidlo umístěné na Powertiltu.

V rámci zkoušení rypadla jsem si tak i úspěšně zasvahoval. Zuby lžíce jsem si ťuknul na vrchol svahu, jedním dotykem na displej aktivoval funkci měření a pak jsem lžíci přitáhnul dolů a dotknul se s ní paty svahu. Na to mi systém automaticky ukázal sklon, který jsem následně zadal, a už jsem mohl začít tvořit přesně srovnanou šikmou plochu. Díky 2D senzoru jsem toho z jednoho místa mohl obsáhnout opravdu hodně, jelikož se sklon automaticky přepočítává podle natočení nástavby k ose svahu.

Pořádek pod kapotou

Po provozní a servisní stránce se Kubota KX042-4 tváří více než přátelsky. Od akustické signalizace hladiny paliva při tankování přes možnost odečíst hladinu paliva i motohodiny rychlým pohledem zvenku stroje, přes snadno přístupný kohout pro odkalování nádrže až po to, co uvidíte po odklopení krytů kapoty. Z dostupnosti jednotlivých komponent je zcela jasné, jakou Kubota dává při vývoji svých strojů důležitost snadnému provádění servisní údržby.

Závěr

Motor, čerpadla a hydromotory nic neznamenají, dokud je nesladíme dohromady. Kubota KX042-4 je kouzelný malý stroj čtyřtunové kategorie, který na svůj tříválcový motor nabalil extra výkonnou a skvěle ovladatelnou hydrauliku, a to všechno v kompaktním provedení s promyšleným servisním přístupem. Čtyřválce se od ní mohou učit.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.