Téma: Slovensky "strojnicak" v Cechach

Autor

Zpráva

damco daneko

Moderátor: Ondřej Hájek

Členem od: 12.02.2008
Příspěvků: 179

12. únor 2008 19:43:21

Zdravim Vas
Chcem vediet ci je vobec platny slovensky"strojnicak"v Cechach.
Moze mi to niektoobjasnit.Dakujem Vas Slovensky brat


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2026

13. únor 2008 09:54:41

Také Vás zdravím. Záleží na tom, kdy byl strojnický průkaz vydán. Pokud to bylo před 1. 1. 1993 (tedy v období společného státu), tak platí. V případě, že byl vydán 1. 1. 1993 a později, nahlíží se na něj jako na doklad jiného státu a na území ČR neplatí. Získání strojnického průkazu v ČR je však pro vlastníky strojnických průkazů vydaných v SR usnadněno - doba odborného výcviku se zkracuje na 6 hodin a místo potvrzení o praxi se přikládá strojnický průkaz vydaný na Slovensku.


Mato Trik

Mato Trik
Členem od: 28.11.2007
Příspěvků: 41

16. březen 2008 20:54:47

Ja mam taku skusenost ked som robil v cechacha aj mi to pri skolení bolo potvrdene ze slovenský strojnicak plati aj v CR a naopak
Dovodom je vyhlaska vydaná v roku 1990 ktora plati dodnes v oboch krajinach
Neplati strojnicak vydany za Ceskoslovenska, a to preto lebo taky stat neexistuje


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2026

20. březen 2008 15:31:49

Věřím, že dříve byl uplatňován i tento výklad, nicméně od roku 2005 by se školitelé měli řídit doporučením Ministerstva průmyslu a obchodu (viz obrázek).


Radek 61

Členem od: 14.01.2008
Příspěvků: 30

21. březen 2008 08:43:01

Zná někdo jak správně a legálně postupovat pokud má bagrista záměr jet pracovat do zahraničí?
Stačí náš český strojničák?
Jaké doklady a co všechno je zapotřebí pro výkon práce bagristy v jiných-ostatních státech EU?


damco daneko

Členem od: 12.02.2008
Příspěvků: 179

03. duben 2008 22:09:50

Dobra otazka,to by aj mna zaujimalo ako to je vlasne s nasimi preukazmi v zahranici??Platia tam vobec??


Vladimír Škván

Členem od: 11.04.2008
Příspěvků: 1

11. duben 2008 15:01:53

Na otázku práce de stavebními stroji v zemích EU nebo jiných zemích Evropy s českým strojnickým průkazem vydaným podle vyhlášky č. 77/1965 Sb. není jednoznačná odpověď. Podle dostupných informací nepatří obsluha stavebních strojů jinde než u nás a na Slovensku do t.zv. regulované sféry, to znamená, že nikde jinde není zaveden systém jednotného vydávání (dnes Ministerstvem průmyslu a obchodu) a ústřední evidence oprávnění k obsluze stavebních strojů jako u nás.
Záleží pak pouze na "zahraničním zaměstnavateli", zda náš průkaz strojníka a v něm zapsaná oprávnění k obsluze strojů uzná, zda tento doklad bude považovat za dostatečný doklad o kvalifikaci, či nikoliv. Z praxe vím, že např. v Německu či Rakousku s tím většinou nejsou problémy. Vyplatí se nechat si udělat ověřený, t.zv. soudní, překlad průkazu.

Vladimír Škván


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2026

16. duben 2008 12:28:32

Po přečetení dotazu jsem požádal o odpověď také Ministerstvo průmyslu a obchodu, od kterého jsem včera obdržel dopis. Pan inženýr Petr Kameník pojal odpověď opravdu obsáhle, zabývá se v ní celkovými aspekty podnikání v zemích EU. Jako zajímavé doplnění tohoto tématu uvádím celé znění dopisu:

Věc: Práce bagristy v EU - stanovisko

K Vašemu dotazu ze dne 21. března 2008 týkajícímu se „práce bagristy v zahraničí“ Vám sdělujeme následující.

Bagrista může svoji činnost v České republice vykonávat bud‘ v postavení zaměstnance, nebo v postavení nezávislého podnikatele. Vzhledem k tomu, že podle zákona č. 455/199 1 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, je živností soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

Z dotazu není zcela jasné, zda živností ve smyslu živnostenského zákona v případě „bagristy“ jsou činnosti, spočívající například v úpravě terénu pro stavby a v okolí staveb a další zemní a výkopové práce, bez ohledu na použitou techniku. Takové činnosti je možno provozovat, v souladu s nařízením vlády č. 469/2000 Sb., kterým se stanoví obsahové náplně jednotlivých živností, ve znění pozdějších předpisů v rámci volné živnosti „Přípravné práce pro stavby“. Jedná-li se o však o činnost, která vykazuje znaky živnosti, a spočívající v práci s pracovními stroji bez ohledu na to, co je výsledkem této činnosti, lze takovou činnost vykonávat v rámci volné živnosti „Poskytování technických služeb“, kam spadá, mimo jiné, i práce s pracovními stroji a mechanismy.

K možnostem výkonu činností v jiných členských státech Evropské unie je nezbytné rozlišit, zda osoba hodlající podnikat v jiném členském státě Evropské unie (dále jen „členský stát“) zamýšlí se v tomto členském státě usadit, tj. podnikat tam trvale, soustavně a za tím účelem si tam zřídit infrastrukturu (např. otevřít provozovnu), nebo zda se rozhodne podnikat na základě tzv. volného poskytování služeb.

V případě podnikání na základě usazení je podnikatel oprávněn vykonávat v jiném členském státě svou podnikatelskou činnost pouze v případě, že v tomto členském státě získá příslušné podnikatelské oprávnění. Pokud je pro činnost, kterou chce podnikatel v jiném členském státě vykonávat, vyžadováno splnění odborné kvalifikace (jedná se o tzv. regulované činnosti), je směrnicemi EU upravena možnost uznání kvalifikace získané v jiném členském státě. Zda je určitá podnikatelská činnost činností regulovanou, příp. jaká kvalifikace je vyžadována, upravuje každý členský stát svými národními předpisy.

K podnikání v Rakousku, dle našich informací, se podnikatel právnická osoba (obchodní společnost) registruje v obchodním rejstříku vedeném u zemského soudu. Po obdržení výpisu z obchodního rejstříku musí podle typu živnosti tuto přihlásit buď na okresním nebo na krajském hejtmanství. V souvislosti s registrací firmy je třeba učinit řadu dalších kroků (např. potvrzení banky o zaplacení základního jmění a založení účtu, podání oznámení finančnímu úřadu a zažádání o přidělení daňového čísla, nahlášení u sociální pojišťovny a přihlášení se u nemocenské pojišťovny). Pro stálé usazení fyzické osoby za účelem podnikání v Rakousku je vedle povinnosti uznání odborné způsobilosti v případě, že se jedná o regulovanou činnost, nutné, aby se uchazeč zaregistroval na živnostenském úřadě.

V souladu s ustanovením čl. 49 a násl. Smlouvy o založení Evropského společenství mohou podnikatelé (právnické i fyzické osoby) v rámci tzv. volného poskytování služeb na základě a v rozsahu svého podnikatelského oprávnění provozovat podnikatelskou činnost v jiném členském státě Evropské unie, a to pouze dočasně, čímž se rozumí jednak soustavná podnikatelská činnost vykonávaná v kratším časovém úseku (řádově několika týdnů, příp. několika měsíců), jednak podnikatelská činnost vykonávaná opakovaně v průběhu delšího časového období. Pro volné poskytování služeb se nevyžaduje získání podnikatelského oprávnění ve státě, ve kterém bude podnikatelská činnost dočasně vykonávána, některé členské státy však i v případě volného poskytování služeb požadují registraci podnikajících subjektů a u regulovaných činností před prvním poskytnutím služby prokázání odborné kvalifikace podnikající osoby. Například Rakousko vyžaduje od dočasných poskytovatelů služeb, aby obdrželi od Spolkového ministerstva hospodářství a práce uznání odborné kvalifikace, což znamená, že žadatel je povinen vyplnit dotazník k registraci a přiložit potřebné další doklady (například osvědčení o délce, obsahu a formě výkonu činnosti, o tom, zda pro výkon regulované činnosti splňuje požadavky odborné způsobilosti, zda splňuje požadavek bezúhonnosti a zda v souvislosti s výkonem předmětné činnosti nebyl správně postižen). V případě volného poskytování služeb se nevyžaduje registrace podnikatele na živnostenském úřadě.

Podle zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace), ve znění pozdějších předpisů, vydává Ministerstvo průmyslu a obchodu jako uznávací orgán pro činnosti, které jsou živnostmi, výše zmíněný doklad (osvědčení), jímž jsou osvědčeny následující skutečnosti:

1) délka, obsah a forma výkonu předmětné činnosti v České republice, pokud tato činnost
v České republice podléhá dohledu uznávacího orgánu (v přivadě živnostenského podnikání Ministerstvu průmyslu a obchodu);
Délku výkonu činnosti dokládá žadatel buď kopiemi přiznání k dani z příjmu fyzických osob za jednotlivá zdaňovací období, nebo opisem vybraných údajů z daňového přiznání fyzických osob za jednotlivá zdaňovací období (vystaví místně příslušný finanční úřad), nebo potvrzením z místně příslušného finančního úřadu o tom, že žadatel v minulých letech předkládal daňová přiznání a v osvědčované činnosti vykazoval zisk, případně těmito doklady mohou být kopie faktur za jednotlivé roky (cca 4 ks/rok), z kterých by bylo jednoznačně patrné, že předmětná činnost byla žadatelem v jednotlivých letech
v České republice průběžně provozována.
Obsah a formu výkonu činnosti dokládá žadatel kopií živnostenského listu (v případě nezávislého postavení podnikatele) nebo potvrzením o zaměstnání (v případě zaměstnaneckého poměru).

2) zda je předmětná činnost v České republice činností regulovanou a zda pro její výkon splňuje žadatel požadavky odborné způsobilosti ;
Splnění požadavku odborné způsobilosti dokládá žadatel kopií dokladu o vzdělání (výuční list, maturitní vysvědčení a podobně), přičemž toto vzdělání má být zaměřeno na kvalifikaci k předmětné činnosti.

3) zda žadatel splňuje požadavek bezúhonnosti pro výkon předmětné činnosti podle zvláštních právních předpis;
Bezúhonnost dokládá žadatel originálem nebo ověřenou kopií výpisu z Rejstříku trestů (ne starší než tři měsíce).

4) zda žadatel byl či nebyl v souvislosti s výkonem předmětné činnosti na území České republiky správně postižen ;
Tuto skutečnost žadatel nedokládá, Ministerstvo průmyslu a obchodu si potvrzení této skutečnosti vyžádá z příslušného živnostenského úřadu.

Formulář žádosti o vydání osvědčení je k dispozici na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, www.mpo.cz - podpora podnikání - živnostenské podnikání - uznávání odborné kvalifikace pro oblast živnostenského podnikání („Žádost o vydání osvědčení“), případně je možno tento formulář na vyžádání zaslat poštou nebo elektronicky.

Pro informaci dále uvádíme, že podle 19 zákona o uznávání odborné kvalifikace a podle Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/36/ES o uznávání odborných kvalifikací uznávací orgán (Ministerstvo průmyslu a obchodu) uzná odbornou kvalifikaci uchazeče pro výkon regulované činnosti, pokud uchazeč vykonával předmětnou činnost v členském státě původu

1. po dobu 6 po sobě jdoucích let v nezávislém nebo vedoucím postavení,
2. po dobu 3 po sobě jdoucích let v nezávislém nebo vedoucím postavení, je-li držitelem dokladu o nejméně tříletém vzdělání a přípravě, které jej odborně připravují pro výkon předmětné činnosti v členském státě původu,
3. po dobu 3 po sobě jdoucích let v nezávislém postavení, prokáže-li uchazeč, že vykonával předmětnou činnost nejméně 5 let v postavení zaměstnance, nebo
4. po dobu 5 po sobě jdoucích let ve vedoucím postavení, z toho nejméně 3 roky v odborné funkci s odpovědností za nejméně jedno oddělení podniku, je-li držitelem dokladu o nejméně tříletém vzdělání a přípravě, které jej odborně připravují pro výkon předmětné činnosti v členském státě původu, přičemž v případech uvedených v bodech 1 a 3 nesmí být výkon předmětné činnosti
ukončen více než 10 let před podáním žádosti.

Odpovědi na jakékoli další konkrétní dotazy týkající se výše popsané problematiky rádi zodpoví pracovníci odboru živností Ministerstva průmyslu a obchodu.

S pozdravem

Ing. Bc. Petr Kameník
ředitel odboru živností


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

24. duben 2008 21:34:25

Lidi a k čemu je vám strojnický prukaz?? Na jízdu po silnici ho netřeba a stavba je soukromej pozemek na kterém si mohu dělat co chci a nikdo nemá právo mě kontrolovat!! Maximálně majitel stavbya co by z toho měl????? Raději se zabejvejte at máte dost práce a ne blbostma.....


Radek 61

Členem od: 14.01.2008
Příspěvků: 30

01. květen 2008 12:38:51

Tak to si snad děláš srandu. Na to jsi přišel sám, nebo ti někdo radil.... happy. Tipoval bych to tak na 2,5promile, kdy člověk už říká spoustu nesmyslů!!! V žádném případě nemáš pravdu, že si můžeš na stavbě dělat co chceš. I na stavbě jsou kontrolní orgány, které tě mohou kontrolovat a vykázat ze stavby člověka, který není způsobilý vykonávat určitou činnost, nebo by svým jednáním mohl ohrozit jiné. Rozhodně bych na stavbě takového nezodpovědného bagráka nechtěl, protože i při veškeré šikovnosti se může stát cokoliv-poškodit inženýrské sítě, může dojít k újmě na majetku či zdraví jiných osob. Potom by i majitel stavby z toho "něco měl"...!!! Závěr ať si udělá každy sám. Každý má právo na svůj názor, to je prvek demokracie a tvůj příspěvek vypovídá o tvém názoru a tvém přístupu. Já bych to bral spíše jako varování před nezodpovědností.


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

02. květen 2008 17:59:03

Zajímavej názor ale zcela zcestnej. Rekni mi kdo mě vykáže ze stvaby?? Majitel kterej si mě objednal??? Kdo jinej tě muže vyhodit ze soukromaho pozemku???????? Rekni mi jediného člověka kdo na to má právo zasahovat do soukrome akce na soukromem pozemku.


Jaromír Veselý - školící středisko strojníků TSS

Členem od: 16.08.2008
Příspěvků: 9

16. srpen 2008 21:44:08

Pro pana Macha: přečtěte si vyhl. 77/1965 Sb a nepleťte lidem hlavu. Mohli by na to šeredně doplatit.


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

16. srpen 2008 23:57:21

Pro pana Veselého - Nemáte pravdu a moc dobče to víte. Tímto si naháníte kšefty??? Jo a mimochodem pokud mi chcete odpovědět tak odpovídejte konkrétně a ndělejte si jen body tím že mi předhodíte zákon.


ROMAN STEJSKAL

s krasavicí
Členem od: 01.10.2008
Příspěvků: 2

01. říjen 2008 11:00:19

chtěl bych se zeptat na platnost strojního průkazu v zemích eu( práce v holandsku na vodě)


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2026

01. říjen 2008 21:34:19

Co vím, tak v Holandsku není průkaz pro obsluhu ani přejezdy s bagrem potřeba, ovšem netuším, zda tam mají nějaké další předpisy pro práce na vodě. Zkusím se zeptat známého.


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2026

03. říjen 2008 21:44:21

Už mám informace od známého (Ad de Smit, psal dva články pro bagry.cz). Pro práci s bagrem na pontonu nic nepotřebujete. Pouze k pohybu pontonu po vodě (ale to nevím, jestli bude Váš případ), musíte mít tzv. „vaarbewijs“. To je průkaz, který získáte po absolvování teoretické a praktické části testu (v praktické části řídíte loď).

Zcela jiná situace je u jeřábů na pontonech. K jejich obsluze potřebujete tzv. „hijsbewijs“, což je certifikát potřebný pro obsluhu jakéhokoliv jeřábu. Není snadné ho získat, člověk musí chodit do kurzu zakončeného teoretickými i praktickými zkouškami. Ani jeho cena prý není zanedbatelná.


Martin Reinvart

Členem od: 10.09.2010
Příspěvků: 2

10. září 2010 19:04:03

Zdravim.
Chtěl jsem se zeptat, kde mi vydají duplikát strojničáku.
Byl mi před pár měsíci odcizen. Díky Martin.


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2026

29. srpen 2012 14:23:53

Teď už to asi není aktuální, ale měli by to umět v kterémkoli školicícm středisku.


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2026

29. srpen 2012 14:29:28

Pan Čížek z Plzně mi poslal zajímavý postřeh z Německa, který se vztahuje k nedávno probíranému stroji na obrázku, ale hlavně ke školení strojníků v sousedním Německu.

Píše: „Stroj slouží k údržbě rozrytých pozemků Bavorské stavební akademie ve Feuchtwangenu, kde se mj. strojníci opravdu učí obsluhovat stroje pod vedením speciálních instruktorů a co jsem tam viděl mimo jiné musejí takto s nakladači vykopat jámu daných rozměrů, nebo bagrem svahovat podle laviček, nebo rovnat plochu dle laseru. To vše samozřejmě kromě teorie ve speciálních učebnách, vybavených polorozebranými nebo i funkčními hydraulickými obvody atd. Získají tím osvědčení o kvalifikaci např. bagristy, které v SRN není sice nutné, ale zvyšuje jim to šanci na lepší džob.“

Tak to tedy chodí na západ od našich hranic.


Přidat příspěvek k tématu