Téma: Průkaz strojníka z VUT Brno neuznán zaměstnavatelem

Autor

Zpráva

Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2039

15. listopad 2013 12:40:21

Dostal jsem e-mailem zajímavý dotaz od pana Ing. Libora Vykoukala z Liberce:

„Při studiích na vysoké škole jsem si udělal průkaz strojníka na pásové rypadlo, jenže při nástupu do zaměstnání mi zaměstnavatel sdělil, že vysoké školy nemají oprávnění vydávat průkazy strojníka. Tak jsem se chtěl zeptat, jak to je.“

Stručně řečeno, je to časovaná bomba, která právě vybouchla. Kromě Gradua Cegos u nás totiž strojnické průkazy vydávaly nebo vydávají i jiné organizace či jednotlivci. Gradua Cegos takové průkazy neuznává. Nejaktivnějším „alternativním“ vydavatelem je právě Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně a mnoho strojníků, hlavně na jižní Moravě, má strojnický průkaz vydaný právě zde.

Z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu, které Gradua Cegos zastupuje, je takovýto průkaz skutečně neplatný. VUT se nebylo schopno s Graduou domluvit na společném postupu. Nicméně pokud tato dohoda nenastala dosud, je možné, že nastane v budoucnu. VUT totiž vydává strojnické průkazy jak na běžícím páse, což je samozřejmě problém, který se bude muset dříve či později řešit.

Na druhou stranu v praxi s tím problém zatím nebyl. Vyšetřující orgány (v případě nějakého neštěstí) ani zaměstnavatelé na to nikdy nepoukázali. Alespoň mi to není známo.

Tolik k vysvětlení situace. To, že tento průkaz zaměstnavatel neuzná, je skutečně výjimečné. Má na to však z hlediska výše uvedeného právo. Nezbývá, než si zažádat o strojnický průkaz u Gradua Cegos nebo jím akreditovaného školicího střediska. Jsem přesvědčen, že Vám vyjdou vstříc, protože tato situace není příjemná pro žádnou ze zúčastněných stran.

http://www.cegos.cz/kontaktujte-nas.html

http://www.cegos.cz/data/files/69...cvikovych-zarizeni-k-25.-9.-2013.pdf


Jiří Strnad

Členem od: 20.11.2013
Příspěvků: 1

20. listopad 2013 12:15:23

K článku uveřejněnému dne 15.11.2013 sděluji:

Průkazy strojníků vydává děkanát Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně, Veveří 95, na základě rozhodnutí Vědecké rady fakulty podle zákona č. 111/98 Sb. o vysokých školách v oblasti celoživotního vzdělávání.
Studenti fakulty, stejně jako ostatní studující veřejnost, vykoná-li úspěšně závěrečné odborné zkoušky, obdrží odborné dokumenty, na jejichž základě je úspěšný absolvent tohoto studia oprávněn vykonávat všechny odborné činnosti, které mu studium umožnilo. Tyto dokumenty jsou nezpochybnitelné, jako všechny doklady vydávané vysokými školami.
Na základě ústní dohody s panem Ing. Krajhanzlem z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (odbor stavebnictví) vyplynulo, že Fakulta stavební VUT v Brně není oprávněna doplňovat a manipulovat s odbornými doklady MPO a stejně tak MPO není oprávněno doplňovat a manipulovat s doklady VUT FAST. Průkazy strojníků vydává MPO podle vyhlášky Ministerstva stavebnictví č. 77/1965 Sb., VUT v Brně, Fakulta stavební, na základě zákona.
Skutečnost, že pan Ing. Libor Vykoukal pracuje u zaměstnavatele, který uzná diplom VUT v Brně ale již neuzná další odborné dokumenty vydané touto organizací, je tedy přinejmenším zarážející.

J. Strnad


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2039

22. březen 2016 12:01:01

Výše zmiňovaná firma Gradua-CEGOS už školení a vydávání strojnických průkazů nedělá. Tuto agendu po ní převzala Česká zemědělská univerzita v Praze, na které bylo založeno Vzdělávací a certifikační centrum techniky. Kontaktní osoba zůstává stejná - Ing. Vladimír Škván. Více na http://katedry.czu.cz/strojnici


Přidat příspěvek k tématu