Téma: BOZP

Autor

Zpráva

džony džony

Členem od: 13.10.2010
Příspěvků: 1

13. říjen 2010 18:33:34

Dobrý večer všem.
Mám dotaz : jaké doklady či co je třeba mít jako zaměstnavatel ohledně BOZP vůči zaměstnancům ( bagrákům ) ? třeba pro případ pracovního úrazu.
děkuji


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2039

14. říjen 2010 11:21:15

Zdravím.

Na bagráky by mělo být pamatováno ve firemním plánu BOZP a předepsat jim tam interval pravidelného opakovaného školení, které jim potvrzuje školitel do jejich strojnických průkazů. Pokud předepíšete 2 roky, nikdo proti tomu pravděpodobně mít nic nebude, dle Zákoníku práce by doba mezi jednotlivými školeními měla odpovídat podmínkám na pracovišti.

Je třeba si pohlídat, aby byli strojníci držiteli strojnických průkazů na všechny skupiny strojů, u kterých je i minimální předpoklad, že na nich budou byť i krátkodobě pracovat. V případě přejíždění po komunikaci i držiteli ŘP příslušné skupiny (T/C, u menších strojů do 3,5 t sk. B).

A také se doporučuje seznámit všechny strojníky s obsluhou a údržbou všech konkrétních strojů (značka, typ), na kterých pracují, napsat na papír osnovu tohoto školení a nechat si ho podespat od strojníka. Takové školení může udělat v podstatě každý, kdo četl návod k obsluze, a týká se to také všech přídavných zařízení. Podle mého je to velmi dobrá praxe nejen z pohledu bezpečnosti, ale i ve vztahu k výkonnosti strojníka a k řádné péči o jeho stroj.


Přidat příspěvek k tématu