Kombinace: Minirypadlo Kubota U35-3α3 + hydraulické nůžky Montabert PD03 + plošina pro bourání komínů

Pro demolici železobetonového komína ve výrobním závodě firmy Optimit Odry byl zvolen minibagr s hydraulickými nůžkami. Tato varianta dostala přednost před levnějším odstřelem, protože majitel areálu potřeboval, aby nedošlo k narušení chodu podniku. V přímé blízkosti komína se totiž nachází energovod zásobující celý závod.

Kubota U35-3α3 + Montabert PD03

Demolici prováděla společnost DAV z Ostravy, která si za tímto účelem pronajala z půjčovny Staves 3,5tunové minirypadlo Kubota U35-3α3, ze kterého byla demontována radlička. K němu si zakoupila hydraulické nůžky Montabert PD03, které jí po demolici zůstaly a bude je moci použít na stejném nebo jiném podobném stroji.

Pro bourací práce na komínu, jehož výška činila 113 metrů, byla navržena a vyrobena speciální plošina s hydraulickým rozpínáním a šesticí upevňovacích konzol. Za minimálně tři z nich byla vždy plošina zavěšena za horní povrch komínového pláště, a jak demolice postupovala, vybíraly se konzoly pro uchycení plošiny. Ta se současně s demolicí posouvala níže a níže.

Komín se pomocí minirypadla Kubota boural do cca 30 metrů, zbytek komína zboural klasický demoliční bagr.

Na komín se bagřík dostal pomocí příhradového jeřábu Demag TC 1200 firmy Montáže Přerov. Obsluha plošiny a strojníci na pracoviště vstupovali vnitřkem komína speciální dopravní lávkou od STROSS Sedlčany. Demolici prováděla dvojice strojníků, kteří se střídali po přesně vymezených intervalech.

Foto: Richard Sklář a Ing. Zdeněk Chrápek

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.