Nekomerční články

Proč se snažit o něco, co nikdo neocení? Dělejme traktorbagry jako ostatní, aby mohl zákazník porovnávat porovnatelné. To je pragmatická úvaha, která stála v pozadí zrodu modernizovaných verzí rypadlonakladačů řady E. Řada E2, jež se začala vyrábět loni v listopadu a oficiálně bude představena letos v dubnu na Baumě, adresuje však i některé problémy původních strojů E.

Pokud potřebujete větší kompaktní dempr, dost možná se ve vašem hledáčku objeví i SW6 od NC Engineering s nosnosti 6 t, hydrodynamickým pohonem a otočnou korbou. Používá motor a nápravy z JCB, což může oslovit mimo jiné i skalní příznivce této traktorbagrové ikony.

Tentokrát si představíme opravdovou lahůdku - Aquamec Watermaster Classic III, speciální obojživelný bagr, který může pracovat na souši i na vodě. Po pevnině kráčí sám nebo ho lze převážet na podvalníku, po vodě si připlave, kam je potřeba. Funguje jako klasický i sací bagr v jednom a díky různým přídavným zařízením má pestré využití.

Kubota předvedla loni na pařížském Intermatu prototyp midirypadla KX057-4. Vzhledem k tomu, že nešlo o žádné designérské cvičení, ale stroj „z masa a kostí“, bylo jasné, že sériová podoba je za dveřmi. Dveře se otevřely a nová Kubota se podrobuje dalšímu z mých nekomerčních článků.

Liebherr uvedl na trh nové pásové rypadlo ve verzi pro ražbu tunelů. Tento stroj koncepčně vychází z kompaktního rypadla Liebherr R 924 Compact, o kterém jsem psal před čtyřmi lety, ovšem tunelová verze je již na první pohled zcela odlišná, a tak jistě stojí za přezkoumání.