Nekomerční články

Caterpillar uvedl na trh novou generaci svého největšího pásového nakladače 973D, který je zároveň největším na světě.  Jako první ho u nás zakoupila společnost Metrostav a při té příležitosti jsem měl možnost vyzkoušet vlastnosti tohoto unikátního stroje v terénu na stavbě pražského obchvatu.

Začínal jsem na buldozerech opatřených navijákem s ocelovým lanem, tedy na tzv. „láňácích“, a něco málo si z té doby ještě pamatuji. Třeba Stalinec S – 80 s hranatou dřevěnou kabinou, ze které nebylo nic vidět, a při hrnutí vpřed jsem musel stát a sedl si až při couvání. Pak Stalinec S – 100,  ten měl už plechovou, zkosenou kabinu a z ní jsem konečně viděl v sedě alespoň roh radlice.

Umíte si představit svoji ruku bez zápěstí? Zní to šíleně? Přesto tak většina strojníků rypadel tráví své pracovní dny. Nyní si představte, že byste měli ocelové zápěstí. Naklápěcí rotátor je přídavné zařízení umístěné mezi násadou rypadla a lžící či jiným pracovním nástrojem. Toto zařízení umožňuje současné naklápění a neomezenou rotaci lžíce či jiného pracovního nástroje.