Nekomerční články

Před čtyřmi lety otočily truboukladače Volvo dosavadní design o 360°, a to doslova. Po revoluci nastává evoluce, kdy Volvo nepřestává vyvíjet, vylepšovat a doplňovat. Výsledkem je zbrusu nový typ PL3005D o hmotnosti 35 t s překlopným zatížením 51 t. Na následujících řádcích se dozvíte, zda se mají zavedení výrobci, jako Caterpillar, Liebherr či Dressta, začít strachovat o své pozice.

Dnes si rozebereme další výrobek firmy Wacker Neuson - v mých spárech uvíznul malý kloubový nakladač WL 36. Má provozní hmotnost 3 630 kg a objem základní lopaty 0,6 m³. Jiný podobný nakladač budete hledat těžko. Globální výrobci začínají na 0,7 nebo 0,8 m³, specialisté na mininakladače zase ke kategorii 0,6 m³ vůbec nedojdou.

Caterpillar pro letošní rok inovoval své tři malé nakladače, které jsou teď k dispozici pod označením 906H2, 907H2 a 908H2. Jedná se o stroje s objemem lopaty 0,9 až 1,1 m³ a já měl možnost vyzkoušet si ten nejmenší z nich v předprodukční verzi.

Dnes se ve své recenzi budu zabývat originálním přídavným zařízením. Jedná se o roštovou lopatu s roštovým přidržovačem, díky kterému není nutno lopatou třást a namáhat stroj, protože ji stačí jen naklopit. Na zakázku ji vyrobila česká firma EBF.

Švédská značka Volvo poslala do světa další (r)evoluční exemplář. Než ale opustil brány německého závodu ve městě Konz, ležící poblíž Lucemburského velkovévodství, museli si inženýři pořádně lámat hlavu s řadou otázek. Jak oslnit? Jak získat nové zákazníky a milovníky značky Volvo? Jak bojovat se stále přísnějšími emisními normami? Odpověď na tyto otázky nabízí nové kolové rýpadlo Volvo EW 160D s řadou zlepšení a novinek.