Téma: jak získat oprávnění k řízení bagru?

Autor

Zpráva


Kuba Buk

Kuba Buk
Členem od: 15.11.2014
Příspěvků: 43

04. květen 2016 19:44:51

Ondro díky, byl to dnes uplakaný den až fuj a hanba. Proto díky za důvod k zasmání. Už jste viděl LP, nebo lépe KP ? Co že to je ? No přeci Lopato Průkaz, nebo lépe Krumpáčo Průkaz. Ano, krumpáčem jde optokabel taky celkem spolehlivě likvidovat a taky spojka třeba 250 000. Za kým pak oprava asi půjde ? UK neměl KP tak zacáluje komplet a vyfasuje k podmínce ještě zákaz pobytu na 2 léta (bylo tam přeci to OOh neb na trase je árest).
Vím, myslel jste to dobře, leč provedení trochu pokulhává blunk Tu podmínku nedostal za to jestli měl SP nebo neměl, ale za práci v OchP a to by měl vědět i bez SP ! Pokud tedy na firemních školeních BOZP nespí. Dostal ji za to, že ve stavebním deníku je zaznamenáno upozornění stavbyvedoucího na ono ochranné pásmo. Co by dostal strojník bez SP je holá spekulace, o pokutě pro firmu ani nemluvím. Firma to platí vždy tak jako tak, jde o to zda to škůdci přepošle, nebo ne. Pokud dělá bez SP s vědomím firmy a navíc se neúčastní firemních školení BOZP, pak s Bohem a šáteček. Další důvod oné podmínky je jeho hrábnutí do země bez vyznačení sítí a možná i bez vyjadřovaček a na to opravdu SP nepotřebuje nikdo. Ona teorie je hezká, byť černobílá, ale už i soudci začínají chápat na jak vratkých nohou stojí vyhláška č. 77 a tak praxe už zase tak černobílá není. Navíc tu vyhlášku ještě každou chvíli někdo ještě víc podkopává, že za pár roků budu se SP k smíchu. Je snad normální že se někdo ohání vyhláškou která podmiňuje vydání SP posouzením morálního kreditu žadatele odborovou organizací? Je snad košer že se sejdou dva Frantové u piva a vytvoří novou kategorii oprávnění která vyžaduje dvě osvědčení ? Viz traktorbagr ? Budou snad zítra odmontovávat vidle všichni ti co nemají průkaz obsluhy VZV ? No pokud se ti Frantové zase někde srazí a domluví se, pak asi ano. Jen se nechci dočkat chvíle až se domluví že traktorbagry budou jezdit zásadně v levo !
V posledním odstavci jste ale napsal svatou pravdu, zaměstnat legálně na 400 hodin zácvikáře a školitele na jedné mašině si dnes může dovolit snad jen státní podnik, nebo osazenstvo parlamentu . Pro ně se peníze ne vydělávají, ale neznámo kde líhnou. A to ta doba, časově, obnáší cca dva měsíce protože většina investorů si myslí že To mezi sedačkou a ovládáním stroje je taky montováno ve fabrice. Je to součástí dodávky nového stroje.


Ondra Ondra

Ondra Ondra
Členem od: 17.04.2008
Příspěvků: 23

10. květen 2016 18:35:18

Kuba: Nemáte zač big-smile jinak asi máte pravdu. Nikdy jsem to jestli musím mít SP nezkoumal. Sám jsem začínal bez něj a po nějakém čase mi ho firma zařídila. Firma do které jsem šel dělat pak ho po mě chtěla ale asi kdybych ho neměl tak by mi ho udělala po zaškolení(viděli mne v akci když jsem pro ně pracoval, takže obsluhu jsem zvládal). Co se týče té podmínky spíše to bylo tím jak říkáte, že kopal v ochranném pásmu. A to že to byl kabel do věznice. Spíš šlo o to že jelikož byly všechny papíry v pořádku a všichni měli to co mít měli tak se to nijak moc nehrotilo. Jinak už se mi stalo že jsem vykopal celou díru aniž bych porušil kabel a pak přišel lopaťák šlápl na lopatu a bylo po kabelu.
Jinak co se týče BOZP tak v první firmě kdy firma nebyla DIČ a nebylo ISO9001 tak jsem nic takového ani neabsolvovali(jestli to za mne někdo nepodepisoval to netuším) po přejetí na DIČ a ISO9001 jsem si musel udělat na traktorbagr průkaz VZV, jeřábnický a vazačský.

Jinak nechápu proč je to 400 hodin. Chápu že ovládání stroje musí člověk prostě zvládnout ale řidičák už má(v případě traktor bagru) a v autoškole se taky nejezdí 400 hodin až vám dají řidičák. To jestli dotyčný ze strojem umí je už pak na zaměstnavateli případně zákaznících.

Kosogass inženýring. Na čem dělám/ dělal jsem. JCB 1,2,3,4 CX, JCB 8080, JCB 160WS, Terex 980 a 860. Takeuchi TB175, Yanmar.


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

10. květen 2016 20:37:49

Kontrolovala vám někdy PČR jestli máte SP?A to s těma kabelama..pokud je člověk zaměstnanec a řeknou mu tady hrabej veme kabel nejde škoda za ním.A za tyhle prusery podmínky?No nevím...Jeden bývalej kolega mi tvrdil že dostal ale u soudu nebyl.Má někdo osobní zkušenost?


Kuba Buk

Kuba Buk
Členem od: 15.11.2014
Příspěvků: 43

11. květen 2016 06:08:56

Ondra: Osobně si myslím že tento bordel s SP se nijak neliší od celkového stavu v naší společnosti a tak to soudci, inspektoři, ale i podnikatelé berou tak nějak po citu. A je to špatně. Začínat živnost bez SP bych ani nedoporučoval, protože opakovačky jsou jednou z mála možností jak mít "lejstro" se štemplem o tom že vím vo co gou minimálně v otázce OchP.

Emocuc: Nesouhlasím, průser se špatně naloženým nákladem řidiče zaměstnance taky jde za ním a ne za firmou blunk. Taky jsem kdysi dostal podmínku a u soudu ani nebyl, podnik doložil vyjadřovačky, poškozený podnik nežaloval, jen soudce si potřeboval udělat významnou čárku za trest pro poškození socialistického majetku, pro svůj kádrový profil. Kraj to shodil ze stolu a soudce šel od válu. Bylo to ještě za Husáka a po "prekabátění" soudruhů (1989), si z toho udělal opět pro sebe bod za "politickou perzekuci". Už jsem to tady psal, nejsem proti SP, ale na právním podkladě a ne na základě blábolů pomalu z Rakousko-Uherska a s formou cochcárny jako je dnes, kdy si podmínky může měnit kdejaký trouba od výčepního pultu když se mu zdá že málo kasíruje za školení a zkoušky. Co se týká PČR a SP, domnívám se, že ti SP budou oprávněně chtít pouze v případě průseru, jinak je nezajímá, možná snad jedině v případě živelky kdy si zastaví okolo jedoucí mašinu a budou chtít pomoc, aby byla jistota že s tím jede strojník a ne Franta, krmič od krav s Téčkem. Třeba takový co vydumal onu dvojskupinu traktor-nakladač blunk


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

11. květen 2016 20:02:12

Mno tak řidič si za náklad odpovídá o tom žádná.Ale pokud jde o sítě tak nám aspoň na školeních cpou že to za strojníkem nejde.A taky v praxi nikdy nešlo...Ikdyž věřím že u nějakého soukromníka co točí každou korunu to muže bejt jinak.Ale i tak pro jistotu jsem pojištěn.A s tou skupinou traktorbagru je to vlastně jak?Mě bylo řečeno že když má člověk na nakladače a kolová rypadla automaticky muže s traktorem.A možná mužem bejt rádi že se v těch vyhláškách nikdo nevrtá .Začne se do toho jebat nějakej ´odborník´ ... zavedou nám profesáky , karty strojníku , čip do zadku s gpskou a sme nahraný.Furt se vymejšlí nějaké kundoviny.Nedivil bych se když za chvilku přídou s eko daní na stroje s emisníma kartama atd.


Kuba Buk

Kuba Buk
Členem od: 15.11.2014
Příspěvků: 43

12. květen 2016 06:04:18

"tak nám aspoň na školeních cpou že to za strojníkem nejde" Tak a teď trochu logiky. Jestliže zaměstnanec řidič má plnou zodpovědnost za své činy, pak proč by ji neměl mít strojník ? Řidič "nepodgumuje" v uzavřeném návěsu palety s dlažbou, pouze zakurtuje, protijedoucí čuně ho vyžene na sráz krajnice, palety se vysypou a dlažba zdemoluje domek vedle stojícího tlakového zařízení plynovodu. Kdo to odskáče ? Řidič, minimálně spoluvinou a to jen pokud mu někdo svědecky dokáže to čuně v protisměru. Strojník zaměstnanec poruší snad vše co jen jde, včetně selského rozumu, hrábne o deset metrů vedle ten vysokotlak a škoda za ním nepůjde ? Asi těžko.
A nebude to u "nějakého soukromníka co točí každou korunu", spíš naopak. Oni ti managéři těch velkých mají sami ještě míň korunek pro sebe než ten soukromník !
Ano, kolová rypadla a nakladače, to je ta tzv. skupin traktorbagrů a k tomu ještě VZV pokud jsou vidle a jeřáb pokud někdo přivařil hák ne na lžíci ale je pevnou součástí ramene a domíchávače pokud je namontovaná míchačka a a a .... Vidíte, už ty absurdity a šílenosti tady jsou ! Tady nemohu jinak než plně souhlasit s panem Machem. A ano, budou narůstat pokud oněm "odborníkům" necháme volný prostor. Co je to za školení a školitele pokud vám cpou takovou blbost z úvodu obou příspěvků ? A čipy ? Máte moderní (chytrý), mobil ? Pokud ano, pak máte i ten čip. Ale eko daně se strojema nemají nic společného, ty za nedlouho uvalí i na nás, je to jen "zkousnutelný" název cesty jak z nás vytřískat prachy. kdyby to bylo jinak, po skandálu VW by tu daň s ostudou zasekli. Protože to je jen další rabování občanů jede se dál a z vesela.


Ondra Ondra

Ondra Ondra
Členem od: 17.04.2008
Příspěvků: 23

12. květen 2016 08:45:54

Pred kazdou praci dostavam od stavbyvedouciho vyjadrovacky ktere podepisuji a take me s vyjadrenim a nastrikanejma znackama sezbami coz take podepisuji. Pokud lak prervu neco ce je vytycene a jeste v ochranem pasmu dotycne site tak to jde zamnou. Zaplat panbuh se nic jeste nestalo(tuk tuk) a nevytycene jsem zatim drbl jen verejne osvetleni. Jak pise pan kuba je tl tu bordel. Vyhlaska na vyhlasce novela.za novelou. Firma se.sichruje a delame.vsechny mozny papiry jak vuv sp tak vazace a jerabniky a v jerabu krom prevozu sem nikdy nesedel.

Kosogass inženýring. Na čem dělám/ dělal jsem. JCB 1,2,3,4 CX, JCB 8080, JCB 160WS, Terex 980 a 860. Takeuchi TB175, Yanmar.


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

12. květen 2016 20:25:05

Jako blbost mi to nepřijde.Myslim to ve slova smyslu uhrady poruchy sítě , škoda za mnou nepujde.Je pojištěná jak firma(každe dle zákona jestli se nepletu) tak i já.Popotahování se soudama PČR už jo , proto jsem se ptal jestli už má někdo zkušenost.
Edit: jinak k té logice : dělal by někdo strojníka za 100 - 200 kč/hod když muže jedním hrábnutím přijít o mega? happy


Ondra Ondra

Ondra Ondra
Členem od: 17.04.2008
Příspěvků: 23

13. květen 2016 21:06:02

Muze pojistovna treba neplnit kdyz zjisti ze strojnik nemel SP nebo ze hrabal v ochrannem pasmu? Tot otazka

Edit: logicky dobry ale takhle to nefunguje. Takovych profesi je hodne kde za malo penez udelas hodne skody.

Kosogass inženýring. Na čem dělám/ dělal jsem. JCB 1,2,3,4 CX, JCB 8080, JCB 160WS, Terex 980 a 860. Takeuchi TB175, Yanmar.


František Homolka

Členem od: 01.09.2016
Příspěvků: 3

01. září 2016 23:00:10

Dobrý večer, chci si udělat strojničák ale nemám zmíněné opracované hodiny,jezdil jsem s Honem a Fadronou.Teťka bych se chtěl naučit na minirypadlech pásových a bobku,byl by někdo tak hodný a poradil jak to udělat nevím jak ostatní ale mě to baví.Jsem od Náchoda předem všem děkuji


Josef Třešňák

Josef Třešňák
Členem od: 09.11.2009
Příspěvků: 112

03. září 2016 12:44:58

Sežeň někoho kdo již vlastní SP a do žádosti ti vypíše své číslo SP a podepíše ti 400 hodin práce.Nejspíš bude chtít dokázat že s mašinou jakštakš umíš a víš o co jde.Zajdi někam na stavbu a zkus někoho poprosit jestli by ti vyhověl nebo to musíš zařídit podle svých možností.
Je to ale několik skupin najednou.Bobek je skupina "kolové nakladače" a zvlášť jsou rypadla.Pokud budeš používat na bobku paleťák nebo háček budeš muset mít zkoušku i na VZV pořípadě jeřábnický průkaz.Na kolový nakladače potřebuješ ale i řidičák skupiny C nebo T.Na pásový rypadla řidičák mít nepotřebuješ.
Kdyžtak mě někdo doplňte nebo opravte.


František Homolka

Členem od: 01.09.2016
Příspěvků: 3

12. září 2016 00:01:22

Dobrý večer tak těch 400 hodin budu mít potvrzenejch ale nevím jak bude probíhat závěrečná zkouška když si platim strojničak sám údajně chce ten člověk vidět na vlastní oči že stou mašinou umím ale kde mám vzít traktorbagr? Poraďte prosím


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

12. září 2016 19:44:27

Jestliže děláš závěrečnou zkoušku strojnického prukazu tak školitel určitě bude mít zajištěné místo kam s komisařem zajedete a předvedeš se i ve stroji a on tě ohodnotí.Bude vás tam víc , žádnej stres.Hlavně zatroubit než se začneš hýbat a bude to ok..Spíš nastuduj teorii , pro někoho to muže být problém ale jde to všecko ukecat a mít špetku selského rozumu.Většinou tam budete ve dvou , stačí jeden aby mluvil a druhý ho třeba doplnoval.


František Homolka

Členem od: 01.09.2016
Příspěvků: 3

12. září 2016 21:18:53

Tak vám moc děkuji za rady a jde se na věc


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

15. září 2016 21:15:49

Nez se rozjedu tak musim troubit? Tak to je dobrá kovbojka.


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

16. září 2016 19:03:27

Než se rozjedeš nebo začneš hejbat , musíš zatroubit.Si představ že jde po sobě 10 lidi ukázat že umí.Si okolí musí myslet co to je za magor bandu..Vubec když je to někde na stavbě.Ptal sem se k čemu to je dobrý.Odpověd byla na videu z catráckého bozp z nějakého roku 1980 kde ukazují pána který nezatroubí a přejede lidi co svačí pod demprem.Možná to bude i na youtube , mrknu se.Je to blbost co si bude povídat ale zatroubit musíš.


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

16. září 2016 19:08:40

mám dojem že to je tady

Takové usměvné video , mám dojem že tam je i případ kdy někoho jebne vosa a on zavadí o páku nebo tak.To se ale stává...


Kuba Buk

Kuba Buk
Členem od: 15.11.2014
Příspěvků: 43

17. září 2016 12:37:48

To video je nejen úsměvné, ale také "dobře" zrežírované. Některé "úrazy" nejsou jen k smíchu, ale jsou dokladem o nedostatečné kvalifikaci poškozeného pro danou činnost. Například strkat ruku s vazelinou do závěsů na radlici a protahovat ji při tom okem pístnice může snad jen lidoop. Navíc "strojník" nejspíš dostal křeč z té vosy. Lézt na výložník cca 30t bagru povolovat jakékoliv šrouby je také nejspíš v zemi "sušičů koček v mikrovlnce" běžná praxe.
Františku Homolko, co 400 hodin potvrzených, ale seděl jste aspoň hodinu v obou strojích za provozu ? Pokud ne hlavně si zjistěte kde ten klakson má tlačítko. Už jen z nástupu do stroje je poznat kdo praxi má a kdo ne. A pozor u smykáče na jeden fígl, vysazené dveře, ležící opodál jsou důvodem k výsledku zkoušky - neuspěl ! No a o zapnutém bezpečnostním pásu ani nemluvě. Jen mi není jasné proč ještě sháníte TB, psal jste o minibagru pásovém a smykáči (bobek).


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

17. září 2016 13:19:01

Mě nejsou k smíchu ty nehody to ne , jen to stáří a podání filmu.Ikdyž některý nehody k smíchu jsou , jak lidi nepřemýšlej a tady pak funguje Darvinova teorie a některé špatné geny pak hold nepokračují dál.No jo no , USA a sušení kočky.To je přesně ten způsob myšleníhappyNebo hození dítěte do pračky..Asi mužem být rádi jakej systém školství tu máme.


Kuba Buk

Kuba Buk
Členem od: 15.11.2014
Příspěvků: 43

17. září 2016 20:58:10

Tak nějak, můžem být rádi ... jen bych tento stav nepřipisoval zrovna školství a legislativě už vůbec ne ! Spíš naturelu středoevropana a zatím ještě oblibě selského rozumu. Ovšem ono to působí jako přirozený výběr celkem spolehlivě. Ty "špatné geny" jak píšete, jsou již odstraněny dávno. Bohužel někteří "manageři", splození a vychovaní bývalou "elitou" sem způsob myšlení ze země původu videa (sušení kočky, praní dítěte ...), po svých stážích tam úspěšně zavádějí !


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

19. září 2016 19:56:39

Tak budeme všichni troubit jak smyslů zbavený a vše bude ok.


Kuba Buk

Kuba Buk
Členem od: 15.11.2014
Příspěvků: 43

25. září 2016 12:29:41

Pane Mach někteří "strojníci" by měli mít za povinnost troubit už když vylezou z postele !!


Emocuc Cuc

Emocuc Cuc
Členem od: 27.07.2013
Příspěvků: 294

26. září 2016 20:29:55

No někteří ´troubí´ už odrána , to je fakt.


Kuba Buk

Kuba Buk
Členem od: 15.11.2014
Příspěvků: 43

29. září 2016 08:57:01

Jo tak takového taky znám, paradox je že s "troubením" dělá lepší práci než bez něj ! Jen se mu musí pořídit pásák místo koláku blunk


Přidat příspěvek k tématu