Téma: Chci se stát bagrákem aneb strastiplná cesta!!!!!!

Autor

Zpráva

Tomáš Sigmund

Tomáš Sigmund

Členem od: 16.06.2010
Příspěvků: 15

16. květen 2011 17:11:08

strojní průkaz zdárně udělán .


Jan Čada

Členem od: 03.01.2008
Příspěvků: 776

16. květen 2011 17:31:25


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

18. květen 2011 08:53:09

Není to normální to tadí ví všichni. Dám Vám jednu radu. Pokud o tuto práci opravci opravdu stojíte tak sedněte do bagru a začněte dělat smysluplnou práci a vydělávat peníze. Hledání nějaké logiky v případě strojničáku je v tomto státě ztráta času.


Milan V

Moderátor: Ondřej Hájek

Členem od: 13.09.2009
Příspěvků: 115

19. květen 2011 13:14:13

Pane Machu,už zase a poněkolikáté tady radíte začátečníkovi,aby se vyprdl na stroják a prostě dělal !! Jste Vy vůbec normální??? Bagruju 13 let,vím jak to chodí,co je možno zařídit a co ne a mám na to kontakty,ale Vaše názory ohledně POVINNÝCH !!! náležitostí k zemním pracem jsou naprosto mimo moje chápání. Jděte už ******** se svýma radama !!!


Jaro Sovak

Členem od: 19.05.2011
Příspěvků: 4

19. květen 2011 19:09:22

Prečítal som viac tém o strojníckom preukaze, ale som sa nedozvedel ako sa vlastne dostanem k potvrdeniu o odpracovaných hodinách a teda ich aj odpracujem a naučím sa pracovať z bagrom a spravím si strojnicky preukaz ?
Mám si nájsť strojníka - súkromníka ktorý mi pod jeho dohladom dovolí robiť na stroji ? - vo volnom čase ?
Alebo ja mu zaplatím hodinovú sadzbu ako keby kopal normálne na zakázke a budem sa učiť ? - to by ma ten kurz vyšiel sakra draho !!
Alebo budem robiť na jeho zakázke( on stojí pri bágri) a zaplatí mu normálne zákazník za prácu aj ked trvala 2x tak dlho, lebo neviem pracovať a učím sa - to asi ťažko !!
Alebo sa zamestnám vo velkej firme a ked ma zamestnávatel bude potrebovať ako strojníka nechá ma na svoje náklady spraviť strojničák ? Asi ťažko, radšej si vezme hotového strojníka nie ?
Skúste poradiť, alebo ako by ste to spravili vy ?
P.S. Ja strojnicky mám
Ďakujem


Tomáš Sigmund

Tomáš Sigmund
Členem od: 16.06.2010
Příspěvků: 15

20. květen 2011 15:28:40

toto je přesně to co jsem myslel .


Luděk Hurych

Členem od: 30.05.2010
Příspěvků: 247

20. květen 2011 17:21:43

Bagráci, možná by bylo zajímavé napsat, jak jste se kdo k bagrování dostal a jak krušné byly začátky. Mohl by to být dobrý námět na další vlákno. Kdysi dávno, před mnoha a mnoha lety, snad někdy po válce, bývali na bagrech pomocníci, kteří postupně nasávali zkušenosti a dovednosti a časem jim zaměstnavatel zaplatil zkoušky. Pamětníci, je to pravda, nebo se mi to nějak omylem usadilo v povědomí?


Tomáš Sigmund

Tomáš Sigmund
Členem od: 16.06.2010
Příspěvků: 15

20. květen 2011 17:50:25

a tohle tu defakto chybí já osobně kdyby můj otec neměl známé bych si asik do bagru sedl až při zkouškách .


Josef Horák

Josef Horák
Členem od: 01.04.2010
Příspěvků: 1724

20. květen 2011 18:53:50

pánové zdravím vás...nedávno sem prošel periodickým školením strojníků...ptal sem se školitele jak je to s tím strojničákem...a víte co mi odpověděl?......pan Mach má pravdu!!!!!! pokud organizace,u ktré pracujete nebo na jejímž pozemku pracujete nevyžaduje stroj nický průkaz tak žádný,opakuji ŽÁDNÝ!!! zákon v současné době nenařizuje vlastnit průkaz k ovládání stroje!!! tak mi to bylo řečeno a prý moc to nikomu neříkej....asi by školitelé přišli o kšefty...
s pozdravem HORACIO


Franta H.

Franta H.
Členem od: 24.12.2009
Příspěvků: 53

21. květen 2011 00:11:20

Pro Luďka Hurycha. Snad ještě nejsem pamětník, ale pamatuji si, že když jsem se na začátku osmdesátých let minulého století začal motat okolo bagrů, tak staří opraváři se slzou v oku vzpomínali na doby, kdy u každého bagru byl bagrista, který stroj obsluhoval a mazač, který měl na starosti všechno ostatní.


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

22. květen 2011 21:52:44

Milan V - žádnej strojničák povinej není??? Kdo Vám to prosím řekl?? Váš školitel kterému jste daroval peníze a pravidelně mu je dáváte za školení??? Taky Vám to budu tvrdit abych z Vás měl prachy že??? Já tu pouze říkám svuj názor asi jako vy a to že je mimo Vaše chápáni mi je líto ale s tím nemohu nic dělat. Mimochodem když jste takovej zastánce prukazu tak máe opravdu všechny??? Na pili, vazačský, jeřábnický... Jste poctivej ve všem nebo jen tam kde se Vám to hodí???? A proč pánovi neřeknete že by měl mít i ty ostatní prukazy???? Proč mu říkáte jen o SP???? Ani 13 let sezení v bagru z Vás odborníka nedělá. Tož zdar a já jdu do té prdele....


Baguu .

Baguu .
Členem od: 17.12.2009
Příspěvků: 1327

22. květen 2011 22:02:27

Pro Tomaše: Nooo kokák koukám teda big-smile Hezky to tady frčí. Nevěděl sem že ve vašem kraji je plno neochotnych strojníku kteří by neradi vysvětlyly zachazení s bagrem a nechat vas sednout dovnitř vysvětlyt co a jak a nechat vas s tim hodku bagrovat. Samozřejmě že vam to nic nedá. Chce to aspon tyden aby ste na tom makal a mate aspon to zaučení. Samozřejmě jsou na stavbě práce ktery by si raději strojník udělal sam i lopataci jsou radi když to uděla ten na kteryho sou zviklí a znají ho sou si jim jistí, ale takovy nakladaní auta nebo odbagrovávání zeminy či kopání nějakych inženýrskych sití by mohlo přijít vhod. Je to smutny no každy z toho ma strach někomu něco potvrdit aby on sam z toho neměl problemy, ale to u mě nejsou strojnici to sou hov... big-smile Pokud ma někdo zajem se stat bagrystou tak by pro nas zkušenný by měla byt radost se podělyt o věci co s tim souvisí a pokud se jim opravdu stane tím by nas to jenom mělo těšit. Samozřejmě je to naopak.Však co ja ho mam a vic mě nezjama. Co třeba pane Machu vy by ste nikoho nezaučil ? Raději dáte radu najdi si někde bagr a bagruj ser na strojničák na to to nemaká big-smile mooooooooocccccc vtipný. Jenže pokud ten dotyčny vyžaduje a je pro něj zasadou aby mu s tim někdo pomohl , měly by sme to respektovat a snažit se mu nějak pomoct a ne najdi bagr a bagrujbig-smile Každy nemá takovy štěstí třeba jak ja že jsem se k bagrum dostal jednak přez lasku a touhu obdivy k nim, ale taky přez mího tatky ktery s bagrem dělal už v mim dětství a mohl sem praxi získavat už od 10 roků. Pak už jen stačila firma kde sem se přichomejtl a majitel zjistil že bagry ovladam díky te praxi od dětství a vzal mě strojničak sem si pak dělal přez něj ktery sem si samozřejmě sam zaplatil. HHold je to dneska složity a ochotných podotykám OCHOTNÝCH strojníků je asejc hoooooooooooodně malo. Je to smutny ale je to tak. Nestači mě nic jinyho poradit než hledat a skoušet se ptat nějakych bagrystu na stavbach ve vašem okoly zda by byl te ochoty a dal vam pár skušennosti ktere má sam on. Přeju hodně štěstí a budu se moc těšit až budete mezi namy zkušenymi.


Zdravim vas Baguu


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2038

25. květen 2011 11:08:56

Horacio, moc díky za tvůj příspěvek s názorem školitele na potřebu strojnických průkazů. Byla to poslední kapka k tomu, abych vznesl dotaz na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Můj dotaz zněl následovně:

"Rád bych se zeptal, zda v současnosti ještě platí vyhláška č. 77/1965 Sb o výcviku, způsobilosti a registraci obsluh stavebních strojů.

Ptám se, jelikož její platnost často bývá zpochybňována vzhledem ke zrušení zákona, k němuž je tato vyhláška prováděcí, a také vzhledem k nemožnosti dostát požadavkům této vyhlášky. Konkrétně mám na mysli nutnost absolvování 400 hodin práce pod stálým dozorem, bez čehož není možno legálně přistoupit k absolvování kurzu a následnému získání strojnického průkazu. V podmínkách tržní ekonomiky (která zde v době vydání vyhlášky nebyla) často není v možnostech stavebních firem platit člověka, který bude dozorovat začínající strojníky bez dokladů, což vede k frustraci nových zájemců o tuto práci.

Také by mě zajímalo, zde se v oblasti školení obsluh stavebních strojů do budoucna plánuje nějaká změna."


Od pana Pavla Vlčka mi přišla z ministerstva následující odpověď:

"Vyhláška č. 77/1965 Sb., o výcviku, způsobilosti a registraci obsluh stavebních strojů, je - i přes zrušení zákona č. 65/1961 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, na jehož základě byla vydána - stále platným právním předpisem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nemá pravomoc ustanovení vyhlášky měnit, což znamená, že nemá ani možnost upravit vyhláškou stanovený rozsah předběžné praxe uchazečů. Určité problémy s naplněním požadavku vyhlášky na délku předběžné praxe jsou MPO známy. Proto ve všech návrzích na vydání nové právní úpravy k problematice kvalifikace obsluh stavebních strojů, předkládaných po roce 2000 (po vydání novely zákoníku práce) a následně i od roku 2006 (po vydání zákona č. 309/2006 Sb.), byla povinnost předběžné praxe formulována jinak, způsobem vycházejícím ze současných podmínek a potřeb.

Ústředním orgánem státní zprávy pro oblast bezpečnosti práce, kam tato problematika spadá, je Ministerstvo práce a sociálních věcí. MPSV k zákonu č. 309/2006 Sb. připravovalo nařízení vlády pro "zvláštní odbornou způsobilost" citovanou v tomto zákoně. K vydání nařízení, které mělo uvedenou problematiku řešit, však nedošlo."

Toto je tedy názor ministerstva. Z čeho ve svých úvahách, které předává svým žákům, vychází dotyčný školitel, netuším. Co se týká předběžné praxe, je fajn, že si ministerstvo problém uvědomuje, a že byla snaha ho řešit, byť zatím neúspěšně.


Josef Horák

Josef Horák
Členem od: 01.04.2010
Příspěvků: 1724

25. květen 2011 19:51:10

Ondro takle nějak mi to vysvětloval i pan školitel....s dodatkem že: citovaná vyhláška je platný právní předpis...v praxi to prý znamená,že při nějaké nehodě,kterou budou řešit orgány činné v trstním řízení,budou tyto přihlížrt k tomu,zda obsluha daného stroje má příslušné oprávnění a může to pro ně být směrodatné pro výsledek vyšetřování...nicméně páni zákonodárci prý zapoměli citovat povinnost vlastnit oprávnění k obsluze stroje (S.P.)v zákoně,tudíž podle nepsaného pravidla....co není zakázáno,je dovoleno....k obsluze stroje strojnický průkaz není nutný....tak mi bylo řečeno...
s pozdravem HORACIO


Jiří Halla

Jiří Halla
Členem od: 10.12.2010
Příspěvků: 26

26. květen 2011 07:52:30

Vyhláška je platná, v praxi však neaplikovatelná a tudíž měla být již dávno zrušena nebo řádně novelizována. Vše nasvědčuje tomu, že neexistují školící střediska zřízená ministerstvem ani ministerstvem jmenovaní zkušební komisaři, ministerstvo strojní průkazy nevydává a ani žádný jiný orgán není k tomuto ministerstvem pověřen.


Tomáš Sigmund

Tomáš Sigmund
Členem od: 16.06.2010
Příspěvků: 15

26. květen 2011 10:07:13

Takže jak je vidět v té naší banánové republice je zase vše možné .Je to tu jako na divokém západě .Pro mě je směrodatne to že SP je papír, který uděluje nějakou způsobilost. V naší republice chce mít každej uředník na všechno papír, takže je lepší ho mít nemyslíte?


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2038

26. květen 2011 13:15:52

Horacio, o té vyhlášce jsem mluvil, protože mi nedávno jeden zkušební komisař (!) řekl, že už dávno neplatí a odvozoval z toho nepotřebnost strojnických průkazů. Vidím, že tvůj školitel se zase chytá něčeho jiného… rád bych znal JEDEN konkrétní případ, kdy strojník způsobil vážné neštěstí, neměl strojnický průkaz a u soudu řekli, že je to v pořádku. Zatím se tady objevují pouze příspěvky, že strojníci byli po nehodě moc a moc rádi, že strojničák mají…

Všem radím „na stranu bezpečnou“, abych je ušetřil zbytečných komplikací v případě, že se něco nemilého stane. A stát se to může každému, i když to samozřejmě nikomu nepřeji.

Pane Hallo, souhlasím s Vámi. Vyhláška měla být dávno změněna nebo nahrazena něčím jiným, bohužel tomu tak není a je třeba na to brát ohled.


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

26. květen 2011 22:44:52

Baguu . Ale já mu radím to nejlepší. Pokud sedne do bagru a naučí se s tím tak má alespon co nabídnout ale jak se asi bude tvářit potencionálni zaměstnavatel když mu řekne že sice s bagrem neumí ale má strojničák. Všichni v tomto státě mají pocit že jejich šance na trhu bude větší pokud si dodělají nějaký bezcený prukaz a nebo trapnou nástavbu na jejich učnák. Vždy když někoho beru do práce tak mě zajímá co umí a co mi muže nabídnout ale je mi ukradený kolik prukazu si kde koupil. To mojí firmě ani jemu nepřinese ani korunu!!!! K čemu mi je frajer co má na zadku strojničák když s bagrem nedokáže nic??????


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

26. květen 2011 22:51:41

Pro pana Hájka - Je škoda že jste se nezeptal kdo je v tomto státě oprávněn kontrolovat SP a za jakých podmínek. A druhá věc pro všechny zastánce SP. Několikrát jsem se tu ptal jestli když máte SP tak jestli máte i ostatní prukazy na všechny stroje které obsluhujete. Tzn třeba křovinák, motorovou pilu, řezací pilu na asfal, vazačský prukaz, jeřábnický prukaz.... atd atd.


Jan Čada

Členem od: 03.01.2008
Příspěvků: 776

27. květen 2011 05:40:53

Pane Machu,napsal si-- K čemu mi je frajer co má na zadku strojničák když s bagrem nedokáže nic??????
Musíš si najít frajera,který s bagrem umí a ještě má na zadku strojničák.Ty si pořád odpovědi pro nás modeluješ podle svého.Křoviňák je křoviňák a bagr je bagr.Proto specielně pro pana Macha po 75x.Na bagr by měl být průkaz.Regulační důvody,které to má na trhu práce nebudu zmiňovat.Nepočítám,že bude ve státě do deseti let pořádek.Takže dneska kdo je šikovnej ,tak bagruje,nic nemusí splňovat ani nemusí třeba nic umět.Jak jednoduché.Potom jsou ale chlapi,kteří jsou půl roku bez práce,přesto že umí.No když to je tak správně,tak jo.


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

27. květen 2011 10:54:07

Jan Čada - Tak jako Vy si je modelujete podle svého. Pokud
jste zastánce povolení a prukazu tak teda všech a ne jen těch které se Vám hodí. Rozumím tomu dobře že vy máte jen SP a ostatní prukazy nemáte?????


Josef Horák

Josef Horák
Členem od: 01.04.2010
Příspěvků: 1724

27. květen 2011 18:51:18

zdravím pánové.....jen pro upřesnění...mám strojnický,jeřábnický,vazačský průkaz řidičák,profesák a školení na posun drážních vozů....mimo to v práci občas obsluhuju vysokozdvižný vozík a na ten papír nemám...neřeším.... pro p.Macha..jste zřejmě z jiného kraje..tady u nás je většina zaměstnavatelů,kteří vyžadují především ty papíry....pak se dějou věci..můj známý má autodopravu...co ten už zaměstnával "expertů!"..a všichni měli papíry co k tomu sou třeba...ale ty výsledky...přesto se přikláním spíše k názoru,že ten papír by měl být...i když to není vysloveně nařízeno...ale to je jen můj názor..
s pozdravem HORACIO..


Zdeněk Sýkora

Členem od: 05.09.2007
Příspěvků: 56

27. květen 2011 20:02:36

Pánové !!!!!!!!

Přečetl jsem si "zadání " příspěvku a nechci tomu ani věřit, že nikdo z Vás zkušených (tedy včetně p.Hájka) nepoukázal na slovíčko "UPLATIT" :

to už mi připadá jako "Plzeňská fakulta" kde snad i SP dovedou zajistit za pár hodin............

Zadavatel příspěvku jasně naznačil, že nemá vůbec žádnou praxi a chce ji získat co nejrychleji a za pár kaček a je udiven " jest-li je to NORMÁLNÍ" že mu nikdo nechce vyhovět !!!! U TOHOTO příspěvku bych tedy neztrácel čas ..............(pouze je to sousto opět k diskuzi o SP atd.atd............)

V příspěvcích je od "praktiků-bagráků" jasně napsaný postup: koukat, učit se a naučit , potom může požádat o pomoc zkušeného a má možnost si složit zkoušku na SP nebo bagrovat na vlastní triko.

Pokud někdo opravdu s bagrem umí (já to nejsem), tak u jeho vrat budou vždy stát fronty ( a raději si počkají než se svěřit do rukou učedníka).

Můj názor.


Farmář M.

Členem od: 08.10.2007
Příspěvků: 116

27. květen 2011 21:24:35

Na potvrzení praxe se zeptejte ve školícím středisku, kde budete strojničák dělat. Řada jich to v rámci školení „umí“ zařídit (je to pro ně přeci dost výhodný kšeft, několik tisíc za školení, které je opravdu jen fraška, tak ať se snaží). Taky jsem to tak řešil. Jenom jsem měl malou výhodu v tom, že už jsem měl nějaký ten pátek svůj bagr a tak jsem si nepřipadal jako úplný začátečník který ani neví na co jsou jednotlivé ovládací prvky. Taky jsem přemýšlel o možnosti, že si praxi potvrdím sám sobě, ale bylo mi řečeno, že to by nejspíš neprošlo…


Alda .

Alda .
Členem od: 09.07.2007
Příspěvků: 920

28. květen 2011 17:15:50

p.Mach-jak jste přišel na to,že na řezačku na asfalt musíte mít papíry?


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

28. květen 2011 23:06:33

Alda . - To jsem uváděl jako příklady.


Alda .

Alda .
Členem od: 09.07.2007
Příspěvků: 920

29. květen 2011 01:44:02

P. Mach- fakta ne příklady......


Pavel Široký

Pavel Široký
Členem od: 14.05.2011
Příspěvků: 1180

29. květen 2011 01:54:55

Dobré ráno.Ve velkých firmách dělají školení i na řezačku.Nejde přímo o strojničák.Konkrétně u PSVS.Využívají k tomu zimních přestávek


venpet venpet

Členem od: 17.12.2010
Příspěvků: 6

01. červen 2011 21:54:50

Pavel Mach-bylo to tak,že SP mohl vyžadovat člověk -zkušební komisař,musel se prokázat průkazem.Při nehodách stavebních mechanismů-pokud nehoda byla přiznána-úmrtí nebo,když to někdo nabonzoval,zúčastňovali se vyšetřování,ve spoustě případů ukázali i na strojníkovu nevinu-např.nikdo se nesmí pohybovat v prostoru max.dosahu stroje plus dva metry atp. Nevím,jak je to teď ale asi tak dva roky zpátky jsem byl kontrolován,dělal jsem zrovna na karlovarsku,pán mi ukázal několik průkazů-každý komisař má své číslo,toto jsem v žádném nenašel,nic jsem pánovi neukázal. Odešel a nestalo se vůbec nic. Strojničák mám na vše co ke své práci potřebuji,nevidím ale důvod abych ho ukazoval každému,kdo si bude hrát na důležitého. Tento doklad nepodceňuji,pravidelně se školím už třeba jen proto abych si oživil co můžu a nemůžu,ochraný pásma atd.


Darka M

Členem od: 10.12.2010
Příspěvků: 11

01. červen 2011 23:52:35

Pane Sigmunde,
k otázce: Dobrý den chtěl jsem se zeptat zda pro řízení traktorbagru stači řidičák T a strojní průkaz?

Jeden z požadavků na odbornou kvalifikaci strojníků je: ŘP pro stroje se schválenou technickou způsobilostí k provozu na pozemních komunikacích skupiny "T" (do max. přípustné hmotnosti stroje 3 500 kg postačí skupina "B" ) - pokud technické osvědčení vozidla nebo technický průkaz zvláštního vozidla nestanoví jinak.

Např. v technickém osvědčení čelního nakladače UN 053 (HON) je uvedeno, že obsluha má vlastnit ŘP skupiny "C".

Co se týká předběžné praxe,
v minulosti jsem narazila na dotaz, jestli náhodou si školící středisko tímto neulehčuje svou práci, jestli toto není součástí školení, tedy není.
Do kurzu by měl být uchazeč zařazen až splnění této podmínky.
Tedy 400Mth odpracovaných pod dohledem instruktora (osoba, která vlastní SP na danou skupinu).

Po absolvování této praxe musí uchazeč o získání strojnickéh průkazu stroj plynule a bezpečně ovládat.

Osobně bych vám doporučila, abyste se obrátil na školící středisko a sdělil jim o problému se získáním potvrzení o předběžné praxi, jistě vám pomohou najít nějaké řešení.

U zkoušek, které se skládají na závěr kurzu před komisí delegovanou MPO, musíte mimo znalostí teoretických prokázat, že stroj umíte obsluhovat (zkouška se skládá z teoretické i praktické části).

Ono v době, kdy vyhláška vznikala, bylo jaksi vše trochu jinak, takže skutečně je spousta mezer, nejasností a často se o nich přou komisaři, školící střediska i lektoři.
Jak zde bylo také naznačeno, dokud se nic nestane, zdá se strojničák zbytečným přepychem, avšak dojde-li k problému, je každý rád, že ho má.

Bez potvrzení předběžné praxe nelze nikoho připustit ke zkouškám.
Např. u nás uchazečům o SP umožňujeme si stroje vyzkoušet, a sžít se s nimi, ovšem 400 Mth na to nemáme.


Jan Kokoška

stroj,s kterým pracuji
Členem od: 17.01.2011
Příspěvků: 28

02. červen 2011 15:03:17

Zdravim,tak jen pro upřesnění...pro obsluhu traktorbagru je potřeba vlastnit strojnický průkaz na danou skupinu tj.rypadla lopatová kolová a automobilní...a s tím samozřejmě řidičský průkaz skup."C"+profesní prukaz způsobilosti řidiče...jelikož v dnešní době jsou všechny traktorbagry vybavené SPZ a tudíž mohou jezdit po silnicich.


Jan Čada

Členem od: 03.01.2008
Příspěvků: 776

02. červen 2011 16:37:03

Já taky zdravím a jen tak pro upřesnění.Nevím proč bych měl mít profesní průkaz na samojízdný pracovní stroj ,pokud nepřesahuje rychlost 40km a nevím proč bych musel mít skupinu C když mi stačí skupina T.Takové upřesňování je na nic.Je to bordel.Dřív jsme základní ustanovení z vyhlášky znali nazpaměť.Použití zbraně jsme taky museli znát nazpaměťSměr a způsob jízdy taky .Podívejte se dneska,když si to každý upřesňuje,jak to vypadá.A že v dnešní době jsou všechny traktorbagry vybaveny SPZ?Tak to je taky nepřesné .Ani ty vyrobené po roce 2001 a tedy dodané s Velkým tech.průkazem kolikrat nemají značku ,ačkoli by měli .Ty do roku 2001 a níže jezdí normálně po silnici bez RZ,protože jí mít nemusí.Zdá se mi,že strastiplnou cestu si děláme sami.


Josef Horák

Josef Horák
Členem od: 01.04.2010
Příspěvků: 1724

02. červen 2011 18:56:00

pane Čada máte úplnou pravdu...ale oni i poldové se hrozně diví jak je možné,že samojízdný prac.stroj popř i traktor,který byl takto homologován nebo i Multicar 22 nemusí mít rz!!! tak jak to pak můžou vědět začátečníci?..
zdravím HORACIO


Ondřej Hájek

Členem od: 04.03.2007
Příspěvků: 2038

03. červen 2011 10:30:56

Nereagoval jsem na úvodní dotaz, ale na vyjádření školitele, o kterém psal Horacio. Pokud bych měl odpovědět na dotaz pana Sigmunda, shodovala by se moje rada s odpověďmi Farmáře a Darky. Jednoznačně bych začal domluvou se školitelem (podobné dotazy se zde neustále opakují, už jsem v tomto smyslu zodpověděl obdobný dotaz dříve).


Jan Kokoška

stroj,s kterým pracuji
Členem od: 17.01.2011
Příspěvků: 28

08. červen 2011 22:28:48

Zdravim,vše se odvíjí od váhy stroje....pokud má stroj celkovou hmotnost do 3500kg stačí řidičák "B",pokud je stroj těžší jak 3500kg je třeba mít "C".....ač nelogicky je potřeba "profesák" k řidičáku,protože bez profesáku se paradoxně s nákladákem v naší republice nikdo nesveze......skupina "T" čili traktor bude zrušena,bude ponechána pouze jako školní předmět 3.ročníku Zemědělské školy!!! a jak jsem se nedávno dozvěděl bude zrušena i skupina Lopatová rypadla na automobilním podvozku UDS ve strojnickém průkazu.....důvod je prostý UDSka je specifický stroj naší republiky a páni ministři tím,že se UDSky už nevyrábějí tuto skupinu zruší!!!!!!
Dejte mi pár dní......půjdu na rozšíření,tak vše pořádně zjistím a pak dodám přesnější informace.


Jan Čada

Členem od: 03.01.2008
Příspěvků: 776

09. červen 2011 05:59:00

Ty si jako myslíš,že půjdeš na rozšíření,tam bude sedět pan Chytrý a ten ti dá informace které budou zaručeně platit?To je pořád jedna paní povídala.Co bude ,mě nezajímá ,například s tím traktorem .Zatím platí skupina T.Co se týče profesáku ,tak v zákoně je ,že pokud nedosahuje stroj přes 40km/h,tak profesák nepotřebuju.Co si pořád vymýšlíte? Tady se píše na ministerstvo dopravy a vy tu strašíte s nějakým kursem v Kotěhulkách a zveřejňováním informaci ,které jste tam dostali .Pak to dopadne jako vždy.No nám to tak školitel říkal.No já dodávám ,školitel je taky jenom člověk.Kdyby bylo všechno jásný ,tak by právníci nevydělali ani korunu.Takže vlastně proč se rozčiluju.


Josef Horák

Josef Horák
Členem od: 01.04.2010
Příspěvků: 1724

09. červen 2011 17:03:27

možná bych přidal takovou zajímavost....když sem před lety začínal pracovat se šroťákem,řešili sme zda mi postačí jako oprávnění k obsluze stroje SP na kolová rýpadla,protože za komárů,když se do naší republiky dováželi FUCHS íky,byly prý otypovyný jako jeřáby se samoůchopným zařízením....tudíž byl na ně průkaz jeřábnický..ale stroje na kterých sem pracoval-jednalo se o OK mh6 a OK mh6 pms byly otypovaný jako rýpadla s přídavným samoúchopným.....
takže já sem vlastně taková zvláštní skupina a kam by mě kdo zařadil nevím....
za ty roky praxe sem měl naštěstí jen jednu nehodu s následkem zranění,kterou řešila policie a bezpečnost práce,ale v té době sem vlastnil už i jeřábnický průkaz....tenkrát se jednalo o zranění spolupracovníka-vazače...takže pánové mrkli na stroj...bagr..máte SP?...mám...pak viděli uvázané břemeno a..máte JP?...mám....takže v pořádku a já byl za to rád
takže bych dodal pokud je někdo dobrodruh ať klidně veme bagr a jde makat.....ostatní ať si raději udělají strjničák...
s pozdravem


Pavel Mach

Členem od: 06.04.2008
Příspěvků: 1851

09. červen 2011 20:58:06

Nová doba. Holt když někomu amputujete hlavu hned za ušima a budete mít SP je vše v pohodě. Takhle to fakt nefunguje....


Josef Horák

Josef Horák
Členem od: 01.04.2010
Příspěvků: 1724

09. červen 2011 22:00:07

hmmm u vás možná ne,ale u mě to fungovalo docela dobře....... blunk


Darka M

Členem od: 10.12.2010
Příspěvků: 11

09. červen 2011 22:20:35

Horacio,
tak my jsme Fuchse zařadili na nakladače kolové, v současné době, ještě jsem znova koukala a snad je to tak dobře. Copak to dřív vypadalo jinak? Nebo jak se to přetransrformovalo z rypadla na nakladač?

Docela se v poslední době ptají, jak je to se strojničákem na např. hydr. ruku u náklaďáků, a prý by na to měl výt průkaz jeřábníka.

Pane Machu,
Vy to máte jak? Jste obsluhou bez strojničáku, protože na papíry to nejezdí?
Nebo jste majitelem stavebního stroje, který zaměstnává ty, kteří umí stroj obsluhovat bez potřebných dokladů, protože pokud bude problém, bude to na dotyčného, že do stroje lezl a neměl?

Mě by zajímal hlavně důvod, proč tak snižujete váhu SP, sice je to Váš názor, ale už vícekrát jsem ho zaznamenala, a myslím, že to není zrovna pro ty zodpovědnější dobré.


Josef Horák

Josef Horák
Členem od: 01.04.2010
Příspěvků: 1724

10. červen 2011 19:39:35

to Darka.. Fuchs je M.H. materialhandling....česky nejspíš nakladač....
u O\K tomu je trochu jinak,protože fabrika se nespecializovala na výrobu strojů pro překládku...šli na to tak,že na standartní stroj nasadili dlouhý ramena,zdvíhací kabinu,ale stroj nebo spíše typ byl otypovaný jako rýpadlo a tím také zůstal..kdežto Fuchs nebo třeba Sennebogen se specializují na výrobu strojů pro překládku....

možná mi to někdo vyvrátí,ale tak to vidím já....

zdravím vás...


Nové příspěvky k tématu mohou být vkládány pouze na konec příspěvků: přejít pro vložení