Smykem řízený nakladač Case 1530 byl představen právě před 40 lety

Jedním z prvních vážných konkurentů Bobcatu byla firma Universal Industries se svým nakladačem Uni-Loader. V roce 1968 ji koupil Case a stalo se tak vůbec poprvé, kdy do hry se smykem řízenými nakladači přišel zamíchat karty někdo z vedoucích výrobců stavebních a zemědělských strojů.

Již o rok později Case představil Uni-Loader ve svých barvách pod označením 1530.

První dvě čísla zastupovala nosnost v librách, která činila 1500 lbs neboli 680 kg. Druhé dvojčíslí značilo výkon motoru v koních. Benzínový motor Wisconsin s výkonem 30 hp (22 kW) byl vzduchem chlazený a při 2000 ot./min dosahoval hydraulický systém průtoku 57 l/min. Hmotnost nakladače Case 1530 Uni-Loader činila 1750 kg.

Funkce nakladače a pojezdu se ovládaly dvěma pákami. Levá páka měla na starosti levou stranu pojezdu a výložník, pravá páka pravou stranu pojezdu a vyklápění lopaty. Blíže k sedačce se nacházely další dvě páčky. Ta vlevo hydraulicky přepínala mezi dvěma rychlostními rozsahy, pravá páčka ovládala otáčky motoru prostřednictvím lanka v bovdenu.

Case 1530 Uni-Loader byl vybaven rychloupínacím zařízením pro snadnou výměnu příslušenství. Nebyl to pákový rychloupínač, jak ho známe dnes, ale musely se ručně vyjmout a zpět zasunout dva čepy. I tak se však jednalo o výrazné urychlení práce.

Ke svému nakladači Case nabízel celou řadu přídavných zařízení, ať už se jednalo o podkop, vrtací zařízení, paletizační vidle, zametač, dozerovou radlici, šípovou radlici na sníh, drapák na kulatinu nebo třeba vidle na hnůj s přidržovačem. Zcela v souladu s heslem, které hlásal dobový prospekt: „Vjede kamkoliv, udělá cokoliv, uspoří pracovní sílu“.

Ještě v roce uvedení typu 1530 na trh ho Case doplnil o typy 1526 a 1537. První z nich byl osazen dieselovým motorem Deutz o výkonu 19 kW, druhý byl poháněn výkonnějším benzínovým motorem Wisconsin 28 kW. Oba měly prodlouženou zadní část rámu, ale jinak byly technické parametry v podstatě shodné se základním typem 1530.

Všechny tyto tři typy se vyráběly necelé tři roky, v roce 1971 přišly na trh modely 1530B, 1737 a 1740, z nichž posledně dva jmenované byly osazeny vlastními motory Case.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.