Zaostřeno

Lopatová rýpadla vznikla původním určením jako stroje pro těžbu a nakládku zemin při provádění zemních stavebních prací. Svými vlastnostmi se ukázala záhy velmi vhodná též pro těžební průmysl, zejména při dobývání uhlí a různých druhů rud. Při těžbě kameniva pro ně však nepřekonatelnou překážku představuje kompaktní skála.

Umíte si představit svoji ruku bez zápěstí? Zní to šíleně? Přesto tak většina strojníků rypadel tráví své pracovní dny. Nyní si představte, že byste měli ocelové zápěstí. Naklápěcí rotátor je přídavné zařízení umístěné mezi násadou rypadla a lžící či jiným pracovním nástrojem. Toto zařízení umožňuje současné naklápění a neomezenou rotaci lžíce či jiného pracovního nástroje.

Ačkoliv u nás stále ještě vidíme rypadla se lžícemi upevněnými k násadě přímo čepy, čím dál častěji jsou tyto stroje vybavovány rychloupínači, ať již ručně nebo hydraulicky ovládanými. Tento moderní trend jednoznačně šetří čas a tím pádem i zlepšuje celkovou ekonomiku provozu rypadla.

Laser, ultrazvuk, totální stanice, GPS, 2D, 3D, jednomu z toho jde hlava kolem. Přitom to není tak složité, jak se na první pohled zdá. Stačí vyzkoušet si jednotlivé systémy v praxi anebo si přečíst tento článek.

Pravidelné promazávání jednotlivých mazaných míst mobilního stroje je mnohdy velmi nepříjemnou a namáhavou součástí života obsluhy takového stroje. Jak si tuto námahu co možná nejvíce „ušetřit“ si povíme v následujícím článku věnovanému možnostem centrálního mazání na mobilní technice. Jednotlivé možnosti si pokusíme srovnat od těch nejjednodušších a nejlevnějších až po ty nejsložitější a zároveň nejkomfortnější.

Pracuji pro firmu Heijmans, jednu z největších stavebních firem v Holandsku. Během svého života jsem vystřídal kolové nakladače velmi rozdílných značek.

V době, kdy se některé obchodní značky staly obecným označením pro určitý druh stavebních strojů, začínají vycházet najevo znepokojivé tendence...