Vrták EMV 300 a beranidlo EMD 70 od firmy Dawson: Anglická kvalita versus česká geologie

Zúčastnil jsem se unikátního dvojtestu vrtáku EMD 70 a beranidla EMC 300 anglické firmy Dawson. Dopředu se nic nearanžovalo a podle toho to také dopadlo - výsledek byl nepřikrášlený a přesně takový, jaký můžete očekávat v daných podmínkách v praxi.

V obou případech byl nosič stejný - pásové rypadlo Liebherr R916 LC Litronic Classic z roku 2011 o hmotnosti 24,6 t. Parametry jeho hydraulického systému (průtok 2x214 l/min, tlak 365 bar) vyhovují oběma zařízením a nebylo ho proto potřeba nikterak posilovat.

Půda na místě byla písčitá a značně projílovaná. Tedy téměř ideální varianta pro vrtání, nicméně vražedná pro beranění - zvláště druhem beranidla, které budeme zkoušet. Ale nepředbíhejme a začněme tím pozitivním, tedy vrtáním.

 

Vrták Dawson EMD 70

Vrtací zařízení Dawson EMD 70 je skromné - pro jeho činnost mu stačí hydraulický okruh pro lžíci. Nemusíte tedy na rypadle hostit žádný přídavný okruh, stačí rozbočit vstupy do hydraulického válce lžíce a dodělat vedení přepadu oleje do hydraulické nádrže.

Testované zařízení bylo vybavené vrtákem s jednoduchou šroubovicí průměru 850 mm délky 4,5 m se zemní špičkou. Sehnat další vrtáky by neměl být problém, poněvadž z vrtné hlavy vystupuje standardní šestihran o průměru 80 mm.

Provedení vrtacího zařízení působí precizně a robustně. Váží 710 kg a celková jeho stavba má výšku 1250 mm (bráno od středu horního vodorovného čepu po spodní okraj svislého šestihranu). V sortimentu firmy Dawson se jedná o druhé nejmenší vrtací zařízení, a stejně jako všechna ostatní, i EMD 70 se nejlépe cítí při nominálním tlaku 300 bar, při kterém dosahuje krouticího momentu 21 kNm.

Rychlost otáčení závisí na průtoku oleje. Při 700 l/min dosahuje 158 ot/min, ale to je teoretická hodnota, kterou Liebherr R916 nedává ani omylem. V případě současné činnosti obou čerpadel je schopen poskytnout maximálně 428 l/min, což vyvolá cca 95 otáček vrtáku za minutu, tedy zhruba 1,6 otáčky za sekundu.

Ale dost bylo matematiky, rychlost vrtáku o jeho schopnostech stejně nic nevypovídá. Pojďme se podívat, jak vrták skutečně vrtá. Vlastně je to legrace, vrták prochází do země jako nůž krájející máslo - zcela bez problémů a se stoickým klidem v celé hloubce. Není co řešit, vrták v poměrech vyhrazené zkušební plochy obstál na jedničku.

video zde

 

Beranidlo Dawson EMV 300

A nyní beranidlo. Opět druhé nejmenší v nabídce Dawsonu, pro svůj bezproblémový běh vyžaduje průtok oleje minimálně 130 l/min, tlak 280 bar, přepad do nádrže (lekáž) a rypadlo hmotnosti cca 12 - 35 tun. Liebherr R916 do těchto mezí zapadá skvěle a my díky němu máme jistotu, že je vše nakonfigurováno, jak má být.

Dawson EMV 300 disponuje kardanovým závěsem pro snadnější ustavení pilot a kompaktní výškou 816 mm pro práci s co nejdelšími pilotami. Pokud jste četli nedávný článek o beranidle Movax SPH 80, je třeba si říct, že Movax s bočním úchopem je úplně jiná liga. A to i cenově - 3 miliony korun českých za Movax versus 700 - 800 tisíc za Dawson. Boční úchop, který Dawson postrádá, je tím, co z Movaxu dělá rozumné beranidlo pro seriózní nasazení, kdežto Dawson je potřeba brát jen jako beranidlo pro menší pilotáže, protihlukové stěny a jako doplněk k jednoúčelovým strojům. S tímto vědomím k němu tedy musíme i během testu přistupovat.

Vrháme se na ocelovou štětovnici. Rypadlo ji zvedá ze země pomocí řetězu zabudovaného v beranidle. Jakmile štětovnice visí svisle dolů a její spodní konec dosedne na zem, zakousne se do ní beranidlo svými výměnnými hydraulickými čelistmi (lze osadit např. i čelistmi pro dřevěné piloty) a už s ní třepe a zatlačuje ji do země, která se nám otřásá přímo pod nohama. Předpoklad, že nejhorší je umístit první „larsenu“ tzv. naprázdno, se nevyplňuje, a po chvíli laborování se svislostí se ocitá kompletně v zemi.

Naopak druhý předpoklad, že následující štětovnice by měly jít do země lépe, protože se chytají do zámků těch předešlých, se ukazuje jako lichý. Druhá štětovnice ne a ne se dostat dolů na úroveň té první. Když to nejde „po dobrém“, rypadlo využívá své výhody oproti jeřábu a vibrování doplňuje o zatížení štětovnice přitlačením ramene podkopu. Lze pozorovat, jak se štětovnice této hrubé síle podvoluje a pokračuje ve své svislé cestě k zemskému jádru. Nicméně stále to není dostatečné a hloubky první štětovnice nakonec dosaženo není.

Odhlédneme-li od nepříznivých geologických podmínek, jsou ještě další cesty, jak i s beranidlem Dawson EMV 300 dosáhnout kýženého efektu. Klíčová je obsluha rypadla - jiný strojník, jiný výsledek. Dále bychom mohli použít rypadlo s děleným výložníkem, se kterým je snadnější udržet piloty ve svislé poloze. A také, což je běžné a systém Dawson s tím i počítá, si lze prostor pro beranění dopředu předvrtat, což jsme však záměrně neudělali. Jak se piloty do země dostávají, stejným způsobem se i „vyberaňují“ a vytahují ven. Tato činnost jde beranidlu o poznání lépe.

Během testu jsem mimo jiné sledoval i přenášení vibrací do rypadla. Přiložil jsem ruku přímo na stroj a musím uznat, že jsem žádné chvění necítil. Pod tvrzení výrobce, že se do rypadla přenášejí „extrémně nízké vibrace“, se mohu jen podepsat.

video zde

 

Anglická firma Dawson existuje 38 let a ve výrobě zaměstnává 35 lidí. Kromě výroby přídavných zařízení poskytuje také zemní práce v oblasti zakládání budov, při kterých využívá své vlastní výrobky. V této druhé části firmy dnes pracuje dalších 25 zaměstnanců.

Komentáře

beranidlo – Máte pravdu, beranidlo Movax je jiná liga, za tu dobu by tam nasázelo tak čtyři larzeny v 9 metrech délky.

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.