Teleskopický manipulátor Manitou MT 1030 ST láká na své kompaktní rozměry

Na letošní baumě si odbyla svou premiéru přeplňovaná varianta teleskopického manipulátoru Manitou MT 1030 S s označením Manitou MT 1030 ST. Pojďme se podívat, co nám světová jednička nabízí v kategorii s výškovým dosahem 10 m.

Už na první pohled je zřejmé, že se jedná o kompaktní stroj s krátkým rozvorem, velkou světlou výškou a dobrými nájezdovými úhly, tedy ideální předpoklady pro pohyb v terénu. Rozvor náprav pouhých 2690 mm je umožněn díky uspořádání hydrodynamického pohonu. Čtyřválcový přeplňovaný motor Perkins 1104C-44T s objemem 4,4 l o výkonu 74,5 kW je umístěn napříč na levé straně podvozku, kdežto hydrodynamický měnič a převodovka, které spolu tvoří jeden celek, jsou uloženy podélně uprostřed rámu.

Jak jsou na tom pracovní parametry? Manitou MT 1030 ST má nosnost 3000 kg, a to až do vodorovné vzdálenosti 3,35 m ve výškovém rozsahu 0 - 7 m. Do 9,98 m, což je maximální výškový dosah tohoto manipulátoru, je možno vyzdvihnout břemeno o hmotnosti 2500 kg.

A jaké je to po vyjetí ze stavby na silnici? V prospektu udávaná maximální rychlost 25 km/h je na tuto třídu manipulátorů hodně nízká, avšak ve skutečnosti stroj jede mnohem rychleji, opravdová nejvyšší rychlost je přibližně 36 km/h. Kvůli krátkému rozvoru není jízda při vyšších rychlostech zrovna nejplavnější. Co se týká převodových stupňů, jsou k dispozici 4 stupně pro jízdu vpřed a stejný počet pro pohyb dozadu. Řadí se manuálně jako v autě pákou, zde umístěnou na čelním přístrojovém panelu. Jednička je vpravo dole, čtyřka vlevo nahoře. Kromě řadicí páky najdeme na předním panelu rozměrný štít s kruhovými analogovými ukazateli s módním chromovým lemováním. Oproti předchůdcům se starší kabinou zde přibyly hodiny v designu ostatních tří ukazatelů.

Ovládání teleskopického výložníku se neprovádí pomocí jednoho joysticku, ale prostřednictvím dvou pák umístěných na pravé straně kabiny přímo nad rozvaděčem, páky jsou s tímto rozvaděčem mechanicky spojeny. Není to však jen pouhá snaha o jednoduchost a spolehlivost. Nabízí se nám ovládání, kterému Manitou říká Load Place System (LPS). Zadní pákou se výložník ovládá podobně, jako u běžného nakladače - zvedání a spouštění výložníku a vysýpání či zaklápění lopaty. Na páce je umístěn elektrický přepínač směru jízdy, aby mohla levá ruka strojníka zůstat na volantu. Ovládání pomocí této páky je vhodné při práci s lopatou. Naopak pro manipulaci s paletami do vyšších poloh je pro vás připravena přední ovládací páka, která také ovládá zvedání a spouštění výložníku, ale namísto vyklápění lopaty obsluhuje vysouvání teleskopu. I na této páce je tlačítko, tentokrát však slouží pro odpojení převodovky, když je potřeba veškerý výkon motoru pro pohyb výložníku.

Kabina vzhledem ke kompaktnosti celého stroje nepřekypuje svou šířkou, a tak si za pěkného počasí rádi vyklopíte okénko ve dveřích a loktem spočinete na dveřích. Stísněně se zde však rozhodně cítit nebudete. V ostatních směrech je místa více než dost a nezapomnělo se ani na odkládací schránky a prostory. Výhled z kabiny je ve všech směrech bezproblémový. Servisní přístup pro běžnou kontrolu je dobrý, pouze uzamykatelnost nádrží by mohla být řešena opačně. Nádrž na naftu totiž není opatřena zámkem, kdežto pro nádrž s hydraulickým olejem se zámek našel. Výrobce tak chtěl zřejmě zabránit nechtěnému natankování nafty do hydraulického oleje.

Manitou MT 1030 ST je standardně vybaven úzkými opěrnými patkami, které svou šířkou 2210 mm nepřesahují obrys stroje. Svou celkovou šířkou 2261 mm a délkou 4992 mm (bez přídavného zařízení) omezil tento teleskopický manipulátor své prostorové nároky opravdu na minimum. Mezi nejčastěji používaná přídavná zařízení tohoto a podobných teleskopických manipulátorů patří nakládací lopata a paletizační vidle, dále pracovní plošina, jeřábovací hák a samozřejmě široká paleta dalšího příslušenství.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.