SLI Gemini chrání stroj před přetížením

Ačkoliv umí systém SLI Gemini také „vážit na lopatě“, tam, kde je to vyžadováno slouží jako přetěžovací zařízení. Tento výrobek české firmy SCS servis může být odpovědí na normu ČSN EN 15746-2+A1 pro dvoucestná vozidla pracující na kolejích, podle které každý stroj využívaný jako jeřáb musí být chráněn přetěžovacím systémem.

My jsme se byli podívat na dvoucestné kolové rypadlo Atlas 1604 ZW společnosti Skanska, kde takové zařízení je.

Zjednodušeně řečeno se celý systém skládá z mozku, tedy řídící jednotky a „nervové soustavy“, kterou tvoří tři snímače úhlů a snímače zatížení jednotlivých dílů výložníku a násady. Pomocí těchto čidel systém neustále měří a přepočítává zatížení na výložníku, hlídá klopný moment stroje a varuje strojníka před jeho přetížením. V případě přetížení řídící jednotka blokuje díly výložníku pomocí sady ventilů, aby se nemohl dál zvýšit klopný moment a přetížit tak rypadlo. Ventily jsou součástí zařízení a instalují se na stroj spolu s řídící jednotkou a čidly. Zpravidla se do útrob stroje pohodlně vejdou bez potřeby dalších úprav. 

 Aby zařízení fungovalo i na nakloněné rovině, má zabudovanou digitální libelu, která měří podélný a příčný náklon. Součástí je také monitor, který zobrazuje informace o zatížení a režim, na který je váha přepnutá. Maják na kabině signalizuje přetížení na dálku, takže přehled má i bezpečnostní technik na stavbě. „Kdyby mě chytil, že nemám zařízení zapnuté, mohl bych dostat pokutu. Větší problém by ale nastal, kdybych měl přetěžovací zařízení vypnuté a opravdu se převážil. Potom by šla škoda za mnou,“ říká strojník Jan Holešťák, který se strojem jezdí.

Zařízení umí pracovat v několika režimech. Režim „bagr“ pro klasické bagrování, kdy je zařízení zapnuté, ale nepřepočítává zatížení; režim „koleje“ pro zvýšení bezpečnosti práce při jeřábování na trati a režim „silnice“ pro jeřábování na cestě. Volba těchto režimů umožňuje využít maximální stability stroje na silnici, kdy má nižší těžiště a naopak počítá s horší stabilitou stroje na kolejích. Je možné si také zvolit, jestli pracujete s patkami nebo bez nich. Všechny režimy jsou kalibrovány při montáži servisem. Přepnutím neodpovídajícího režimu je samozřejmě možné systém přechytračit a zvednout i břemeno, do kterého by zařízení ve správném režimu stroj nepustilo. To sebou ale nese velké riziko nehody, takže takové počínání nemůžeme doporučit.   

Samotná obsluha je velmi jednoduchá. Display je dotykový, nanejvýš jednoduchý a přehledný. Není možné se splést. Naleznete na něm volbu všech režimů a také tlačítko „zhasni“. Je praktické především za šera, kdy by display mohl oslňovat. Zařízení i s vypnutým monitorem dál pracuje a strojníka varuje zvuková výstraha. Pokud chce display opět zapnout, stačí dotyk na jakékoliv místo obrazovky.

V jakémkoliv zvoleném režimu je na obrazovce přehledný indikátor zobrazující míru zatížení stroje v procentech. Je rozdělen do tří polí. Bezpečné zatížení je na stupnici vyznačeno zeleně a pohybuje se od 0 do 90 %. Zbývajících 10 % ve žlutém poli je výstraha na hranici nosnosti stroje. Poslední, červené pole pak signalizuje maximální nosnost stroje s ohledem na zatížení a náklon stroje. Ve stejných barvách je i signalizace na venkovním majáku. Signalizace je poměrně dobře vidět i proti slunci, navíc nelze ani přeslechnout. I ve velmi hlučném prostředí zvuk nepříjemně trhá ušní bubínky, aby byl slyšet i přes sluchátka. Být strojníkem, přetížení stroje si už z tohoto důvodu dobře rozmyslím.

Indikátor zobrazující míru zatížení stroje

Indikátor zobrazující míru zatížení stroje

Zařízením Gemini je možné také omezit maximální výšku zvednutí výložníku. Praktické to může být především při práci v tunelu nebo na trati u starších strojů, které to samy neumí. Strojník se nemusí trápit tím, aby náhodou nepotrhal elektrické vedení nebo si neodřel stroj.

Je třeba upozornit, že při jeřábování SLI Gemini nepočítá s žádným přídavným zařízením. Nulové zatížení je počítané po hák. Cokoliv, co je připevněno za ním, je zátěž navíc. „Já mám na rypadle naklápěcí rotátor. Jeho váha už se tedy automaticky připočítává ke zvedanému nákladu,“ vysvětluje strojník.

Pokud často využíváte svůj bagr na zvedání potrubí, pažení nebo například kolejí, zařízení SLI Gemini vám může usnadnit život. Není se o něj potřeba nijak zvlášť starat. „Je pravda, že kromě majáčku a monitoru v kabině se pro mě nic nezměnilo, práci s údržbou navíc mi to nepřidává,“ popisuje strojník. SLI Gemini je spíš pojistka, která ohlídá rovnováhu stroje, zabrání potrhání vysokého napětí a především uchrání pokuty od „bezpečáka“.

Text a foto: Martin Heinl

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.