Rypadlo Wacker Neuson EW 100: Nejrychlejší sympaťák na kolech

V plzeňské půjčovně a servise stavebních strojů RK Rent na rypadla Wacker Neuson nedají dopustit. Jejich společným jmenovatelem je totiž spolehlivost. Loni rozšířil tamější wackeří rodinu desetitunový kolák EW 100. Proč sáhnout zrovna po něm?

Tím největším nej je podle majitele firmy Rudolfa Königa spolehlivost značky. „Je to především o využívání co nejkvalitnějších materiálů. Máme na půjčovně i několik osmiletých strojů, které běžně pracují s kladivama, a dohromady bylo potřeba vyměnit snad jen jeden čep. Komponenty se u Wackeru nevyrábí jako spotřební materiál, ale aby co nejdéle vydržely,“ říká König. Na technický stav strojů dohlíží jeho syn, který otcova slova potvrzuje. Šáhnout se podle něj zatím nemuselo ani na EW 100. Ten má ale za sebou teprve rok provozu a něco málo přes 1000 motohodin.

 

Ze stavby na stavbu

Zásadní klad EW 100 je rychlost. Ve variantě silnice vytáhne 40 km/h, což je u desetitun nevídané (v klasické variantě je to 20 km/h). Udržovat rychlost jízdy pomáhá strojníkovi tempomat.

Řízení přední nápravy doplňuje v doplatkové verzi řízení všech kol a krabí chod. Stroj pohání motor Perkins 854E o výkonu 86 kW, který je podélně uložený na pravém boku stroje. Díky filtru pevných částic splňuje emisní normu Tier IVi. (Už na letošním veletrhu Bauma 2016 budou tématem  u Wacker Neuson motory, kde DPF i AdBlue nahradí oxidační katalyzátor). Oproti minulé generaci klesla spotřeba paliva o 20 % díky optimalizaci hydraulického systému a přidanému provoznímu režimu ECO, který snižuje otáčky motoru a upravuje výkon čerpadla.

Kromě režimu ECO má stroj režim LOW pro jemné práce a power režim HI s maximálním výkonem pro rychlé a energické práce.

Rypadlo má tři přídavné hydraulické okruhy včetně jednoho s proporcionálním ovládáním (volitelně jich může být až pět). Díky hydraulickému rychloupínači nemusí strojník pří výměně přídavného zařízení vylézat z kabiny, což se zvláště u RK Rent hodí – EW 100 totiž pracuje s naklápěcí hlavou, sadou lžic, vrtákem, bouracím kladivem, drapákem a vidlemi.

Kolák má ofsetový dělený výložník a násada může být prodloužená ještě o 30 cm. S ní je maximální rypná hloubka na břitu lžíce 4,25 m, maximální výška na břitu 8,355 m (výšku na čepu výrobce neudává). „Dosah je opravdu dobrý a spolu s powertiltem a vidlemi tak rypadlo často využíváme i jako manipulátor,“ doplňuje syn pana Königa.

Dorazy v koncových polohách otoče i pracovní části jsou tlumené, takže nedochází k zbytečnému poškozování komponentů. „Dobrý strojník to ale nepotřebuje,“ dodává s úsměvem pan König.

 

Propracovaná kabina

Se strojem jezdí bratr Rudolfa Königa, Petr, a nedá ho z ruky. Jako jediné z rypadel se tady EW 100 proto půjčuje výhradně i se strojníkem. Když se ptám Petra Königa na dosavadní zkušenosti, tváří se spokojeně. Dodává ale, že stejně dobře se mu ale jezdilo s osmapůltunovým Casem.

Kabinu pan König udržuje čistou a před vstupem se zouvá. Proč, není těžké uhodnout. Do takového pracovního prostředí by bylo škoda tahat bláto. Uvnitř klimatizované kabiny je snad všechno, co může strojníkovi zpříjemnit práci. Posed je pohodlný s dostatkem místa na nohy a sedadlo jde nastavit všemi možnými směry a způsoby stejně jako loketní opěrky. Strojník má k dispozici menší přihrádku na mobil a drobnosti i větší, kam se vejde například hadr a čisticí prostředek na okno. Samozřejmostí je úchyt na láhev s vodou.

Výhled dozadu a do stran je perfektní jednak díky zadní kameře, jednak díky zpětnému zrcátku na pravé zadní části kapoty, které doplňuje velká čelní zrcadla. Čelní sklo se vysouvá nahoru a vyndat jde i jeho spodní část. Větrat jde i střešním oknem takzvaně na ventilačku. Při slunečném počasí poslouží čelní roletka. Otevírat jde taktéž pravé okýnko. Dveře se otevírají dozadu a zajišťují protikolíkem. K odjištění otevřených dveří slouží páčka z pravé strany sedadla, takže strojník se vůli zavírání nemusí nikam natahovat ani zbytečně namáhat.

Jediné, co se mi v kabině nepozdává, je displej. Oproti obrazovce kamery je několikanásobně menší a trochu nevýrazný, přestože na něm jde upravovat jas. Se strojníky může komunikovat v sedmi evropských jazycích, čeština mezi nimi ale není. Dokola ho zvnějšku lemují provozní kontrolky.

Přes displej s pomocí otočného ovladače (pod displejem) Jog Dial lze například volit nastavení přídavných zařízení. Těchto nastavení si stroj dokáže zapamatovat celou řadu, a to hned pro několik strojníků, kteří by s rypadlem zacházeli vlastním tempem. Směr pojezdu přepíná strojník na joysticku. Při sešlápnutí plynového pedálu nadoraz se na dvě sekundy zvýší tažná síla.

Nakonec i strojník jednu výhradu k rypadlu přece jen má – 246 cm široká a 50 cm vysoká srovnávací radlice dokáže srovnávat jen nahrubo a s některými materiály si příliš neporadí.

U testovaného stroje doplňovaly přední radlici zadní patky. Mezi patkami může být umístěn také držák drapáku. Kombinaci radlice a patek si ale zákazník různě kombinuje podle sebe.

 

Údržba je na specialistech

Pokud je s rypadlem něco v nepořádku, kód chyby se strojníkovi zobrazí na displeji. Dál péči o stroj přebírají mechanici, kteří se starají o většinu údržby.

K údržbovým prostorám se dostanou pod pravou boční kapotou. K dosáhnutí na vzduchový filtr je potřeba využít stupačku, ale stejně jako k ostatním filtrům je k němu přístup bezproblémový. K hydraulice se technici dostanou po bočním odklopení kabiny. Zkontrolovat řídicí jednotku můžou jednoduše přes připojení diagnostiky přímo v kabině.

Stroj má vlastní hadici a palivové čerpadlo, které samo vypne, když je nádrž plná. Na plnou nebo prázdnou nádrž kromě displeje upozorňují kontrolky vedle tankovací hadice.

Mezi stupačkami po pravé straně je velmi prostorná schránka na nářadí. Volitelně může být na obou stranách.

 

Opravdový pomocník

Přestože firma RK Rent si rypadlo EW 100 vybrala kvůli spolehlivosti, vyzdvihnout by se měla i jeho mobilita. Rychlost a obratnost (poloměr otáčení 4 metry, poloměr otoče zádi 1,575 m), se kterými se umí pohybovat „na place“ i mezi stavbami, rozhodně stojí za pozornost.

A pokud můžu doplnit vlastní pohled, na první pohled mě okouzlil svým designem. Nikde nic zbytečně netrčí, elegantní tvary nástavby neruší žádné ostré hrany a v kontrastu s klasickým neurvalým podvozkem dodávají rypadlu zvláštní šarm.

   

Srovnání kolových rypadel stejné hmotnostní kategorie:

Kolové rypadlo

Wacker Neuson EW 100

 

Takeuchi TB 295W Komatsu PW98MR-8
Hmotnost (kg) 10140 9765 9800
Výkon motoru (kW) 86 77 50,7
Emise Tier IVi, DPF Tier IV, DPF Tier III,
Přepravní rychlost km/h 20/40 29 30
Poloměr otoče zádi (cm) 1575 1690 1440

Komentáře

EW 100 – Tak tenhle stroj sem sedlal minulej rok.Závidím tu naklápěcí hlavu , to jsem neměl.K tomu pedálu pojezdu , to zrovna nebyl nejlepší nápad.Když chce člověk zrovna jet napul přejede díru skočí mu tam dvojka..se nepovedlo.Taky má stroj zabezpečení kuli zavzdušnění.Při čtvrtce nádrže to chcípne , pozor na tohappyA taky koukám , nemá blatníky?Ten u nás měl , první den sem je sundal otočí při výkyvu nápravy.A s tou spotřebou 20%..no nejsem si jistej oproti starší generaci spíš 10%.Tenhle má taky o něco větší nádrž.

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.