Pětitunový Hanix H55DR je první vlaštovkou nové řady pásových minirypadel

Pětitunové pásové minirypadlo Hanix H55DR s nulovým přesahem zádě, jehož prototyp byl vystaven na letošní Baumě v Mnichově, je prvním představitelem minirypadel nové řady D. Hanix jiné stroje než minirypadla nenabízí a spíše si zakládá na robustnosti a spolehlivosti než na převratných technologiích.

A takový je i nový Hanix H55DR. Hranatá kapotáž, kterou se stále vyznačují současná minirypadla od Hanixu, se u H55DR mírně zaoblila, zvětšila se kabina, přibyly nové funkce jako automatický návrat motoru do volnoběžných otáček nebo automatické vypnutí motoru po 5 minutách volnoběhu

Otočný svšek je umístěn poměrně nízko nad podvozkem, což velmi svědčí celkové stabilitě. I když některé části kapoty vypadají díky svému ladnému tvarování jako z plastu, ve skutečnosti jsou všechny plechové. Výrobce to zdůvodňuje větší odolností a snadnějšími opravami v případě poškození. Důraz byl kladen na ochranu pístnic a hadic hydraulického válce radlice, stejně jako na snadnou výměnu hydraulických hadic na podkopu.

Kabina má půdorys nepravidelného pětiúhelníku, úhel otevření dveří je 190° a při tomto plném otevření nepřesahuje rám dveří obrys otočného svršku. Základní provozní informace zprostředkovává nový panel umístěný na jakémsi „husím krku“ na pravé straně kabiny, kde bude spolehlivě překážet pravému kolenu vyššího strojníka. Před joysticky jsou umístěny opěrky pro zápěstí, které jsou pohodlně polstrované, ale nacházejí se celkem vysoko a nedají se výškově nastavit.

Tuhost odpružení sedadla se díky ukazateli v podobě červené šipky dá velmi snadno nastavit dle hmotnosti strojníka, ale rezervy bych viděl v podélném nastavení polohy sedadla. Může se posouvat jen sedadlo samotné nebo spolu s joysticky, ale při zadní poloze nelze joysticky posunout více dopředu. Prý se to bude ještě řešit, stejně jako nastavení područek u joysticků.

Dobrý servisní přístup zabezpečují dva velké vyklápěcí panely – jeden vzadu (např. měrka a dolévání motorového oleje, expanzní nádržka chladicí kapaliny, vzduchový filtr) a druhý na pravé straně (hlavní rozvaděč, nádobka ostřikovače čelního skla, akumulátor) – oba vybavené plynovými vzpěrami.

Minirypadlo Hanix H55DR s kabinou a gumovými pásy má hmotost 5350 kg. Funkci spalovacího motoru zastává Kubota V2403M-DI, atmosférický čtyřválec o obsahu 2434 cm3 a výkonu 32,3 kW. V hydraulickém systému pracuje axiální pístové čerpadlo s průtokem 129,6 l/min, hydraulicky poháněná přídavná zařízení zásobuje samostatné zubové čerpadlo o maximálním průtoku 80 l/min. Největší pojezdová rychlost činí 4,6 km/h.

Hanix Europe Ltd. byl založen v roce 1988 společnostmi Handozer Industries a Itochu Corporation pod názvem Nissan v anglickém Dentonu nedaleko Manchesteru, aby zde vyráběl minirypadla. Roku 1989 se jméno změnilo na Hanix a v roce 1995 vystřídala Handozer firma Furukawa. O čtyři roky výroba v Dentonu skončila a od této doby všechny stroje Hanix vyrábí japonská firma Nagano (do té doby jen některé, nejmenší H08 byl vyráběn firmou Eurodig).

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.