Pásové midirypadlo Caterpillar 308E CR: Žádné čáry - větší svaly

Největší stroj v produktové řadě minirypadel Caterpillar, typ 308E CR, opustil přizpůsobivě zaoblený půdorys 308D CR, aby se vrátil k tradičnějšímu pojetí. Zadní část 308E se ve srovnání s 308D prodloužila a část ze své kompaktnosti obětovala za univerzálněji použitelné vlastnosti – zvýšenou stabilitu a nosnost.

Stroj dosahuje provozní hmotnosti 8210 kg a maximální hloubky rýpání 4724 mm. V nabídce je již pouze provedení s natáčecím výložníkem, dříve označované jako SB. Na testovaný stroj bylo přišroubované přídavné protizávaží, které je nutné pouze v nejextrémnějších případech, pro běžnou práci by ho strojníci potřebovat neměli. Dle konstruktérů je 308E bez přídavného protizávaží postavena tak, aby měla stejné schopnosti jako 308D s protizávažím.

 

Pod kapotou nezůstal kámen na kameni

Stejně jako u některých jiných kompaktních strojů Caterpillar, které byly letos představeny, buší pod kapotou motor C3.3, který nahradil pohonnou jednotku od Mitsubishi. Motor má výkon 49,7 kW, což představuje nárůst o 17 %. Výkon hydraulického čerpadla se také zvýšil, dokonce o 20 %.

Ke všem servisním místům se pochopitelně dostanete z úrovně země. 308E zde převzalo koncepci od minirypadel a oproti staršímu modelu se snaží přístup ještě vylepšit. Rozměrný odklopný panel kapoty vzadu na levém rohu odkrývá hydraulické čerpadlo, filtr hydraulického oleje a vzduchový filtr. Zadní servisní otvor umožňuje přístup k motoru, alternátoru a místům denní kontroly a údržby. A otevírací panel na pravé straně ukrývá chladiče, hydraulický rozvaděč, akumulátor a také elektrické tankovací čerpadlo s hadicí.

 

Schopný dělník

Strojník sedí v širší, hranatější kabině. Vstup usnadňuje výklopná konzola levého joysticku, rozlehlá plochá podlaha zůstala zachovaná. Vzduchem odpružené vyhřívané sedadlo je součástí standardní výbavy.

Sedadlo ani joysticky nedisponují nastavitelnou výškou, upravitelná je pouze výška malých opěrek zápěstí. Na můj vkus jsou joysticky situovány poněkud nízko, navíc při posunu sedadla vzad zůstanou docela hodně vepředu. Nicméně jsem spokojen s místem pro nohy a dobrou vzdáleností a přirozeným úhlem pedálů pojezdu.

Natáčení výložníku pro mimoosé rýpání se aktivuje tlačítkem na levém joysticku. Po jeho stisku se změní funkce vedle umístěného potenciometru, který v základním nastavení slouží pro ovládání průtoku oleje do přídavného okruhu. Jakmile stisknete přepínací tlačítko, změní se potenciometr na ovladač natočení výložníku.

Přepínač želva-zajíc nyní nalezneme při ruce na páce ovládání dozerové radlice. Testovaný stroj byl vybaven klimatizací, jejíž jednoduchý ovládací panel byl utopen vedle sedadla.

K práci se strojem nelze mít vážnějších výhrad – rypadlo znamenitě reaguje na podněty od joysticků, má více než dostatečnou sílu a problém se stabilitou nezná ani při otáčení s nataženým výložníkem a lžící plnou šutrů.  Kdo ví, jak by to vypadalo bez protizávaží, ale s ním se chová značně nadstandardně. Snad jen ty kovové rezonance přicházející z pod kapoty při přechodu z volnoběžných otáček na nejvyšší si mohlo odpustit. Ale to je patrně záležitost jen tohoto raného kusu.

Ale nejen podkopem bagr je živ. Výkonové obrození pozitivně zasáhlo i další nezbytné funkce stroje – otoč a pojezd.

 

Palubní displej – centrum dění

Jedna z největších změn spočívá v displeji. Jedná se o zcela nový displej s mnoha zajímavými funkcemi, kterému Caterpillar říká COMPASS. Nikoliv proto, že byste podle něj mohli určovat světové strany, nýbrž je to zkratka pro Complete Operation, Maintenance, Performance and Security System, tedy Kompletní systém ovládání, údržby, nastavení a zabezpečení.

Co se výkonu rypadla týká, lze volit z režimů Economy, Auto Idle (automatický návrat do volnoběžných otáček) a kombinaci obou. Poněkud skrytý je zde „normální“ režim Standard, do kterého se dostanete vypnutím režimu Economy.

Po výměně hydraulicky poháněného přídavného zařízení strojníkovi stačí změnit předvolbu na displeji, čímž se průtok a tlak hydraulického oleje přizpůsobí danému zařízení. Stejně tak lze na monitoru zajišťovat a odjišťovat hydraulický rychloupínač, pokud je jím stroj vybaven (dříve pro něj bylo samostatné tlačítko).

Na displeji je nyní možno spustit i kontinuální průtok pro přídavná zařízení, která ho ke svému provozu vyžadují. Funkce kontinuálního průtoku neustále zachovává zvolený průtok bez nutnosti zásahu strojníka.

U amerických verzí lze prostřednictvím displeje přepnout joystickové ovládání podkopu z ISO na SAE. To je vlastnost, o které se domnívám, že by ji někteří strojníci přivítali i u nás v Evropě. Monitor je také připraven zobrazovat dění za strojem, pokud je stroj vybaven kamerou.

V případě zabezpečovacího systému slouží displej jako jeho ovládací panel. Mimo jiné jej lze nastavit třeba i tak, že pokud strojník na půl hodiny odejde od stroje a potom ho chce znovu nastartovat, stroj po něm opět nepožaduje bezpečnostní kód.

 

Závěr

Caterpillar 308E je diametrálně odlišný od svého předchůdce. Pokud jste se zhlédli v kompaktnosti předešlé 308D, v tomto ji 308E nepředčí. Ve všem ostatním však bude déčko éčku dýchat na záda.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.