Novinka L350F je největším kolovým nakladačem značky Volvo

Největší nakladač firmy Volvo přichází, aby vystřídal Volvo L330E, které se vyrábělo v USA. Nový nakladač Volvo L350F o hmotnosti 50 až 56 tun se vyrábí ve Švédsku a hodlá se postavit zavedeným konkurentům v podobě Caterpillaru 988H a Komatsu WA600-6. Dle jejich vzoru vyměnil klasickou předlohovou převodovku za odolnější planetovou se zámkem měniče krouticího momentu.

Nový přeplňovaný řadový šestiválec Volvo D16E V-ACT s mezichladičem stlačeného vzduchu a se čtyřmi ventily na válec omezuje své zplodiny pomocí jednoduchého systému I-EGR (Internal Exhaust Gas Recirculation = vnitřní recirkulace výfukových plynů). Tento patentovaný systém využívá rozvodu OHC, u kterého vačkový hřídel ovládá ventily pomocí vahadel. Vtip je v použití tzv. dvojitých vahadel, která výfukové ventily mírně otevírají také během sání, čímž se část spalin vrátí zpět a znovu se účastní procesu spalování. Výkon motoru se v porovnání s předchozím typem zvýšil o 27 kW na 397 kW.

Čtyřrychlostní automatická planetová převodovka Volvo HTE 400 vystřídala klasickou předlohovou převodovku Clark 8421H-21 a umožňuje nakladači nejvyšší rychlost 35,7 km/h. Při třetí a čtvrté rychlosti se automaticky uzavírá hydrodynamický měnič.

Samotné nakládací zařízení bylo přepracováno, ale stále se drží osvědčené Z-kinematiky. Největší změnou je tak nahrazení dvou hydraulických válců pro vyklápění lopaty jedním velikým (i když kratším). Na přání je možno nakladač vybavit systémem BSS (Boom Suspension System), který tlumí přenášení kmitů od výložníku na podvozek a u tohoto nakladače může pracovat ve dvou režimech. Velikost skalních lopat se pohybuje okolo 7 m3, pro lehké materiály lze použít lopatu s objemem až 12,7 m3.

Co má Volvo navíc, je systém řízení CDC (Comfort Drive Control), který je nyní součástí standardní výbavy – umožňuje zvolit si buď řízení volantem anebo ovladačem u levé loketní opěrky. Citlivost řízení reaguje na rychlost jízdy nakladače, s vyšší rychlostí citlivost klesá. Řízení dále usnadňuje tlumení koncových poloh hydraulických válců řízení, čímž je zabráněno nepříjemnému otřesu při rychlém plném vytočení nakladače.

Hydraulický systém pokračuje stejnou cestou, tedy load sensing, dvě stavitelná axiální pístová čerpadla a priorita řízení. Změna se dotkla ovládání – signál od pák v kabině se nepřenáší na hlavní rozvaděč hydraulicky, nýbrž elektricky. Kabina nakladače je zcela nová, a kdybychom ji měli charakterizovat dvěma slovy, museli bychom asi použít větší a bezpečnější. Kabina má integrovanou ochranu při převrácení stroje, původní nakladač L330E musel jezdit s namontovaným ochranným rámem. V nové kabině nechybí displej elektronického monitorovacího systému Contronic, zvětšily se prosklené plochy pro lepší výhled a počet stupňů ventilátoru topení se razantně zvýšil ze čtyř na jedenáct.

Společnost Volvo byla založena roku 1927 ve švédském městě Gothenburg. Začínala s výrobou osobních a nákladních automobilů a ve čtyřicátých letech se pustila do výroby traktorů. V roce 1950 převzala firmu AB Bolinder-Munktell (BM), aby o čtyři roky později divize BM zorganizovala montáž svého prvního kolového nakladače Bolinder-Munktell H 10. Díky akvizici firmy Parca mohlo v roce 1969 představit Volvo svůj první kloubový nakladač BM-Volvo Parca 1640. Do stáje stavebních strojů Volvo se časem dostala celá řada známých jmen jako Zettelmeyer, Åkerman, Kockum, Clark Michigan, Pel-Job, Samsung, Champion nebo Scat Trac.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.