Naklápěcí rotátor NARO 20: Když si v Česku sáhnou až za roh

Výkopy kolem překážek, mezi potrubím, dočišťování příkopů, usazování obrubníků, žlabů, práce ve stísněných podmínkách. Odpovědí na práce, do kterých se strojníkům ne vždy chce, je naklápěcí rotátor.

V severských zemích běžný pomocník umístěný mezí výložníkem a přídavným zařízením, který umožňuje současně naklápěcí a neomezený krouživý pohyb. Přestože na stavbách zatím příliš běžný není, na severu i západě slaví úspěch. Nyní se k těmto komponentům většinou skandinávské výroby připojuje i první český rotátor Naro 20 od prostějovské společnosti Nekr.

Název Naro je výsledkem spojení počátečních dvou písmen naklápěcího rotátoru. Stejně tak název společnosti Nekr podle příjmení jejích zakladatelů Pavla Nezvala a Jiřího Krepla.

Vzbuzení spícího projektu

Přestože rotátor firma představila teprve loni na veletrhu Expo Mokrá, výroba se zatím rozjíždí a nacenění a hlavní distribuce se bude připravovat na letošek, první návrhy naklápěcího rotátoru se na výkresech v Nekru objevily před více než deseti lety. „Tenkrát jsme měli naklápěcí rotátor vyvíjet pro firmu Austro Baumaschinen, která prodávala rypadla s nakolejovacím podvozkem. Udělali jsme řadu výpočtů, ale náš externí výpočtář nás tenkrát zrazoval, že otočná hlava nemůže při práci vydržet,“ vypráví jednatel společnosti Nekr pan Krepl. Projekt tedy zůstal u ledu, odkud ho firma znovu vytáhla před dvěma lety. „Podobná zařízení se začala rozšiřovat ze severu a z Německa. Zjistili jsme, že některé výpočty byly chybné, ale princip, který jsme tehdy opustili, funguje a otáčecí hlava při práci vydrží. K projektu jsme se proto zase vrátili,“ říká jednatel.

Do vývoje se Nekr znovu pustil společně s firmou OHL ŽS. „S touto firmou dlouhodobě spolupracujeme. Když hledali někoho, od koho by naklápěcí rotátory brali, nakonec jsme se dohodli spolu. Zařízení jsme tak vyvíjeli přímo podle jejich požadavků, které jsme konzultovali s ředitelem divize pověřeným řízením závodu Mechanizace a produkční centra firmy OHL ŽS Miroslavem Dobrovolným,“ vysvětluje Krepl.

S několika naklápěcími rotátory Naro 20 se tak na stavbách OHL ŽS dá setkat už nyní. „Teď jsou to rotátory pro stroje v rozmezí zhruba od 16 do 22 tun. Připravujeme ale celkem pět typů. Jeden pro o jedno vyšší váhovou kategorii a tři pro nižší váhové kategorie až do 5 tun. O rotátorech na stroje pod 5 tun zatím neuvažujeme,“ dodává jednatel.

Poskládej si sám

Naro 20 je v podstatě skládačka. Šest komponentů nabízí různé variace. Některé lze vypustit zcela. Představíme si je odshora dolů.

Horní hydraulický rychloupínač

K výložníku stroje se připojí hydraulický rychloupínač přizpůsobený konkrétnímu stroji. Je kompatibilní s upínáním naklápěcího rotátoru Naro 20, ale je možné ho použít i bez rotátoru přímo k upnutí přídavného zařízení. Pokud nemá uživatel o hydraulický rychloupínač zájem, nebo chce použít vlastní, dá se vynechat. Varianta bez rychloupínače se hodí především tam, kde strojník vykonává pouze práce vhodné pro naklápěcí rotátor, tedy například dokončovací práce, práce se štěrkem a narušenou zeminou. Bez rychloupínače se sníží výška celého zařízení a rypná síla není tolik omezena. Pokud rypadlo často pracuje například s bouracím kladivem, kde by mohlo dojít k poškození rotátoru, je hydraulický rychloupínač kvůli snadné výměně na místě.

Upínací deska

Spodní část desky se připevňuje na blok naklápěcího rotátoru, horní část k hydraulickému rychloupínači. Pokud je rychloupínač vynechám, je možné ji připevnit čepy přímo k výložníku.

Blok naklápěcího rotátoru

Hlavní částí skládačky je samotný blok naklápěcího rotátoru. Naro 20 místo obvyklých naklápěcích pístnic v základní verzi používá princip naklápěcí hlavy. Má neomezenou rotaci a na každou stranu se naklápí o 50°. Středem může vést hydraulický otočný převaděč pro ovládání některých přídavných zařízení. Hydraulicky i elektricky je připojen jedním Multi-X konektorem. „Pod krytem jsou přívody hydrauliky, elektroventily a hlavní rozvaděč. Pomocí elektroventilů se přepíná horní upínač, nebo otoč. Dále je tu přívod rychloupínače a přepínání tří okruhů – spodního rychloupínače a dvou přídavných zařízení.“ vypočítává vedoucí konstrukce a výroby Nekru Zbyněk R. Hloušek. Každé těleso uvnitř je vrtané kanálky, kudy protéká olej.

V pomyslném řezu otoče je vidět robustní šnek a šnekové kolo s mazacími kanály. Kvůli vymezení vůle jsou uvnitř sady podložek, které se při vychození vyndají a celé šnekové soukolí se přitáhne. „Vzniku vůlí je ale samozřejmě lepší předejít a to tak, že se rotátor používá, jak má. Například se s ním nepoužívá kladivo, nebo netěží skála,“ upozorňuje Krepl.

Samotný šnek je šikmo pootočený, zatímco běžně se do skříně naklápěcích rotátorů vkládá nakolmo. „V takovém případě ale vždy na jedné straně mírně vyčnívá hydromotor. My ho stočili tak, že je celý schovaný za tělesem rychloupínače, které ho chrání proti poškození,“ říká Hloušek.

 Pro zájemce je možné získat i verzi s hydraulickými válci. Každá z verzí má své výhody i nevýhody. U naklápěcích pístnic je hlavní výhodou nižší cena. Mluví pro ně také nižší hmotnost a menší výška bloku samotného naklápěcího rotátoru. Tím pádem není tolik snížena rypná síla bagru, jako u řešení s naklápěcí hlavou. S určitým snížením rypné síly ale musí strojník počítat, ať už zvolí jakýkoli model. Válce naopak nedosáhnou takového náklonu. Na každou stranu je strojník naklopí „jen“ o 40°. Stejný typ naklápěcího rotátoru od firmy Engcon se sice dostane ještě o 5° dále, modelu s naklápěcí hlavou se ale ani tak nevyrovná. Válci se zvyšuje také šířka celého zařízení, takže je nemožné dostat se do některých výkopů, které naklápěcí hlava s šířkou 500 mm zvládne bez problémů. S hmotností verze s hlavou začíná na 700 kg. Výška, nebo spíše délka, o kterou se pracovní část rypadla prodlouží, začíná na 650 mm. U verze s naklápěcímí pístnicemi je tato délka asi o 200 mm kratší.

Manipulační kleště

Vedle hlavního přídavného zařízení, se kterým Naro 20 pracuje (většinou lopata), je možné k bloku naklápěcího rotátoru pomocí rychlospojek připnout kazetu s dalším zařízením, jako jsou kleště nebo úchyty na koleje. „Dvěma čepy tam lze připojit v podstatě jakékoli hydraulické zařízení. Kromě kleští třeba i vibrační zařízení,“ říká Krepl. Pokud se tento nástroj zrovna nepoužívá, dá se jednoduše oddělat kvůli zbytečnému přesahu i hmotnosti.

Spodní hydraulický upínač

Nářadí na rotátoru jde jednoduše měnit přes hydraulický rychloupínač. Ten je pro případ nehody chráněn dvěma nezávislými zámky, každý samostatně jistí jeden upínací klín. Při chybějícím přídavném okruhu ho lze nahradit mechanickým upínačem. Nekr ho nabízí v padesáti variacích podle parametrů zahraničních výrobců.   

Přídavné zařízení

K naklápěcímu rotátoru může strojník upínat lopaty a zařízení dodané s rotátorem nebo své vlastní.

 

Pro práci s naklápěcím rotátorem potřebuje strojník minimálně jeden přídavný okruh. Na něm potom elektronicky přepíná otoč a naklápění. Řídící elektronika si udělá součtový průtok a proporcionální ventily rozdělují část oleje do naklápění, část do rotace. V takovém případě se předpokládá, že je rotátor připevněný přímo k výložníku nebo přes mechanický rychloupínač a stejně tak koncové přídavné zařízení je připojeno mechanickým rychloupínačem.

S každým dalším okruhem navíc si strojník vybírá, na co jej využije. Naklápění a rotace můžou mít každé vlastní okruh, stejně tak oba hydraulické rychloupínače, nebo přídavné kleště. Pokud ale některý z okruhů ovládá spodní rychloupínač nebo je dole umístěno hydraulické zařízení, je potřeba, aby skrz blok rotátoru vedl rotační převaděč. „Je to několikastupňová rozváděcí kostka, která prochází středem rotátoru, různě se otáčí a sleduje rotaci celého zařízení,“ vysvětluje Hloušek.

  

V akci   

Jak se s rotátorem pracuje, jsme se vyrazili podívat na stavbu OHL ŽS nedaleko města Tábor. Jako odborného poradce jsem si přizvala pana Petra Medunu z firmy Naklápěcí rotátory, který se dovozem, servisem a prodejem švédských rotátorů zabývá řadu let a je jedním z průkopníků v této oblasti u nás.

Na stavbě strojník zrovna nasazuje rotátor na kolové rypadlo Liebherr A 918 Compact. Zařízení, v tomto případě Naro 20 s naklápěcí hlavou pro stroje od 16 do 22 tun s nainstalovanou kazetou s manipulačními kleštěmi, připíná přes hydraulický rychloupínač z kabiny stroje. Poté vystupuje, aby k rotátoru napojil tři hydraulické okruhy. Trvá to jen asi dvě minuty včetně pózování pro fotku. „Všechny hadice jsou spojené přes rychlospojku. Její dvě části jen zasunu do sebe a zaklapnu páčkou,“ ukazuje strojník. Celou část s rychlospojkou poté překlopí kovovým krytem, který brání jejímu poškození, a zajistí ho závlačkou. „Nasazování rotátoru je rychlé a pohodlné. Stejně tak následné napojení lopaty. Nemám, co bych tomu vytkl,“ pochvaluje si strojník. Své tvrzení ale vzápětí lehce zpochybní, když při zvedání rotátoru škrtne přídavnými kleštěmi o zem. Kazeta přece jen značně vyčnívá a přes lopatu nemusí být z kabiny vidět, takže si strojník musí zvyknout, že ji tam má. Problém naopak nemá ani s chybějícím centrálním mazáním. „K položenému rotátoru se jednoduše dostanu ze země,“ ukazuje mazací místa na bocích bloku.

Za pár vteřin připojí z kabiny stroje také svahovací lopatu a i s rypadlem se přemístí k výkopu. Na levém joysticku ovládá rotaci Nara, na pravém naklápění. Na joysticku přepíná i ovládání rotátoru na ovládání kleští. Přes displej ve stroji lze ale ovládání přizpůsobit požadavkům strojníka.

Ve výkopu demonstruje práci s lopatou, která je díky naklápěcímu rotátoru ohebná i do jinak nepředstavitelných úhlů a do vzniklého výkopu skládá kleštěmi uchycenými na rotátor betonové žlaby.

„Zajímavý je způsob uchycení kleští. Na vyndávací kazetě hrozně trčí dopředu. U svahování to tolik nevadí, ale v úzkém výkopu je to nepraktické a bagr se může o kleště zasekávat. Výhodou naopak je možnost sundání celé kazety, to u značky Steelwrist není. Drapák čí kleště jdou samozřejmě demontovat také, ale netrvá to tak krátce. Tam ale zase vyčnívají mnohem méně a při práci lopatou nezavazí. Tohle řešení má svá pro i proti,“ přemítá Meduna. Manipulační kleště mu navíc na práci se žlaby připadají příliš hrubé a neohrabané. Ty se ale podle Krepla dají nahradit za jemnější se třemi drápy či jiný nástroj.

„Samotného mě vysoká úroveň Nara 20 překvapila. Není to zařízení, které by si člověk mohl stlouct doma v dílně, takže je vidět, že v Nekru pro něj mají slušné zázemí. Na jednu stranu je to pro mě samozřejmě konkurence, na druhou stranu může další výrobce naklápěcích rotátorů pozvednout povědomí o tomto zařízení u nás. Například ve Skandinávii by strojník do bagru bez naklápěcího rotátoru odmítal sednout a s bagrem bez tohoto vybavení by ho ani na žádné stavbě nevzali. Pokud i u nás firmy pochopí, jak se díky tomu práce zjednoduší a zefektivní, budou vedle sebe mít místo nejen Steelwrist a Nekr, ale i další značky. Po silnicích nám přece také nejezdí jenom škodovky,“ připomíná Meduna.

 

Závěr

Přijít na český trh s výrobkem, na který na zdejších stavbách zatím příliš neslyší, byl od společnosti Nekr odvážný krok. Hlavní výhodou Nara 20 je, že se jedná o skládačku, kterou lze sestavit přesně podle očekávání zákazníka. U bočního přídavného hydraulického zařízení jako jsou kleště a drapáky lze narazit na velikost vyčnívající kazety s těmito komponenty, která značně přečnívá přes rozměry rotátoru. Tu však lze při nečinnosti jednoduše vyjmout. Nekr navíc už nyní plánuje novou verzi, která rozměry kazety uskromní. Pozorovateli také neunikne, že části bloku naklápěcího rotátoru jsou k sobě svařeny. Přesnější, lehčí, ale zároveň i dražší odlévání ve formě firma zváží, až se výroba rotátorů rozjede ve větším.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.