Manitou MANIHOE - rypadlonakladač s teleskopem nebo manipulátor s podkopem?

V poslední době se začínají ve stavebnictví stále více prosazovat teleskopické manipulátory. Jsou to velmi všestranné stroje, ale do stoprocentní univerzálnosti jim chybí jedna důležitá věc - podkop.

Odpověď na tuto skutečnost přichází nyní přímo od samotného duchovního otce teleskopických manipulátorů - francouzské firmy Manitou. V roce 1957 začal zaladatel firmy Marcel Braud jako první vyrábět terénní vysokozdvižné vozíky, v roce 1981 vyjely první teleskopické manipulátory Maniscopic, v letech 1982 až 1984 vyráběl Manitou v Anglii minirypadla Manidig 325 a teď, na počátku roku 2004, představil Manitou prototyp MANIHOE, jehož název vznikl spojením první poloviny značky MANItou a druhé poloviny anglického slova backHOE (čti bekhou, česky podkop). A jak vlastně Manitou připojení podkopu k manipulátoru vyřešil?

Přesuvný podkop s teleskopickou násadou umístil dozadu tak, jak je tomu u rypadlonakladačů. Konkrétně použil kompletní podkopové zařízení včetně opěrných patek z rypadlonakladačů New Holland současné řady LB. Jak ale tento podkop ovládat? Z kabiny klasického manipulátoru by to nešlo, protože je úzká a krátká, a strojník potřebuje prostor na otočení na sedadle směrem vzad k ovládacím pákám podkopu. Navíc potřebuje sedět o něco výše, aby měl dobrý výhled na podkopovou lžíci. Zde opět posloužil rypadlonakladač New Holland, který nabízí komfortní a prostornou kabinu. Vzhledem k šířce kabiny a oboustrannému nastupování byla kabina umístěna uprostřed a zabrala tak místo teleskopickému výložníku nakladače. Ten tedy putoval před kabinu, čímž bohužel muselo dojít k jeho drastickému zkrácení. Motor Perkins 101 o výkonu 74,4 kW splňující EURO II je uložen na straně, jak je dnes u manipulátorů zvykem. Výkon motoru se přenáší přes hydrodynamický měnič a čtyřstupňovou mechanickou převodovku na obě řízené nápravy s vestavěnými brzdami a automatickou uzávěrkou diferenciálů.

Nosnost na paletizačních vidlích je 2500 kg, maximální výška zdvihu 5,22 m a největší vodorovný dosah 3 m (obě hodnoty se vztahují k bodu na paletizačních vidlích vzdálenému 0,5 m od svislé stěny vidlí). Rychloupínač je kompatibilní s ostatními manipulátory značky Manitou. Podkopové zařízení má největší hloubkový dosah 6,15 m, vodorovný dosah od zadní nápravy je 6,95 m a vylamovací síla lžíce 61,55 kN.

V porovnání s klasickým rypadlonakladačem 4x4x4 nabízí MANIHOE přirozeně větší výškový a dopředný dosah nakládacího zařízení, nicméně za klasickými manipulátory dané hmotnostní kategorie tyto hodnoty výrazně zaostávají. Pokud by se prototyp měl dostat do výroby, bude jeho úspěch velice souviset s jeho prodejní cenou. Pokud by byla srovnatelná se současnými rypadlonakladači 4x4x4, má velikou šanci. Málokdo však zaplatí výrazně vyšší cenu za o 1,5 m větší výškový dosah a 2,5 m větší vodorovný dosah nakladače, navíc při nosnosti nižší o více než tunu.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.