Malý smykem řízený nakladač Bobcat S100 na pozadí velkých změn

Když Bobcat počátkem roku uváděl na trh kompaktní smykem řízený nakladač S100, nikdo nemohl vědět, že za několik měsíců bude americký symbol patřit korejskému Doosanu. V polovině prázdnin internetem prosvištěla zpráva o prodeji za částku 4,9 miliardy $, do které Ingersoll-Rand, dosavadní majitel Bobcatu, zahrnul 11 továren, včetně továrny na výrobu hydraulických kladiv a nůžek Montabert.

Vzhledem k překrývajícímu se sortimentu smykem řízených nakladačů a minirypadel obou výrobců, a vzhledem k zájmům dealerů Bobcatu, které nebaví posílat zájemce o větší rypadla ke konkurenci, lze výhledově očekávat jistá doladění jak v produktových řadách, tak i v obchodních zastoupeních, přestože Doosan prohlašuje, že žádné změny nejsou v tuto chvíli na stole.

Pro výrobu Bobcatu S100 byla kromě nového výrobního závodu v Číně určena i česká továrna v Dobříši, kde se vyráběl již předchůdce typu S100, Bobcat 553. Jedná se o kategorii malých smykem řízených nakladačů převážně určených do stísněných prostor a do zemědělství. Existují i menší smykem řízené nakladače, ovšem velikost a výkon Bobcatu S100 je kompromisem mezi kompaktními rozměry a dobrými technickými parametry. Nosnost 453 kg a maximální výška čepu nakladače 2633 mm jsou parametry stroje s provozní hmotností 1800 kg a celkovou šířkou 1267 mm (1182 mm bez lopaty).

Až na podobné rozměry nemá S100 se starým 553 mnoho společného. Nové tvary, silnější čtyřválcový, příčně uložený motor Kubota V1505-E2B o výkonu 25 kW a větší pracovní čerpadlo s průtokem 50 l/min – to jsou hlavní odlišnosti od předchůdce.

Olej do hydromotorů pojezdu dodává dvojice stavitelných pístových čerpadel. Krouticí moment je přenášen na kola prostřednictvím čtyř bezúdržbových řetězů umístěných centrálně v jedné převodové skříni, ve které se musí každých 1000 motohodin měnit olej. Nejvyšší rychlost 10,4 km/h zůstává na stejné úrovni, jako u předchozího typu.

Jeden válec vyklápění lopaty byl vystřídán dvojicí válců umístěných po stranách, což zlepšilo výhled na přídavné zařízení a usnadnilo nastupování a vystupování ze stroje. Jako volitelné příslušenství je možno objednat vypínatelné hydraulické vyrovnávání lopaty při zvedání. Rychloupínač přídavných zařízení je kompatibilní s většími typy strojů Bobcat a na přání je ho možno objednat i v hydraulické verzi, u které nemusí strojník pro výměnu přídavných zařízení bez hydraulického pohonu vůbec opouštět kabinu.

Cílem Bobcatu bylo co nejvíce přiblížit nakladač S100 větším typům nejen po stránce výkonnostní, ale i ergonomické, a proto Bobcat S100 od těchto typů převzal prostornou zaoblenou kabinu. Joysticky zde však nenajdeme ani za příplatek, pouze americkou klasiku – páky pro pojezd a nožní pedály pro ovládání výložníku a lopaty.

V globálním měřítku tato velikost smykem řízeného nakladače nemá mnoho vážných konkurentů, ovšem u nás může být situace trochu jiná. Letos se totiž přihlásil o slovo slovenský Locust L 453 a uvidíme, jak se těmto strojům bude dařit u českých a slovenských stavbařů a zemědělců. V našem stavebnictví však roste zájem spíše o větší smykem řízené nakladače a kritéria výběru se často omezují na to, zda daný stroj unese či neunese paletu zámkové dlažby…

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.