Komatsu PC88MR-10: Recenze

K dnešní recenzi jsem si přizval majitele stavební firmy ze Zlaté Olešnice, pana Richarda Wiehla. Jedním ze strojů, které pan Wiehl vlastní, je pásové midi 308D od Caterpillaru, a když je k tomu příležitost, zkouší podobné stroje jiných značek. Na letošní Marokánce si proto nemohl nechat ujít žluté Komatsu PC88MR-10.

Výrobce Komatsu Italia Manufacturing S.p.A.
Model Komatsu PC88MR-10 Stroj Rypadlo pásové
Výr. č. KMTPC249JGUF10056 Výroba Itálie
Hmotnost 8 800 kg Rok výr. 2016 Mth 6
Motor Komatsu SAA4D95LE-6-C Kód 4C13
ECS EM, TC, CAC, EGR, ECM, OC, DFI Výroba Japonsko
Objem 3,261 l Výkon 51 kW RPM 1950
PZ Hyd. RU Triga 100-5878, lžíce Triga (š. 800 mm, 5 zubů Hensley XS20 SYL), nivelace Topcon X-22 2D Pásy Bridgestone GeoGrip GE450AS (2 x 39 ks)
Místo zkoušení Marokánka, Královéhradecký kraj    

Hned na začátek je nutno podotknout, že pan Wiehl je se svým Caterpillarem 308D nadmíru spokojen. Pod sebe dosáhne 5 metrů, před sebe 7 a se standardní lžící objemu 0,4 m³ naloží celou tatru za 5 až 7 minut. Líbí se mu síla, „hrozně rychlá otoč“ a spolehlivost. Devět let starý stroj má naběháno 4600 motohodin bez závad, které by stály za řeč.

O to zajímavější je jeho pohled na Komatsu PC88MR-10, o kterém Leoš Kyzlink, prodejce strojů Komatsu ve firmě Kuhn Bohemia, tvrdí, že „je nejmenší z dospělých mašin.“ Potvrzuje tak můj první dojem, kdy jsem si sednul za joysticky a začal kopat. V tu chvíli na mě dýchla kultivovanost velkého bagru, projevující se citlivým dávkováním reakcí výložníku a násady na pohyb joysticků.

Dobrý podvozek - základ úspěchu?

Ale máme zde profesionála, tak co na to říká? Krátká pracovní projížďka zanechává v panu Wiehlovi pozitivní dojmy: „Podvozek je lepší než Cat, otoč je srovnatelná, jen s pomalejším rozjezdem,“ říká s uznalým údivem na tváři. Síla podvozku je pro firmu Richard Wiehl důležitá. Často totiž pracuje v náročném horském terénu s lesními porosty, kde ji podvozek nemůže nechat na holičkách.

Komatsu je vybaveno příplatkovými pryžovými deskami Bridgestone GeoGrip s ocelovým jádrem namontovanými pomocí čtyř šroubů na podvozkové řetězy, což měl na 308D zpočátku také, ale po nečekaném 40metrovém sklouznutí z kopce je pan Wiehl rychle vyměnil za čistě ocelové. Do města nebo rovnější podklady je ale GeoGrip (Komatsu mu říká Road Liner) vynikajicí volbou.

Řídicí centrum s centrálním displejem

Aby hodnocení nebylo jen černobílé, připojuje jeho syn Richard mladší svůj postřeh, že kabina Komatsu je prostorově menší. Já se svými téměř dvěma metry výšky nemám v kabině problém, ovšem musím souhlasit, že nadbytek místa tu rozhodně není. Pedály pojezdu jsou ale vpravdě rozměrné a nad nimi se nacházejí vyvýšené opěrky pro nohy. To je pohoda. Hodně se mi také líbí sedadlo, u kterého lze nastavit zvlášť přední a zadní výšku sedáku, takže do něj zahučíte jako do křesílka u domácího krbu. A díky velkému otevíracímu střešnímu oknu si můžete z bagru udělat polokabriolet.

Velký displej se obsluhuje pomocí tlačítek umístěných v blocích pod ním, kdy každé z tlačítek má na sobě symbol konkrétní funkce. Jak už to u Komatsu bývá, ovládá se na displeji i klimatizace, pro kterou je vyhrazen blok šesti tlačítek vizuálně oddělených modrou barvou. Nemusíte tak brouzdat v systému, hlavní parametry si nastavíte přímo příslušným tlačítkem a na displeji pouze vidíte výsledek.

Kam poskočila nivelace Topcon X22 2D?

Samotný stroj však není všechno, co zajímá strojníky této rodinné firmy. Chtějí se také podívat, jak pracuje nivelační systém, který se v interiéru projevuje přídavným barevným monitorem a bezdrátovými čidly na podkopovém rameni.

Jedná se o novější provedení 2D nivelačního systému Topcon X22, než o kterém jsme psali před časem. Největší změnou od té doby je větší displej, zdokonalení bezdrátové komunikace čidel, rychlejší reakce systému a snadnější kalibrace. Samotná bezdrátová dobíjecí čidla na rameni i grafika systému zůstaly stejné a od dříve plánované 3D varianty bylo nakonec upuštěno, jelikož trojrozměrný model terénu není ještě u většiny výkopových prací k dispozici a u staveb menšího rozsahu by ani neměl kýžený finanční efekt.

Jak se s Topconem X22 pracuje?

Richardu Wiehlovi mladšímu se nivelace líbí. Jeho tatínek dodává, že už měli jednou 2D nivelaci zapůjčenou, ale protože pracují výhradně v hodinové sazbě, k pořízení je nic netlačí. I přesto, že jak říká, „je to velký pomocník.“

Sám si s novým Topconem X22 zkouším nejdřív pracovat v módu manuálního nastavení referenční výšky a poté i chytat laser. Pro chytnutí laseru musím jít do menu a přenastavit, že místo ťuknutí lžící budu používat laser. Úspěšné zachycení laseru se projeví automatickým přeskočením zpět na hlavní obrazovku.

Pak už si od laseru nastavím, kolik chci kopat dolů, sklon nebo i celý profil a kopu. Indikátor hloubky lžíce nemá samostatné diody, zobrazuje se jen na monitoru, a tak svým pohledem kloužu mezi monitorem a lžící. Na podkopovém rameni nejsou nataženy žádné kabely, takže nehrozí jejich poškození, a sloup pro 2D senzor se vměstnal nad kapotu vpravo od kabiny. Byl tam umístěn jen provizorně, v reálném nasazení by měl být osazený do svislé polohy.

Co ukrývá kapotáž?

Při pohledu pod kapotu vzpomíná pan Wiehl na svůj Caterpillar, u kterého mu komponenty připadají uspořádané lépe. Vyvedené a otočené filtry, aby jejich výměna byla co nejjednodušší, chladič klimatizace na druhé straně, kde nezakrývá jiné chladiče nebo síťka chránící chladiče před nečistotami – tak to má Caterpillar, nikoliv Komatsu. I tak však můžeme Komatsu pochválit za rozměrnou kapotu, která se otevírá vcelku a umožňuje provádět běžný servis z úrovně země.

Závěr

Komatsu je na poli pásových midirypadel silným hráčem. Ani jeden ze zástupců firmy Richard Wiehl neskrývá příjemné překvapení, přestože jejich měřítka jsou přísná a před pořízením nového stroje pečlivě zvažují všechna pro a proti. Komatsu PC88MR-10 by do svého výběru zařadili.

Komentáře

Emisní zkratky – Tentokráte zkratky v horní tabulce prozrazují o motoru toto:<br />
<br />
ECS = Systém čištění výfukových plynů (Emission Control System)<br />
EM = Úprava motoru (Engine Modification)<br />
TC = Turbodmychadlo (TurboCharger)<br />
CAC = Chladič plnicího vzduchu (Charge Air Cooler)<br />
EGR = Recirkulace výfukových plynů (Exhaust Gas Recirculation)<br />
ECM = Řídicí modul motoru (Engine Control Module)<br />
OC = Oxidační katalyzátor (Oxidation Catalyst)<br />
DFI = Přímé vstřikování paliva (Direct Fuel Injection)

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.