Kolové rýpadlo Komatsu PW180-7 proti všem

Kolové rýpadlo Komatsu PW180-7 kategorie 18 t střídá svého menšího a lehčího předchůdce PW170-6. Když uvážíme, že v šestkové generaci seděl strojník takřka na úrovni otoče, je předsunutí sedmičkové kabiny směrem vpřed určitě správným krokem.

Nicméně celá nástavba je dlouhá. Poloměr otáčení je celých 2,5 m. Není to na Evropu zaplavenou módními rypadly s krátkou zádí příliš? Komatsu očividně útočí na nejslabší místa těchto kompaktních strojů svou dlouhou prostornou kabinou a až o jednu tunu vyšší nosností. Zajímavá volba pro toho, kdo se pohybuje na volných prostranstvích a nesedí mu kompromisy rýpadel s kompaktní zádí.

Komatsu PW180-7 je poháněno šestiválcovým motorem Komatsu Cummins SAA6D102E-2 o objemu 5,9 l a výkonu 107 kW s přímým vstřikem a chladičem nasávaného vzduchu. Co se týká hydrauliky, jedná se o systém typu Load Sensing s jediným axiálním pístovým čerpadlem s proměnným průtokem.

Co čeká na strojníka v kabině? Kabina je v porovnání se starším typem prostornější, je z ní lepší výhled a standardně je osazena klimatizací. Čelní sklo nezajíždí pod střechu společně se stěračem, stěrač totiž v klidové poloze spočívá na rámu kabiny. Samozřejmostí je joystickové ovládání, přičemž pravý joystick toho umí opravdu hodně. Kromě pracovního zařízení a okruhu pro kladivo či drapák umí ovládat také opěrné patky a radlici. Pro zapnutí této funkce stačí stisk tlačítka na joysticku. Tím to však nekončí. Tlačítko naspodu joysticku umožňuje měnit směr jízdy včetně zařazení neutrálu.

Strojníkovi jsou k dispozici čtyři pracovní režimy: Active pro maximální výkon, Economy pro nízkou spotřebu paliva, Breaker pro práci s hydraulickým kladivem a Lift se zvýšenou zdvihovou kapacitou. S režimy Active a Economy je možno použít funkci PowerMax pro krátkodobé zvýšení výkonu.

Podvozek je v duchu současných trendů řešen jako stavebnice. To je výhodné nejen pro výrobce, ale i pro uživatele. Zvláště u nás, kde se téměř všechny kolové bagry prodávají v konfiguraci radlice – patky. Jednoduchou demontáží patek lze docílit lepší prostupnosti rýpadla náročným terénem. Převodovka je třístupňová a dovoluje stroji uhánět rychlostí až 35 km/h, čímž ho řadí mezi rychlejší rýpadla své kategorie. Standardní podvozek má šířku 2,55 m, ale kdo by se chtěl "rozmáchnout", může si připlatit za šířku 2,75. Za komplikace při transportu se široký podvozek odvděčí zvýšenou příčnou stabilitou - při zvedání břemen blízko stroje se příčná nosnost zvýší přibližně o tunu.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.