Recenze

Silnou stránkou Terexu jsou malá kolová rypadla okolo 9 t. Oblíbený TW85 byl vystřídán typem TW95, který má být v mnoha ohledech ještě lepší. Horkou novinku jsme vyzkoušeli u firmy, jež má tři TW85 a k tomu i větší TW110.

Nedávno jsme psali o šestkové generaci pásových rypadel Hitachi. Jednalo se o model Zaxis ZX350LC-6, na kterém tehdy „ještě pořádně nezaschnul lak.“ Ten od té doby řádně vytvrdnul a my se jdeme podívat na o čtyři tuny lehčího brášku ZX300LC-6, který si najel do rozvalu vápencového lomu společnosti Kalcit v Brně Líšni.

Konečně je zde dlouho očekávaná recenze nivelace iDig Touch pro rypadla. Nivelace od firmy, která se soustředí na to, jak dovést 2D nivelace k dokonalosti. O podobných prohlášeních mám vždy své pochyby, a tak jsme objeli tři rozdílné firmy a nechali je nivelaci vyzkoušet přímo na jejich strojích tam, kde s nimi pracují.

JLG. John Landis Grove. Iniciály jména zakladatele americké firmy, které se podobně jako u JCB vtělily do jejího názvu. Největší výrobce teleskopických manipulátorů na světě přichází s novou řadou RS pro půjčovny, která je tak levná, že si ji pořizuje i Armáda České republiky. Proklepnul jsem čtrnáctimetrový JLG 3614RS.

Pásový dozer Caterpillar D7E firmy Vladimír Dostál - zemní práce, autodoprava, s.r.o. je šestým prodaným kusem v České republice a úplně první na Moravě. Jeden z největších moravských odběratelů strojů Caterpillar nám poskytnul stroj k recenzi během hektických prací na zemním tělese dálnice z Přerova do Lipníku nad Bečvou.

Téměř čtvrtstoletí spolupráce americké značky Case s japonským výrobcem Sumitomo vrcholí v nové generaci pásových rypadel řady D. Podívali jsme se na zuby nejprodávanějšímu typu CX210D LC o hmotnosti 21,7 t.

Nové drticí lžíce Atlas Copco vnášejí do stále oblíbenějšího segmentu recyklačních přídavných zařízení malou revoluci. Mají uplatnění všude od velkých lomů až po malé stavby. Viděli jsme lžíci BC 2500 v obou podmínkách a přinášíme své postřehy.

Americký smykem řízený nakladač Gehl R260, v současnosti největší smykáč značky s radiálním zdvihem výložníku. Recenzovaný kousek má vpravdě spartánské vybavení – je bez dveří, silničního osvětlení, vnějších zpětných zrcátek, klimatizace, joysticků, rádia, druhé rychlosti pojezdu a dalších „nepodstatných“ věcí.

Kloubové dempry Caterpillar 730C2 vyměnily odkryté kotoučové brzdy za lamelové v nápravách a hned ve třech exemplářích na nás čekaly u firmy Vladimír Dostál na stavbě dálnice z Přerova do Lipníku nad Bečvou. S Dannym Kolískem jsme každý skočili do jednoho z nich a pendlovali mezi bagrem a buldozerem.

Takeuchi TB240 nahrazuje nedávno recenzovaný 3,5tunový minibagr TB235. Nový model přibral půl tuny, změnil proporce i hydrauliku, přesto na něj pravověrní takeucháci nedají dopustit. Čím to je?