Jaké značky stavebních strojů bodují v ČR?

Žádné statistiky, jaké stavební stroje jsou u nás v provozu, neexistují. Pro představu si ale můžeme pomoci jinými cestami. Pojďme se na ně podívat a zkusme si načrtnout, kteří výrobci bodují právě v České republice.

Začněme u oficiálního zdroje, kterým jsou statistiky prodeje nových strojů, jež od svých členů shromažďuje Sdružení dovozců stavebních strojů (SDSS). Vzhledem k tomu, že ve sdružení jsou všichni velcí hráči, mají tyto statistky značnou vypovídací schopnost. Problém těchto statistik ale je, že nejsou veřejné, jsou k dispozici jen členům tohoto sdružení. Ani kdybych k nim měl přístup, nemohl bych je zde publikovat.

Navíc, tyto statistiky zcela opomíjejí zdejší masový trh použitých strojů, stejně jako individuální dovozy ze zahraničí. Tato čísla jsou pro oblíbenost a renomé jednotlivých výrobců snad ještě důležitější, jelikož na trhu použitých strojů se těší zájmu především značky časem prověřené s vysokou mírou spolehlivosti a dobrým servisním zázemím.

Takovéto statistiky teprve vznikají, a to díky internetu. Například německá společnost Lectura, která poskytuje specifikace a ceny nových i použitých strojů, začíná globálně monitorovat internetové nabídky bazarů stavebních strojů. Podle toho, jak z těchto nabídek mizí stroje, je schopna zjistit, nejen jak jdou na odbyt jednotlivé značky a typy strojů, ale třeba i obraty jednotlivých bazarů.

Zatím však tato čísla k dispozici nejsou, a tak nám nezbývá než podívat se přímo na stavby a do dalších provozů. Můžeme si projít desítky či stovky staveb po republice, anebo si udělat rešerši webových stránek firem, které zde uveřejňují přehled svého strojového parku. Nabízí se však i přímější cesta.

Jsou tomu dva roky, co jsme spustili projekt Volné stroje. Jeho cílem není mapovat značky strojů, ale o to věrohodnější poskytuje výstupy. Stránky Volné stroje nabízejí přehled schopností a časové a místní dostupnosti stavebních strojů 230 firem. Důležitou věcí je, že při vkládání strojů tyto firmy nevěděly nic o tomto článku, a tudíž není reálné, že došlo k manipulaci s poměrným zastoupením některé ze značek.

Položme si však otázku: co je to za firmy, mám jejich volbu brát vážně? Pokud bychom je měli nějak v kostce charakterizovat, musíme vyjít z věci, která je spojuje. A tou je využití stránek Volné stroje. S velkou pravděpodobností lze také předpokládat, že tyto firmy k tomu navštěvují i stránky bagry.cz, kde běžela informační kampaň.

Jedná se tedy o firmy, které si aktivně zjišťují informace, zvažují pro a proti, ale na druhou stranu se nebrání novým technologiím. K hledání nových zakázek a zákazníků přistupují zodpovědně a pracují v tomto ohledu „na více frontách“. Lze předpokládat, že jejich volba strojů je založena na znalostech a zkušenostech, ať už jejich vlastních či získaných z důvěryhodných zdrojů.

Díky nim máme k dispozici náhodný vzorek více než 580 strojů nacházejících se po celém území České republiky. Byť je to vzorek poměrně reprezentativní, stále je pouhým zlomkem všech strojů, které u nás můžete potkat. Musíme tedy s těmito daty pracovat obezřetně a vybrat pouze ty skupiny strojů, kde se shromáždil dostatečný počet na to, abychom mohli vytvořit pestrobarevné koláče. Dejme se do pečení.

Pásová rypadla

Hned první koláč je takový galimatyáš, který spojuje minibagry s jejich velkými protějšky o několika desítkách tun. Kopíruje totiž dělení strojů na stránkách www.volnestroje.cz. Navrch tak zde mají výrobci minirypadel, jejichž počty výrazně přesahují počty velkých strojů. Ale i tak překvapí druhé místo japonské firmy Takeuchi, díky kterému ji už nelze považovat za „značku znalců“, nýbrž za docela běžnou, řekl bych až „konzumní“ volbu.

Pásová rypadla

Kolová rypadla

V čele kolových rypadel, stejně jako těch pásových, stojí s velkým náskokem Caterpillar, což se dalo tušit. Tím ale v našich koláčích na prvním místě končí. Další koláče už mají jiné vítěze.

Kolová rypadla

Smykem řízené nakladače

V této kategorii celkem očekávaně kralují slovenské stroje UNC a Locust z Way Industry, potažmo ještě ze ZTS a PPS Detva. S nevelkým odstupem pak následuje americko-český Bobcat.

Smykem řízené nakladače

Rypadlonakladače

Zde je prvenství jasné, synonymem pro rypadlonakladače je i u nás zkratka JCB. Nemálo traktorbagrů  však nese logo Caterpillaru.

Rypadlonakladače

Nákladní vozidla

A jaká jsou nejpoužívanější auta? Jak se dalo očekávat, je to Tatra a hned za ní Avia. Stále silné zastoupení má i Liaz, jen Praga V3S je minulostí. Ze zahraničních značek jsou mezi uživateli stavebních strojů v kurzu MAN, Iveco a DAF.

Nákladní vozidla

 

Pro přesnější a důvěryhodnější čísla bychom museli pracovat s více daty a více zdroji. Ale podobný rozbor jsem zatím ještě neviděl, a tak to berte jako startovní výkop. Jak se říká, nemusí pršet, jen když kape.

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.