Nekomerční články

Když Bobcat počátkem roku uváděl na trh kompaktní smykem řízený nakladač S100, nikdo nemohl vědět, že za několik měsíců bude americký symbol patřit korejskému Doosanu. V polovině prázdnin internetem prosvištěla zpráva o prodeji za částku 4,9 miliardy $, do které Ingersoll-Rand, dosavadní majitel Bobcatu, zahrnul 11 továren, včetně továrny na výrobu hydraulických kladiv a nůžek Montabert.

Letošní bauma hostila premiéru prvního kolového nakladače s hybridním pohonem Atlas AR 65 Hybrid. První otázkou, která v této souvislosti musí být zodpovězena, je význam pojmu „hybridní“. Hybridní pohon je obecně kombinací dvou různých druhů pohonu.

Že by v Číně přešli od plagiátorství k uskutečňování vlastních originálních myšlenek? Opak je pravdou. Za vším stojí holandská firma Diverto Technologies B.V., která vymyslela koncept univerzálního pracovního zařízení Diverto, a nyní poskytuje licenci zájemcům z řad výrobců stavebních strojů.

Americká armáda dosud používá malé ženijní rypadlo FLU-419, což je sice velmi zajímavý stroj (vypadá jako Unimog s nakladačem vpředu a podkopem sklopeným na korbu), ale i přes pohon všech kol má omezenou průchodnost terénem a na silnici vyvine rychlost nejvýše 64 km/h. Navíc při provádění výkopu sedí strojník na nechráněné venkovní sedačce.