Nekomerční články

Tento smykem řízený nakladač má pozoruhodný osud. Nejdříve Číňané „pro inspiraci“ nakoupili pár Locustů 750. Kvůli zabudování čtyřválcových motorů celý stroj rozšířili, prodloužili zadní část a nasadili větší kola. Stejně tak zapracovali na interiéru kabiny, provedení výložníku a dalších drobnostech.

Tento článek je dalším ze série „Jak koupit… a neprohloupit“, ve které se už psalo o starších smykem řízených nakladačích a minirypadlech. Dnes jsou na pořadu rypadlonakladače, či přesněji traktorbagry. Ano, budeme se bavit o u nás velmi oblíbených univerzálních strojích na klasickém traktorovém podvozku s hydrodynamickým pohonem.

Mezi evropské dodavatele dozerů se po delší době vrátila firma Case. Přestože má z čeho čerpat (už v roce 1956 se spojila s firmou American Tractor Company, aby představila svůj první pásový dozer), sáhla po osvědčeném dozeru z mateřského koncernu CNH.

Po roku 2001, kedy bol v PPS Detva inovovaný výrobný program stavebných strojov a vysokozdvižných vozíkov, došlo v dôsledku zlej ekonomickej situácie k prudkému útlmu finálnej výroby vlastných strojov a v roku 2003 došlo k jej úplnému ukončeniu, aby jej kapacity vyťažili kooperácie. Z chýrnych strojární sa stala obria zvarovňa.