Nekomerční články

Na ovládání 16 tun vážícího, kolového rypadla Volvo EW 140D si člověk zvykne okamžitě. Stejně tak rychle se zabydlí v prakticky řešené kabině, kam se díky úložným místům vejde nejen svačina, ale i oběd a večeře.

Na novou generaci dozerů Liebherr čekali zákazníci od roku 2007. Prvním z šesté řady těchto strojů je pásový dozer PR 736 s provozní hmotností kolem 22 tun, který následovaly těžší modely PR 746 a PR 756. S menšími modely šestkové generace 714 a 724 se Liebherr chystá přijít na trh v příštích měsících.

Prostorná kabina se dvěma dveřmi, síla a dobře ovladatelná hydraulika. Takový je přibližně 24 tun vážící nakladač Komatsu WA470-7.

I když se dá 25 tun těžký nakladač ovládat konečky prstů, přecitlivělý přístup nevyžaduje. Sám nejlépe ví, jak silně sešlápnout plynový pedál a ušetřit palivo. Ne, že by nakladač Volvo L150H strojníka vyloženě nepotřeboval, ale co může, vyřeší za něj. A k tomu mu namasíruje záda decibely z přídavného basového reproduktoru pod sedadlem.

Přestože na stavbě se téměř pětitunový kolový nakladač Kubota R085 rozhodně neztratí, dělá z něj pracovní režim Attachment, cílený na pracovní hydrauliku, ideální stroj do města na údržbové práce.

Na stavbě, v těžařském lomu i při úpravě zahrady. Všude tam se najde práce pro hydraulické kladivo. Toto přídavné zařízení umí hloubit, upravovat terén i demolovat nepotřebný materiál. Jedním z významných výrobců těchto kladiv je korejská firma Soosan.

V těžkých terénech a především dolech jsou kola těžebních strojů vystavena riziku propíchnutí, protrhnutí a dalších poškození pneumatik. To znamená prostoje a náklady na pořizování a přezouvání nových gum. Řešením můžou být ochranné kovové řetězy. My jsme se podívali na řetězy značky Pewag, která má ve svém oboru pětisetletou tradici.