Nekomerční články

Nástup nové generace kompaktních rypadel Takeuchi naštěstí nezastínil unikátní starší modely s dovětkem FR, které nabízejí nanejvýš úsporný poloměr otáčení zádě i přídě. V dnešní recenzi se podíváme na prostředního zástupce této kategorie s označením TB153FR o provozní hmotnosti 5,7 tuny.

Přesně před čtyřiceti lety sjelo z výrobních pásů americké společnosti Caterpillar prvních deset kusů tehdy největšího a nejvýkonnějšího dozeru na světě – Cat D10. Revoluční konstrukce dozeru odpovídala tehdejším požadavkům amerického průmyslu na větší produktivitu práce při těžbě a výstavbě infrastruktury.

Case má nové nakladače. Po efku přichází géčko a na mě v líšeňském lomu firmy Kalcit čekala jeho 19tunová varianta. Oživený klasický vzhled s původními logy a černými koly, které reflektují příbuznost se stájovými kolegy RAM a Jeep, pokryté vrstvou lomového prachu navodily dojem, jakoby se jednalo o místní erární kousek.

Model M315F je veledůležitou novinkou Caterpillaru. Kolovou sedmnáctitunu s kompaktní zádí překypující výbavou si na nedávné Tatra Cat Roadshow otestovala hned celá horda strojníků.

K dnešní recenzi jsem si přizval majitele stavební firmy ze Zlaté Olešnice, pana Richarda Wiehla. Jedním ze strojů, které pan Wiehl vlastní, je pásové midi 308D od Caterpillaru, a když je k tomu příležitost, zkouší podobné stroje jiných značek. Na letošní Marokánce si proto nemohl nechat ujít žluté Komatsu PC88MR-10.

JCB se opět pokouší o revoluci - posadilo bagr na podvozek z teleskopického manipulátoru. Prošli jsme si oficiálně prezentované výhody Hydradigu, některé z nich postavili na hlavu a poznali další, skrytější věci, kterými dokáže překvapit. A čím je to všechno vykoupeno.

Dnešní recenze nás zavede do Holandska. Vyzkoušíme zde radlici AP Powerblade 2200, která se při jízdě automaticky vyrovnává podle laseru nebo ultrazvuku. Mimo rovnání terénu s ní lze i těžit a dostanete ji komplet i s vlastním řídicím pultem v kabině.